nlc.hu
Tabuk nélkül

Veszélyes tévhitek a depresszióval kapcsolatban

Veszélyes tévhitek a depresszióval kapcsolatban

A depresszió nagyon összetett, mentális betegség, amely körül rengeteg a tévhit. Mi most tisztázzuk a legnagyobb félreértéseket!

A WHO adatai szerint több mint 300 millió ember él ma depresszióval, ami megközelítőleg az USA teljes lakosságát tenné ki. Nézzük, melyek a legnagyobb tévhitek ezzel a komoly, összetett betegséggel kapcsolatban!

Veszélyes tévhitek a depresszióval kapcsolatban

Fotó: Getty Images

1) Majd megoldódik/elmúlik magától

A depresszió nem egyenlő a szomorúsággal. A szomorúság alapvető érzelmünk, visszavezethető egy kiváltó okra, amely idővel enyhül. A depresszió azonban nem múlékony állapot, hanem krónikus megbetegedés, azaz a tünetek enyhülhetnek kezelés nélkül is, de a legtöbb esetben visszatérőnek bizonyulnak. A depresszió diagnosztikájában a szomorúság csak egy tünet a számos érzelmi, kognitív és testi panasz mellett, ezért is fontos, hogy a problémáinkkal szakemberhez forduljunk. Véssük az eszünkbe: a depresszió NEM oldódik meg magától!

2) Minek menjek orvoshoz, úgyse tud rajta segíteni, erre nincs gyógymód!

Az antidepresszánsok és egyéb hangulatjavító gyógyszerek, szorongásoldók sokat segíthetnek a depresszióban szenvedőknek. Emellett a depresszió kezelésében nagy szerepe van a pszichoterápiának, az életmódváltásnak is. A pszichoterápiás tréningen a depressziós emberek különféle asszociációs technikák segítségével fedezhetik fel betegségüket és annak okait. Mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, aki vezetett terápiával segít úrrá lenni a betegségen. Tudományos vizsgálatok támasztják alá a depresszió gyógyszeres és kognitív viselkedésterápiás kezelésének hatékonyságát. Ez utóbbi a visszaesések megelőzését is segíti.

3) Szégyellem magam, hogy lehetek ennyire gyenge és mimóza?!

A depressziót sokan előítéletekkel kezelik, emiatt a depressziós emberek szégyellik magukat, nem mernek beszélni a problémáikról, nem mernek segítséget kérni, hiszen a társadalom „gyengének” bélyegzi őket. A társadalmi nyomás hatására sokan el is hiszik ezt magukról, ami miatt erős szégyenérzet alakul ki bennük. De a depresszió bárkinél jelentkezhet, fizikai vagy mentális erőnléttől függetlenül, így ítélkezés helyett ismerjük fel, hogy ez is egy kezelendő betegség, nem pedig gyengeség!

4) A depresszió nem betegség

Talán a legnagyobb tévhit. A depresszió komoly és összetett betegség, amelynek biokémiai és testi-lelki tünetei egyaránt lehetnek. Ha valaki hosszabb ideje küzd álmatlansággal, étvágytalansággal, megmagyarázhatatlan izomfájdalmakkal, energiahiánnyal, állandó letörtséggel, mindenképp kérjen segítséget! A kezelés történhet szakember által előírt, személyre szabott antidepresszáns gyógyszerekkel, és/vagy pszichoterápia segítségével. A legfontosabb, hogy a depressziós személyeket csak érzékenyen és nagyfokú empátiával szabad kezelni.

5) Az életmódtanácsok úgyse segítenek, minek foglalkozzam velük?

  • A depresszió hatékonyabban kezelhető, ha mi magunk is változtatunk egyes szokásainkon. Például sokat segít, ha egyszerre csak egy dologra koncentrálunk, olyanra, amely könnyen elintézhető és gyors sikerélményt ad.
  • Az is sokat lendíthet az állapotunkon, ha megtanulunk nem ítélkezni magunk felett.
  • Egyszerűnek tűnhet, de egy depressziós embernek komoly feladat még az ágyból való felkelés is. Pedig muszáj megtenni: ha másért nem is, egy csésze kávéért megéri.
  • Már 40 perc sportolás felér egy antidepresszánssal. Számos tanulmány kiemeli a sport jótékony hatását a depresszió megelőzésében és a hangulatzavar enyhítésében.

via

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top