Tabuk nélkül

A tudás hatalom: hogy ne érjen meglepetés a változókorban (x)

Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás. Mi azonban abban hiszünk, hogy a változókortól sem félni nem kell, sem megijedni tőle. Inkább készüljünk fel rá, hogy ne érjen bennünket meglepetés. Ehhez nyújtunk segítséget.

A tudás hatalom: hogy ne érjen meglepetés a változókorban (x)

A klimax címszavakban

F, mint folyamat. A női termékenység általában a negyvenes években kezd csökkenni, és a változókornak nevezett időszak eltarthat akár az ötvenes évek végéig is. A folyamatot három nagyobb szakaszra bonthatjuk: a pre-, a peri- és a posztmenopauzára. Ezek hossza, a velük együtt járó tünetek típusa és erőssége egyéni adottságok függvénye, ám egy biztos: minden nőnél eljön az utolsó havivérzés, azaz a menopauza időpontja, amely lezárja a termékeny életszakaszt.

H, mint hormonok. Már a premenopauzában, azaz akár 8-10 évvel az utolsó vérzés időpontja előtt elkezdenek a petefészkek kevesebb ösztrogént és progeszteront termelni. Ezek szintjének csökkenése, a hormonális egyensúly felbomlása, majd a posztmenopauzában véglegessé váló hormonhiány okozza azokat a kellemetlen tüneteket, amelyekkel a változókorban szembesülhetünk.

T, mint tünetek. Az egyes szakaszokban különböző erősséggel, illetve egyénenként is változó formában, de nagyjából ugyanazokkal a tünetekkel találkozhatunk. Premenopauzában megváltozhat a menstruációs ciklus hossza, a vérzés erőssége és időtartama, esetleg rosszabbodhatnak a PMS tünetei (mellérzékenység, fejfájás, hangulatváltozások, puffadás, fáradtság). A menopauza előtt egy-két évvel szoktak megjelenni, illetve felerősödni a tipikus klimaxos tünetek: a hőhullámok, az izzadás, a hangulatváltozások, a hízás, az alvászavarok és a hüvelyszárazság. Ezek közül néhány, például a hüvelyszárazság az utolsó vérzéssel sem szűnik meg teljesen: bár a tünetek enyhülhetnek, elkísérhetnek bennünket akár egészen életünk végéig. Az ösztrogénhiány miatt a szervezet veszít a hidratáltságából, a bőr ráncosodik, a haj hullani kezd, gyakori a szemszárazság. Nő a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri problémák előfordulásának kockázata.

Ha többet is szeretnél tudni

Miután összeszedtük azokat az alapinformációkat, amelyekkel minden nőnek tisztában kellene lennie, olyan könyveket ajánlunk, amelyek ennél sokkal mélyebbre mennek. Mert ez az időszak jóval többet jelent a nők életében: egy olyan kalandos, kihívásokkal, testi-lelki változásokkal teli időszakot, amelyhez elengedhetetlen egy világos útmutató és a megértő támogatás. Ez lehet egy családtag, egy közösség, de egy őszinte könyv is. Ilyenekből válogattunk:

Iványi Orsolya: Mindent a változókorról. Magyarország első menopauzaaktivistájának az a missziója, hogy segítse a változókorban lévő nőket. Célja, hogy a menopauza új megítélést kapjon, ahogyan a 40 feletti nők korosztálya is. A Magyar Menopauza Társaság elnökének ajánlásával.

Zsuzsanna Béres-Love: Az én menopauzasztorim. Ez a személyes történet a változókor lelki oldalára helyezi a hangsúlyt. Betekintést enged a kételyek, a félelmek, a felismerések világába, megmutatja, mennyire kiszolgáltatottak lehetünk a testünk változásaival szemben.

Dr. Anne Henderson: Menopauza természetesen. A könyv lépésről lépésre mutat be olyan természetes módszereket, amelyeket a hormonterápiát kiegészítve és attól függetlenül is alkalmazhatunk a változókor testi-lelki tüneteinek enyhítésére.

Ismerjük meg a Remifemin Plus-t: gyógynövényekkel, természetesen segít a változókorban

A fenti művek mind azt hirdetik, hogy a klimaxos tünetekbe nem kell és nem is szabad beletörődnünk, csak meg kell találnunk a számunkra ideális megoldásokat. Ez ma már nem csak hormonpótlást jelenthet. Ugyanilyen fontos az életmódváltás, amely mellett sokan választanak természetes, hormonmentes kezelési lehetőségeket. Ilyen a Remifemin Plus is, amelyet ellenőrzött körülmények között termesztett gyógynövények kivonatából, szigorú követelményeknek megfelelően állítanak elő. A garantált minőségű növényi gyógyszer a poloskavész (Cimicifuga racemosa) speciális kivonatát tartalmazza, amely mérsékli a hőhullámokat és a verítékezést, másik összetevője, az orbáncfű pedig a változókorral járó egyéb panaszok – álmatlanság, ingerlékenység, hangulatingadozások – enyhítésében segít. A Remifemin Plus adagolása a tünetek erősségétől függően rugalmasan változtatható: 2×2 vagy 2×1 is lehet a napi adagja az egyéni igényeknek megfelelően. Hormonmentes, és tartósan is szedhető. Bár a Remifemin Plus vény nélkül kapható, szedésekor még panaszmentesség esetén is érdemes részt venni rendszeres orvosi kontrollon és a szűrővizsgálatokon, hogy az adott állapothoz, hormonszinthez és az egyéni tünetekhez igazíthassuk a kezelést.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top