Tabuk nélkül

Fogamzásgátlás melletti PMS: mutatjuk, mi segíthet (x)

Ne keseredjünk el, ha a hormonális fogamzásgátlás mellett sem lettek könnyebbek a menstruáció előtti napok! Bizonyos gyógynövényeket ezekkel a gyógyszerekkel együtt is szedhetünk a PMS-es panaszok további enyhítésére.

Fogamzásgátlás melletti PMS: mutatjuk, mi segíthet (x)

5-6 év az életünkből nem is olyan kevés

„Ugyan már, egy-két kellemetlen nap nem a világ!” – sokan és sokszor kapunk ilyen „vigasztaló” szavakat, amikor a nehézségeinket próbáljuk a környezetünkkel megosztani. Jó tudni azonban, hogy sok kicsi sokra megy: a nők életéből összesen mintegy 5-6 év telik el csak azzal, hogy menstruálnak. A 4-5 napig tartó vérzés átlagosan négyszáz-négyszázötven alkalommal jön meg egy felnőtt nő élete folyamán, és kora tizenéves korunktól akár az ötvenes évek közepéig is elkísérhet bennünket. Ebbe belegondolva egyáltalán nem elítélhető, ha azt szeretnénk, hogy a menzeszünk a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon. Ha összevissza érkezik, esetleg súlyos panaszok előzik meg, azzal mindenképpen érdemes kezdeni valamit.

A tünetek ronthatják az életminőséget

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a havivérzés előtti napokban tapasztalható „grumpyság” puszta női szeszély, pedig a menstruációt megelőző 7-10 napot megkeserítő premenstruációs szindróma (PMS) nagyon is valós jelenség. A PMS-sel járó testi-lelki tünetek pontos kiváltó okát még nem ismerjük, de az bizonyos, hogy kialakulásuk nem független a női ciklus működését meghatározó hormonok egyensúlyától, illetve annak megbomlásától. A tünetcsoport több mint 150 panaszt foglal magában a mellfeszüléstől és a puffadástól kezdve a fejfájáson át az ingerlékenységig, lehangoltságig, de jelentkezhet alhasi görcs és fájdalom, valamint farkasétvágy is. Az érzékenyebbeknél a panaszok egészen addig fokozódhatnak, hogy nem tudnak teljesíteni a munkahelyükön, és a személyes kapcsolataikat is megterhelheti ez az állapot. A PMS a fogamzóképes korú nők háromnegyedét érinti, és tízből négy nőnek kezelésre is szüksége van a tünetei miatt.

Mindenen segít a fogamzásgátló?

A termékeny korú nők körében a nem kívánt terhesség megelőzésére az egyik leggyakoribb módszer a hormonális fogamzásgátló szedése. Ezeknek a gyógyszereknek számos pozitív hatásuk lehet: rendezhetnek egyes bőrproblémákat, segíthetnek a ciklus szabályozásában, és az sem kizárt, hogy enyhíthetik a PMS-es tüneteket is. Ez utóbbi azonban nem általános, sőt: megtörténhet, hogy a fogamzásgátló szedése mellett még fel is erősödnek a PMS-es tüneteink.

Premens: fogamzásgátló mellett is szedhető

A barátcserjekivonat-tartalmú, vény nélkül kapható Premens tabletta fogamzásgátló mellett is alkalmazható a PMS-tünetek további enyhítésére. A barátcserje gyógynövényi összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, segítenek a PMS tüneteinek mérséklésében és a cikluszavar rendezésében.

A Premens jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserje-tartalmú gyógyszer hazánkban, amely ellenőrzött körülmények között termesztett és feldolgozott gyógynövényből készült, állandó összetételű és minőségű kivonatot tartalmaz. Léteznek ugyan barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítők is, ám azok terápiás célú használatát a hatóságok nem javasolják. A Premenst a kívánt hatás érdekében legalább 3 cikluson át ajánlott szedni, a menstruáció alatt is. Szedése a ciklus bármelyik napján elkezdhető, szükség esetén folytatható, a panaszok kiújulásakor újrakezdhető. Háromhavi terápiához elegendő kiszerelésben is kapható a patikákban.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top