nlc.hu
Tabuk nélkül

Lányok és ciklusok – ne félj beszélni a problémákról, van segítség

Lányok és ciklusok – ne félj beszélni a problémákról, van segítség

Anna, Bogi és Dalma együtt sítáboroztak, ahol komoly női témákat is feszegettek. A lányok egymás között beszélték ki a problémáikat.

Anna, Bogi és Dalma életét a PMS és a cikluszavar is megkeserítette. A lányok egy közös sítáborozás alkalmával beszélték át a problémáikat, és azt, kinek mi segített.

Premenstruációs szindrómának, azaz PMS-nek nevezik azokat a tüneteket, melyek jellemzően 7-10 nappal a menstruációt megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek. Ezek a havivérzés előtti napok sok nő életét keserítik meg, hiszen a rendkívül változatos tünetek ebben az időszakban igencsak negatívan befolyásolják az életminőséget, és korlátozhatják a szokásos mindennapi tevékenységet is.

Lányok és a cikluszavar

(Fotó: Getty Images)

Testi tünetek:

  • mellfeszülés
  • fejfájás (migrén)
  • súlygyarapodás
  • alhasi görcsök
  • bőrproblémák
  • általános fájdalom

Lelki tünetek:

  • labilis hangulat
  • túlérzékenység
  • ingerlékenység
  • szorongás
  • idegesség
  • búskomorság, sírósság

„Örülök, hogy egymás között lehetünk pár napig, már nagyon kellett a lelkemnek, hogy megosszam veletek, mi minden történt velem tavaly óta. Tudjátok, nagyon szenvedtem a PMS-től, a menstruációt megelőző napokban elviselhetetlen voltam, ami miatt a párommal is rengeteg volt a konfliktus. Nemcsak veszekedős voltam, hanem sajnos komoly testi tüneteket is produkáltam, a migrénes fejfájás egyszerűen kikészített. Aztán felkerestem a nőgyógyászomat a tarthatatlan helyzet miatt. Javasolta, kezdjek el rendszeresen jógázni, és felírt egy fogamzásgátló tablettát is. Úgy tűnik, nálam a hormontartalmú tabletta működik, a jógától pedig kicsit nyugodtabb vagyok” – mesélte Anna a lányoknak, aki nagyon örül, hogy véget ért a nehéz időszaka, mert nagyon félt, hogy a dühkitörései, ingerlékenysége miatt a párkapcsolata zátonyra fut.

Tudtad? A rendszeres sport – legyen az futás, úszás, biciklizés – minden esetben megemeli az endorfinszintet. A mozgás hatására gyorsul a vérkeringés, az emésztés és a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, a PMS tüneteinek csökkentésében.

„Sajnálom, Anna, nem is tudtam, hogy ekkora volt a baj, de örülök, hogy megoldódott. Nekem is voltak gondjaim, igazából felszedtem jó pár kilót a mensit megelőző napok falási rohamai miatt, amit nem tudtam kezelni. Közel 10 kilót híztam, szóval úgy éreztem, tennem kell valamit, így kikértem az orvosom tanácsát. Tudtátok, hogy a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitelnek kifejezetten jótékony hatása van a PMS-re?” – mondta Bogi, akiket a lányok meglepődve hallgattak.

„Nem, én nem tudtam, de ki fogom próbálni. És milyen ételeket érdemes fogyasztani?” – kérdezte Anna.

„Az a lényeg, hogy ne legyen nagyon megterhelő az étrend, tartalmazzon tejet, joghurtot, soványabb sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta” – mondta Bogi, aki a gyógynövényeket is kipróbálta.

„A ligetszépe tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek könnyíthetnek a menstruáció előtti napok terhein. A levendula nyugtat, a cickafark görcsoldó hatású, a citromfű pedig egyebek között az alvászavarok leküzdésében segíthet, de akár a barátcserje is hasznos lehet a tünetek enyhítésében” – sorolta Bogi.

„Hűha, Bogi, igazi szakértő lettél. Nem semmi” – mondta Dalma, aki a lányoknak bevallotta, hogy ő nem PMS-sel, hanem cikluszavarral küzdött.

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik.

„Fogyókúráztam, amit nagyon túlzásba vittem. Emellett állandó megfelelési kényszerem volt, a belső feszültséget pedig szintén nem tudtam kezelni. Nagyon megijedtem, amikor elkezdett összevissza megjönni a menstruációm, előfordult, hogy ki is maradt. Kiderült, hogy az összezavarodott hormonrendszerem miatt lett cikluszavarom. Ahogy hallgatlak titeket, úgy látom, bár a problémám más, nekem is hasonló dolgok segítettek, köztük a rendszeres sport, az egészséges táplálkozás és a pihentető alvás. Mivel én hormont egyáltalán nem akartam szedni, ezért én is a gyógynövények között kutattam. Olvastam a barátcserje jótékony hatásairól, gondoltam, kipróbálom. Nálam be is vált” – mondta Dalma.

Súlyosabb és tartósan fennálló panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni. Szintén ne hagyjuk kezeletlenül, ha szabálytalan a menstruációnk, vagy ha szokatlan és ismétlődő közti vérzéseket tapasztalunk!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top