Tabuk nélkül

Így védekezhetünk télen is az allergia ellen (x)

Bár a pollenallergiások élete télen egy picit könnyebbé válik, sajnos még ekkor sem dőlhetünk teljesen hátra. A pollenallergiához ugyanis elég gyakran társul a penészgombára és a poratkára való érzékenység, így akinek a téli időszakban nem a náthától folyik vagy dugul el az orra, annak érdemes erre a két, egész évben erős allergénre is odafigyelnie. Mutatjuk, hogyan védekezhetünk a por és a penész ellen.

Így védekezhetünk télen is az allergia ellen (x)


„Sokáig azt hittem, a nátha miatt van eldugulva olyan sokszor az orrom ősztől tavaszig
– meséli Ili. – De egyre gyanúsabbá vált, hogy nincs más tünetem, mégsem tudok orrcsepp nélkül elaludni. Aztán amikor az igazoltan allergiás lányom papírján megláttam a kereszteket a pornál és a penésznél, összeállt a kép: valószínűleg én sem a náthától szenvedek ilyenkor.”

Por- és penészallergia: egész évben szezonja van

A penész és a por erős allergiás reakciókat válthat ki, és sajnos a lakásban a téli időszakban is előfordulhat mindkettő. Sőt, a fűtés, a zárva tartott ablakok és a nem megfelelő szellőztetés mind fokozza a penészgombák megtelepedésének kockázatát, illetve a lakásban jelen lévő por koncentrációját is. A penész nagyon gyorsan képes elszaporodni a lakásban, a legveszélyeztetettebb helyiség a fürdőszoba, a konyha és a mosókonyha, ahol magas a páratartalom. Fűtésszezonban a kinti és a benti hőmérséklet közti különbség miatt a hideg felületeken (ablakokon, falakon) szintén megjelenhet páralecsapódás, és ha nem megfelelő a lakásunk szigetelése, akkor a probléma csak fokozódik. A lakásban lévő por mennyiségét pedig a vastag szőnyegek, függönyök, a kárpitozott bútorok és a nyitott polcokon lévő dísztárgyak, apró mütyürök növelhetik.

A tisztaság fél egészség

Az arra érzékenyeknél a por és a penész folyamatosan kiválthatja az allergiás tüneteket: a tüsszögést, orrfolyást, orr- és szemviszketést vagy az orrdugulást. Jelenlétük pedig hosszú távon további komoly egészségügyi problémához (allergiás asztma, bőrproblémák) vezethet. Az ellenük való védekezés legalapvetőbb módszere az alapos és rendszeres takarítás. Mutatjuk, hogy ezen kívül mit tehetünk még.

Így védekezzünk a penész ellen:

  • Szellőztessünk rendszeresen télen is, inkább naponta többször rövid időre, így a lakás sem hűl ki! Temperáljuk a lakást akkor is, ha nem tartózkodunk otthon!
  • Ellenőrizzük a nyílászárók szigetelését!
  • Főzés, mosogatás, zuhanyzás, fürdés után azonnal töröljük szárazra a felületeket!
  • Használjunk páraelszívót a fürdőszobában és a konyhában! A penészedésre hajlamos helyiségeket érdemes penészálló festékkel kezelni.
  • Ne teregessen közvetlenül a fűtőtestek fölé! Érdemes megfontolni – legalább téli időszakban – a szárítógép használatát.
  • Ha allergiás vagy asztmás van a családban, érdemes beruházni egy légtisztító berendezésre, amely nemcsak a levegő páratartalmát képes mérni és szabályozni, de ha kell, az allergénektől is megtisztítja a lakásunk levegőjét!

Így védekezzünk a por ellen:

  • Rendszeresen takarítsuk a lakást, és ne csak a látható porréteget távolítsuk el, hanem a rejtett zugokba is jussunk el!
  • Használjunk porzsákos porszívót a padló és a kárpit tisztítására! Ezekbe ma már nagy hatékonyságú porszűrőket lehet kapni.
  • Használjunk mosható matracvédőt az ágyban, és válasszunk antiallergén ágyneműhuzatot! Ezeket is mossuk rendszeresen, magas hőfokon!
  • Ha allergiás, asztmás van a családban, kerüljük a padlószőnyeget, a vastag, puha textileket, függönyöket, kárpitozott bútorokat! Kisgyermekes családokban a padlófűtés nem ideális megoldás, hiszen a felszálló meleg miatt pont az ő magasságukban koncentrálódik a por.

A Reventil segíthet, ha a lakásban is dugul az orra

„Kiderült, hogy nemcsak a lányom allergiás a porra és a penészre, hanem valószínűleg az én tüneteimet is ez okozta. Ráadásul mivel az orrdugulás miatt nem tudtam elaludni, mindig használnom kellett orrspray-t is, ami miatt szinte függő lettem. Keresnem kellett valamit, ami nem okoz hozzászokást, és nem csak egy hétig használhatom. Így találtam rá a Reventil orrspray-re.” Ez a tartósítószermentes orrspray hozzászokás nélkül enyhíti az orrdugulást és az orrfolyást, továbbá mérsékli a tüsszentést és az orrviszketést is. A Reventil 100%-ban természetes eredetű ectoint tartalmaz, amely egy sejtvédő, gyulladáscsökkentő molekula. Ez a különleges és egyedi összetevő elősegíti a már sérült orrnyálkahártya regenerációját, védi azt a kiszáradástól. A Reventil orrspray patikában, recept nélkül kapható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top