Amikor az „ösztrogénbástya” sérül

nlc | 2024. Március 01.
A klimax sok nő életét alapjaiban forgatja fel. Érdemes figyelni a jelekre, és tudatosan készülni a változókorra! Ha pedig már bekövetkezett, néhány egyszerű szabály betartásával elviselhetőbbé tehetjük ezt a testileg és lelkileg is megterhelő időszakot.

Változókorban az egyre csökkenő hormonszint miatt jelentkeznek bizonyos jellegzetes „klimaxos” tünetek, amelyek közül talán a legismertebb a hőhullám, azaz a hirtelen kialakuló hőségérzet. A legváratlanabb helyzetekben akár a hajunk tövéig leizzadni már önmagában sem kellemes élmény, társaságban vagy a munkahelyen pedig különösen kínos perceket okozhat. A hőhullámokon és a fokozott izzadáson túl általános panasz szokott lenni a hüvelyszárazság, a fáradékonyság, az alvászavar, a fejfájás, illetve a hangulatingadozások: sírógörcsök, dührohamok, amikor már magunk számára is elviselhetetlenné válunk.

A változókor legyen a (szokás)változtatás kora is!

A változókorig a női szervezet sok szempontból védettebb, mint a férfiak szervezete, aztán pedig sérülékenyebb lesz, különös tekintettel a nyálkahártyák (például emésztőrendszer, szem) és a húgyúti szervek (hüvely, hólyag) működésére. A nőknél ekkortól az életmódbeli hibák, például az egészségtelen étkezés, a mozgásszegény életmód, dohányzás, alkoholfogyasztás többszörösen okozhatnak bajt. Ezért a mindennapi szokásoknak, az egészséges életmódra való áttérésnek a szerepe döntő ebben az életszakaszban.

(Fotó: Getty Images)

Miért nem mindegy, mit eszünk és mit iszunk?

Például azért, mert

Ami segíthet:

Tipp: Az egyik legfontosabb szabály a napi többszöri étkezés, kis adagokban. Tervezzük meg előre az étkezéseket, és tudatosan állítsuk össze az étrendünket. Így elkerülhetjük a kimaradó étkezéseket, amelyeket pótlandó esténként mindent felfalnánk, amit csak a hűtőben találunk.

Tudtad? A hüvelyszárazságot nem csupán az együttlétek idején, hanem tartósan is kezelni kell, ellenkező esetben számos egyéb következménnyel járhat, az irritált, viszkető érzéstől kezdve egészen a hüvelyflóra megváltozásáig vagy a hüvelyhám sérüléséig – utóbbiak miatt gyakoribbá válhatnak a különböző hüvelyi fertőzések is.

Exit mobile version