Tabuk nélkül

„Szeretünk, Barbie!” – avagy nőnek lenni jó, de stresszes (x)

Ha láttad az idei év bombasikerét, a Barbie-filmet, akkor valószínűleg te is magadra ismertél America Ferrera nőkről szóló monológjában: „Szó szerint lehetetlen nőnek lenni. Gyönyörű vagy, és nagyon okos, mégis azt gondolod, nem vagy elég jó. Mindig kiemelkedőnek kell lenni, de valahogy mégis mindig rosszul csináljuk.”

„Szeretünk, Barbie!” – avagy nőnek lenni jó, de stresszes

A Greta Gerwig által rendezett mozi csúcspontja az a jelenet, amelyben Gloria ezzel a kemény, őszinte, a női lét komplexitását összefoglaló beszéddel próbálja bátorítani a Barbie-kat. A jelenetet állítólag 30-50-szer forgatták le, és a stábtagoknak – ahogy később nekünk, nézőknek is – mindannyiszor könnybe lábadt a szeme, amikor hallgatták. Nem véletlenül: magukra ismertek.

„Egyszerre száz app fut a fejemben”

A modern nők élete nagyon sokat fejlődött az elmúlt 100 évben – csakúgy, mint az ikonikus babáé. Szabadabb, színesebb, teljesebb lett, tele új lehetőségekkel, miközben a hagyományos szerepeknek is meg szeretnénk, meg kell felelnünk. Karrier és család, munkahely és otthon, kolléga, szerető, társ, anya: ezek a kihívások várnak ma minket, 21. századi nőket. Van, hogy egyszerre.

„Háromgyerekes dolgozó anyaként állandó rohanás az életem. Imádom a gyerekeimet, jó vagyok a munkámban, és szeretnék sokáig szerető, izgalmas társa maradni a férjemnek is, hiszen így érzem magam igazán nőnek – mondja Lili, aki a 30-as évei közepén jár. – Mindez azonban nem könnyű a hétköznapokban. Zsonglőrködöm a feladatokkal, a határidőkkel, a percekkel, tervezek és újratervezek, egyszerre száz app fut a fejemben. Ettől pedig néha kiborulok.”

Mindennapi (női) feszültségek

A statisztikák szerint a nőket kétszer gyakrabban sújtja az álmatlanság. Ezért nagyrészt a ránk nehezedő stressz a felelős. Az agyunk genetikailag fogékonyabb a stresszre, és máshogy is reagáljuk le a feszült helyzeteket. Érzékenyebbek vagyunk, sokáig idegeskedünk, rágódunk a problémákon, konfliktusokon, és gyakran magunkba is fojtjuk ezeket ahelyett, hogy kimondanánk. Ez a feszültség gyakran okoz alvászavarokat, amely ördögi spirálba tud hajszolni bennünket: minél stresszesebbek vagyunk, annál rosszabbul alszunk, és minél rosszabbul alszunk, annál nehezebben kezeljük a mindennapi problémákat. Ehhez hozzájönnek még a női lét speciális szakaszai, amelyek szintén növelhetik a stresszt és az álmatlan éjszakák számát: a menstruációs ciklus vagy a változókor hormonális ingadozásai kihatnak a stressztűrő képességünkre, a terhesség és gyermekvállalás pedig alapjaiban borítja fel a bioritmusunkat és az alvási szokásainkat.

Nőként még fontosabb a stresszkezelés és a jó alvás

Kutatások is bizonyítják, hogy a nők jóval többször panaszkodnak a stressz miatti tünetekről: fejfájásról, gyomorproblémákról, kimerültségről, ingerlékenységről, alvászavarokról. Emiatt sokkal jobban oda is kell figyelnünk arra, hogy biztosítsuk testünknek-lelkünknek a nyugalmat és a harmóniát. Mindehhez elengedhetetlen a rendszeres kikapcsolódás, egy saját hobbi, a sport, a baráti kapcsolatok, az egészséges étkezés, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Ha feszültebb időszakokban átmenetileg ennek biztosításához segítségre lenne szükségünk, nyugodtan forduljunk akár a gyógynövényekhez is! A Sedacur forte olyan növényi gyógyszer, amely a népi gyógyászatban már régóta ismert nyugtató, altató hatású gyógynövények, a macskagyökér, komló és citromfű kivonatát tartalmazza. Ez a hármas gyógynövény-kombináció nappal oldja a feszültséget, este pedig segíti az elalvást, és pihentető alvást biztosít. A Sedacur forte a nappali koncentrációnkra nem hat hátrányosan, és az autóvezetéshez szükséges képességeket sem befolyásolja. Patikában, vény nélkül kapható.

Hidd el, elég (jó) vagy!”

Rájöttem arra, hogy elsősorban rajtam múlik, teherként vagy áldásként tekintek arra, hogy nő vagyok. A nehézségek, amelyeket leküzdök, mind azt jelentik: képes vagyok rá, erős vagyok! De ez csak akkor megy, ha van, akire támaszkodjak, és ha tudok is segítséget kérni, hiszen nem kell egyedül végigcsinálnom! És ahogy Barbie és Ken is rájött a filmben, hogy nem kell tökéletesnek lenniük, úgy nekünk is rá kellene ébrednünk arra, hogy pont úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk. Hogy elég jók vagyunk. És ez elég. Ezt fogom megtanítani a lányomnak is” – összegzi Lili.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top