nlc.hu
Sztárok

Romy Schneider gyerekének halála

Romy Schneider tragédiája: így halt meg imádott kamasz fia

A mindössze 43 évesen elhunyt Romy Schneider számára a Sissi-filmek hozták meg a világhírt, a sorozat utolsó epizódjának forgatására mégis nemet mondott.

Romy Schneider idén szeptemberben lett volna 85 éves, ám több mint negyven évvel ezelőtt, tragikusan fiatalon hunyt el, alig egy évvel azután, hogy elveszítette imádott kisfiát.

Romy Schneider

Romy Schneider a világhír küszöbén, az ’50-es évek elején (Fotó: Getty Images – Arthur Grimm/United Archives)

Nem kért többet Sissi-szerepéből

Az osztrák születésű, csodaszép és tehetséges színésznő nevét a Sissi-filmeknek köszönhetően ismerte meg a világ, tartott azonban attól, hogy innentől kezdve mindenki a Habsburg császárnéval fogja azonosítani a jövőben. Ezért is döntött úgy, hogy a sorozat utolsó részében nem játssza el Sissit.

Valamilyen megmagyarázhatatlan okból vonzotta azokat a szerepeket, amelyekben uralkodónőket alakíthatott: első komolyabb felkérését a Viktória – Egy királylány gyermekkora című film alkotóitól kapta, még 1954-ben. Sissi bőrébe 1955-ben bújt először, majd a történet folytatásaként filmre vett második és harmadik részben is megformálta Erzsébet császárnét. A negyedik epizódra azonban már nemet mondott.

Romy Schneider 1954-ben (Fotó: Getty Images - FilmPublicityArchive/United Archives)

Romy Schneider 1954-ben (Fotó: Getty Images – FilmPublicityArchive/United Archives)

Két férj, két gyerek

Szerencsére felesleges volt azon aggódnia, hogy nem tud majd kilépni Sissi-szerepéből: miután Franciaországba költözött, több fontos színészi feladattal is megbízták. 1958-ban, a Christine című film forgatásán személyesen is találkozott Alain Delonnal, akivel nem indult túl harmonikusan a kapcsolata. Az idő és a közös munka azonban jót tett mindkettőjüknek, olyannyira, hogy egymásba is szerettek.

Több éven át ők számítottak a filmipar álompárjának, az oltárig mégsem jutottak el: az 1959-ben kötött eljegyzésüket 1963-ban felbontották, Romy Schneider pedig Harry Meyen német rendező mellett találta meg a boldogságot. Neki az igent is kimondta, és 1967-ben életet adott a David nevű kisfiuknak. Kapcsolatuk zátonyra futott, de Romy Schneider nem adta fel. Másodszor is megházasodott, újabb férjétől, Daniel Biasinitől pedig egy kislánya született, akit Sarah-nak neveztek el.

Romy Schneider és Alain Delon

Romy Schneider és Alain Delon szakításuk után is mély barátságot ápolt (Fotó: Getty Images – Jochen Blume/ullstein bild)

Halállal végződött a vakáció

1981-ben, amikor David 14 éves volt, szörnyű baleset történt. A kiskamasz mostohanagyszüleinél tett nyári látogatást, amikor a kertben megpróbált átmászni egy kerítésen. Egy óvatlan pillanatban elveszítette az egyensúlyát, és a kerítés hegyes fémcsúcsa durva sebet ejtett a combján. Bár a fiút gyorsan kórházba szállították, a vérveszteség annyira jelentős volt, hogy nem tudták megmenteni az életét. David úgy hunyta le örökre a szemét, hogy nem tudott elbúcsúzni az édesanyjától.

Romy Schneider nem tudta feldolgozni fia elvesztését, mély depresszióba esett, alkohol- és gyógyszerfüggőség kerítette hatalmába. Kevesebb mint egy évvel később, 1982. május 29-én holtan találták az otthonában a mindössze 43 éves színésznőt, akiről kezdetben azt gondolták, hogy öngyilkosságot követett el. Úgy vélték, hogy altatót vett be, amire nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, a boncolás szerint azonban szívelégtelenség végzett a megsebzett édesanyával.

Nyitókép: Getty Images – Sunset Boulevard

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top