Tabuk nélkül

A hüvelyszárazság ezer arca – téged is érinthet (x)

Négy nő, négy életkor, négy élethelyzet és egy probléma. Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a hüvelyszárazság csak a változókorúak problémája, cikkünk főszereplői mind ugyanettől szenvedtek.

A hüvelyszárazság ezer arca – téged is érinthet (x)

„13 évesen jött meg először a menzeszem, ám az elmúlt 5 évben sem sikerült rendeződnie a ciklusomnak. Ezért édesanyám elvitt nőgyógyászhoz, aki fogamzásgátlót írt fel nekem. Ez megoldotta ugyan a problémát, ám lett belőle másik. Mégpedig egy folyamatosan égő, viszkető, feszítő érzés ott lent. Először azt hittem, elkaptam valamilyen fertőzést, de folyásom nem volt, sőt: kellemetlenül száraz voltam, már tampont sem tudtam használni.” (Lilla, 18)

A hüvelyszárazságot leggyakrabban az ösztrogénhormon hiánya okozza. Előfordulhat fogamzásgátló gyógyszerek mellékhatásaként, mivel azoktól a szervezet saját hormontermelése leáll. Az erős PMS-tüneteket vagy a cikluszavarokat sokszor kezelik hormontartalmú tablettákkal már fiataloknál is, ezért a hüvelyszárazság náluk is probléma lehet.

„A kislányom nemrég született meg, még szoptatom. Amikor letelt a gyermekágyas időszak, próbáltunk a férjemmel visszatérni az intimitáshoz, ám a dolog nagyon döcögősen megy. A fáradtságtól sokszor nincsen erőm, kedvem, és sajnos odalent sincs minden rendben. Nagyon száraz a hüvelyem, de hiába használunk síkosítókat, nem nagyon javul a helyzet.” (Lili, 28)

Szülés után sok idő kell a test és a lélek felépüléséhez. A szoptatás miatt ráadásul lecsökken az ösztrogénhormon termelése, ami – a fáradtsággal karöltve – bizony okozhat libidócsökkenést, hüvelyszárazságot. Nagyon fontos, hogy ilyenkor fokozatosan, türelmesen próbáljuk meg újjáépíteni a kapcsolatot. A vízbázisú síkosítók alkalomszerűen segíthetnek, ám ha hosszú távon szeretnénk hidratálni, regenerálni a hüvelyhámot, érdemes direkt erre a célra kifejlesztett készítményt keresni.

„Sajnos mellrákot diagnosztizáltak nálam. Kemót kaptam, amit nagyon megszenvedtem. Az ezzel járó intim panaszokra például egyáltalán nem számítottam: az intim területeim fájtak, égtek, néha még vérzést is tapasztaltam, és állandóan összeszedtem valami fertőzést.” (Juli, 45)

A kemoterápia hatására nemcsak a daganatos, hanem az egészséges sejtek is károsodhatnak. Különösen a gyorsan osztódók, mint például a hüvelyhámsejtek. Ezek sérülése azonban csökkenti a hüvely nedvességtartalmát és rugalmasságát, ami hüvelyszárazsághoz vezethet. Nőgyógyászati daganatos betegségek esetén még a fitoösztrogének használata sem ajánlott, ezért ilyenkor mindenképp hormonmentes segítséget kell keresnünk a tünetek enyhítésére!

„A negyvenes éveim második felében bekopogtatott nálam a változókor. A menopauzám előtti két évben iszonyúan szenvedtem a hőhullámoktól meg a hangulatingadozásoktól, de azt reméltem, hogy utána normalizálódik majd a helyzet. Igen ám, de a folyamatnak ezzel nincs vége: amikor végleg leálltak a hormonjaim, száraz lett a bőröm, a hajam, a szemem és az intim testrészeim is. Na, ekkor nekikeseredtem: ez most már végleg így marad?” (Kati, 55)

Az utolsó vérzést követi a változókor utolsó szakasza, a posztmenopauza, amely akár az ötvenes éveink végéig is kitarthat. A jellegzetes klimaxos tünetek ilyenkor általában már enyhülnek, ám az ösztrogénhiány állandósulásával hosszú távon kell számolni azokkal az állapotváltozásokkal, amelyeket a szervezet hidratáltságának csökkenése és a szövetek meggyengülése okoz.

Cikatridina hüvelykúp és kenőcs: hosszú távon, hormonmentesen segít az intim szárazságon

A fenti történetekből látható, hogy a hüvely és a hüvelybemenet környékének szárazsága is kortól függetlenül bármelyik nőt érintheti, és a probléma sokszor nemcsak átmeneti, hanem tartós. A tünetek enyhítésére sokan szívesen választanának hormonmentes kezelési lehetőséget. Ebben segít a Cikatridina hüvelykúp és kenőcs, amelyek hialuronsavat és ápoló olajokat, illetve gyógynövények kivonatát tartalmazzák. A hialuronsav segít nedvességgel feltölteni és helyreállítani az irritált, érzékeny, sérült szöveteket. A Cikatridina hüvelykúpot belsőleg, a kenőcsöt külsőleg, a szeméremtest és a hüvelybemenet hámirritációjának enyhítésére lehet alkalmazni. A két készítmény a panaszoktól függően önállóan vagy egymással kombinálva is használható. Mivel hormonmentes készítmények, így orvosi javaslatra akár szoptatás alatt, illetve a hormonkezelés bármilyen más ellenjavallata esetén is alkalmazhatóak. Változókorban pedig a kellemetlen tünetek enyhítésére a napi rendszerességű kúra a gazdaságos, nagyobb kiszerelésekkel szükség szerint folytatható, ismételhető. A Cikatridina készítmények alkalmasak a hormonkezelés kiegészítésére, illetve az elért eredmény hormonmentes fenntartására is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top