nlc.hu
Tabuk nélkül

Ez nem drámázás vagy hiszti, ez változókor

Ez nem drámázás vagy hiszti, ez változókor

Családon belül anya-gyerek viszonyában és a házastársak között, de a munkahelyen is járhat konfliktussal a menopauza okozta hangulatingadozás. Mi segíthet?

A menopauzával sok nő hajlamos magát a nőiességével együtt eltemetni. Nem segít ezen az állapoton a változókorral járó hangulatingadozások jelentkezése, a hüvelyszárazság, a libidó csökkenése, a testi változások, a hőhullámok és a fokozott verejtékezés, ami a nő önbecsülésén túl a párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét.

Ez nem drámázás vagy hiszti, ez változókor

(Fotó: Getty Images)

Ne engedjük, hogy a hormonok átvegyék felettünk az irányítást a mindennapokban!

A változókorban is a testi-lelki egészség része a kiegyensúlyozott nemi élet, a nehézségekre pedig mindig lehet megoldást keresni. Tegyünk a tünetek ellen és a párkapcsolatunkért, a házasságunkért ahelyett, hogy elmerülnénk az önsajnálatban!

„Nekem nagyon sokat segített a család abban, hogy átvészeljem a változókorral járó mély melankóliát. Nem viseltem túl jól a tüneteket, magamba zárkóztam, depressziós lettem, úgy éreztem nem kellek sem a férjemnek, sem a családomnak. Szerencsére „rám törték” az ajtót, és kiemeltek a gödörből. Nem győzök nekik elég hálás lenni. Azt üzenem azoknak a nőtársaimnak, akik hasonlóan rosszul élik meg a klimaxot, hogy ne féljenek segítséget kérni. A család, a párunk támogatása sokat segíthet abban, hogy túljussunk a nehézségeken. A tünetek mérséklése is sikeresebb, ha pozitív a légkör, amelyben élünk” – tanácsolja Magdolna, akinek a családjával, a barátnőivel, a gyerekeivel és nem utolsósorban a férjével is sokat javult a kapcsolata, mióta nem kezelik tabuként a változókort.

Munkahely és a változókor

Egy változókorban lévő nőnek a testi-lelki tüneteken túl nem könnyű elfogadni azt sem, hogy a munkahelyen a fiatalok átveszik a stafétát. Ilyenkor nem szabad összeomlani, hanem új célokat kell találni. Való igaz, a munkáltatók is sokat tehetnek azért, hogy a változókorban lévő nők ne érezzék úgy, fel kell adni a karrierjüket, mert túl vannak a negyvenen.

Az első és legfontosabb az lenne, hogy minél szélesebb körben, társadalmi szinten számoljunk le a változókort övező stigmákkal. Ha csak a menopauza karrierre gyakorolt hatását nézzük, a munkaadóknak is felelősségteljesen kellene viselkedniük, olyan vállalati környezetet teremtve, amely igazodik a változókorban lévő nők igényeihez is. „Egyetlen nőnek sem szabadna reményvesztettnek, tehetetlennek, elutasítottnak vagy láthatatlannak éreznie magát, amikor egy teljesen természetes életszakasszal néz szembe”nyilatkozta a Forbes-nak Marie Teevan, aki ugyancsak a változókor miatt kényszerült karrierváltásra. Az egyik nagy telekommunikációs cég öt országból több mint ötezer nőt kérdezett meg arról, hogyan élik meg a változókort a munkahelyükön: három országban a nők egyharmada próbálja eltitkolni a menopauza tüneteit, mert félnek a megbélyegzéstől, és minél korábban jelentkeznek a tünetek, annál jobban vonakodnak attól, hogy segítséget, támogatást kérjenek.

Egy brit egészségbiztosító és egy HR-menedzsmenttel foglalkozó cég közösen készített felmérést, amely arról számolt be, hogy a változó korban lévő, 45–55 év közötti dolgozó nők 59 százaléka el van keseredve, hogy a menopauza negatívan befolyásolja a munkájukat, és úgy becsülik, Nagy-Britanniában eddig 900 ezer nő hagyta ott a munkahelyét vagy csökkentette munkaidejét a klimaxos tünetek miatt.

A klimaxos, dolgozó nőket leginkább a koncentrálóképesség csökkenése, a fáradtság, a kialvatlanság, a memóriazavar, a hangulatingadozás, a depresszió, a hőhullámok, a fokozott izzadás zavarja, a munkahelyi környezet pedig tovább erősítheti ezt a diszkomfortot. Például nehezebb megbirkózni a hőhullámmal, az izzadással a rosszul szellőző, meleg helyiségekben!

Mi segíthet?

  • Próbáljunk meg pihenni: hallgassunk meditációs zenét, relaxáljunk, igyekezzünk tudatosan kontrollálni az alvásunkat. A rendszeres mozgás szintén fontos, de mindenképpen válasszunk olyan mozgásformát, amely feltölt minket testileg és lelkileg is.
  • A testi-lelki tünetek kezelésére érdemes megpróbálni a gyógynövények kúraszerű használatát. Az orbáncfű széles körben elterjedt gyógynövény, amelynek elsősorban természetes antidepresszáns hatása ismert, de jó hatással lehet az álmatlanságra és a menopauza okozta feszültség ellen is használhatjuk.
  • A kalciumban (tej, tejtermékek, mandula, mák) és D-vitaminban (szardínia, gomba, máj, tojás) gazdag táplálkozás elsősorban a csontritkulás megelőzése érdekében fontos, de az egyéb vitaminok (A, B, E-vitamin) és ásványi anyagok (pl. cink, magnézium, vas) kellő mennyiségű bevitele szintén hozzájárulhat a kellemetlen tünetek mérsékléséhez.

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top