Tabuk nélkül

Kellemetlen vége lett az ártatlan erdei programnak (x)

„A párom édesapja megszállott természetjáró. Ilyenkor, ősszel az egyik legkedvesebb időtöltése, hogy járja az erdőt, és a fél falut ellátja az ott összeszedett, ízletes őzlábgombával. Ez állandó konfliktusforrás a családban, mert az anyósom kifejezetten utál a gombasütéssel pepecselni. Megértem: nemrég én is megjártam a gombászással” – kezdi történetét a huszonkét éves Martina.

 

Kellemetlen vége lett az ártatlan erdei programnak (x)

 


„Amikor legutóbb meglátogattuk a párom, Miki szüleit, az édesapja felvetette, hogy menjünk el gombát szedni. Anyósom villámló tekintetét látva éreztem, hogy két tűz közé kerültem, de Miki olyan szépen kért, hogy végül velük tartottam. Úgyis épp a végén voltam egy antibiotikum-kúrának, azt hittem, jót fog tenni a friss levegő. Nagyobbat nem is tévedhettem volna”
– idézi fel Martina.

„Megfeledkeztünk magunkról az erdőben”

„Apósom tündéri volt, teljes flow-ba került. Órákon át jártuk az erdőt és szedtük az őzlábgombát. Messze többet, mint amennyire szükségünk volt. Előre féltem, mi lesz ebből, ha hazaérünk. Ráadásul nem erdőjárásra készültem, amikor a ruháimat pakoltam, így két harisnyát is húztam a farmerem alá, hogy ne fagyjak meg a csípős novemberi időben. Olyannyira jól sikerült felöltözni, hogy még ki is melegedtem gombászás közben, de nem gondoltam, hogy ebből még problémám lesz. Amikor már a harmadik nagy kosár telt meg a kerek, fehér gombakalapokkal, próbáltam megkérni Mikit, hogy most már állítsa le az apósomat, mert az anyósom elevenen megnyúz minket. Persze még vagy két kosarat teleszedtünk. Apósom szerencsére négy kosárral szét is osztott az ismerősök között, így már csak egy kosárnyit kellett anyósom válogatott szidalmai között megtisztítani, bepanírozni és kisütni. Mire asztalhoz ültünk, már az első falat előtt éreztem, hogy betett nekem a gombászás.”

Stressz, antibiotikum és műszálas ruha: egyenes út a hüvelygombához

„Az egész napos stressztől és a két réteg műanyag harisnyától, meg a megizzadástól szörnyen elkezdtem viszketni alul, és darabos, túrós állagú folyásom lett. Hiába, a gombák szeretik a párás, meleg közeget, és ideális körülmények között nagyon gyorsan el tudnak szaporodni a hüvelyben. A stressz általános immungyengítő hatású – nekem egy kis beizzadással kombinálva meg is volt a baj. Valószínűleg az is közrejátszhatott a dologban, hogy antibiotikumot szedtem, ami köztudottan megzavarja a hüvelyflóra normális működését” – magyarázza Martina.

Micovag Plus: kéznél volt a segítség

„Mivel hajlamos vagyok a hüvelygombára, mindig tartok magamnál Micovag Plus hüvelykúpot, hogy vészhelyzetben is legyen mivel enyhítenem a kínzó panaszokat: a viszketést és az égő érzést. A vény nélkül kapható, komplex összetételű Micovag Plus egyik összetevője a nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásáról közismert kamillából származó bizabolol, amely csillapítja a kellemetlen viszketést és az égő érzést. Tejsavat is tartalmaz, amely helyreállítja és normalizálja a hüvelyi pH-értéket. Ez azért fontos, hogy a kórokozók ne tudjanak megtelepedni és szaporodni a hüvelyben. Szerencsére a tüneteim enyhültek, és a kedélyek is lecsillapodtak, de megfogadtam: legközelebb elővigyázatosabb leszek a gombászással” – zárja történetét Martina.

Tegyük tisztába: ilyen okok is állhatnak a hüvelygomba mögött

Betegségek – a cukorbetegek hajlamosabbak lehetnek a hüvelygombára, ugyanis az immunrendszer gyengülése kedvez a Candida elszaporodásának. A vérszegénység szintén hajlamosít.

Antibiotikum, fogamzásgátló – ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát, így az arra érzékenyeknél könnyebben alakul ki hüvelygomba.

Terhesség, szoptatás – a megváltozott hormonszintek szintén hajlamosíthatnak a hüvelygomba kialakulására.

Nem megfelelő intimhigiénia – a gyakori irrigálás, a lúgos szappanok vagy intim parfümök használata ugyanolyan káros, mint az elégtelen tisztálkodás. Az intim tisztálkodáshoz a legmegfelelőbb a tiszta, langyos víz.

Étrend, ruházat, káros szenvedélyek – a hüvelygomba kialakulásának kedvez a levegőtlen, párás környezet (túl szűk, műszálas ruhák viselése), valamint a szénhidrátdús étrend. Érdemes a dohányzást és a mértéktelen alkoholabúzust is kerülnünk, mert a káros szenvedély az immunrendszert is gyengíti.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top