Tabuk nélkül

Természetes családtervezés: ne a cikluszavar legyen az akadálya (x)

Ne ess kétségbe, ha a rendszertelen ciklusod miatt nem működik nálad a természetes családtervezés! Mutatjuk, mit tehetsz a cikluszavarod hormonmentes rendezéséért.

Amióta világ a világ, minden nőt foglalkoztat a teherbe esés vagy éppen a nem kívánt terhesség elkerülésének kérdése. Napjainkban kettős trend figyelhető meg ezen a téren: a modern fogamzásgátlók és a reproduktív technológiák mellett egyre többen keresik az olyan gyengéd módszereket, mint például a természetes családtervezés vagy a termékenységi tudatosság. Így volt ezzel Rebeka is.

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált számomra a saját nőiségem megélése, a test- és ciklustudatosság. Kezdettől fogva idegenkedtem a hormontartalmú gyógyszerektől, ezért a párommal mindig óvszerrel védekeztünk, de a kapcsolatunk elmélyülésével egyre nagyobb igényünk lett arra, hogy időnként védekezés nélkül lehessünk együtt. A monogámia mindkettőnk részéről alap, de babát egyelőre nem szerettünk volna, ezért beleástam magam a természetes családtervezés módszertanába. Figyeltem az ébredési hőmérsékletemet és a hüvelyi nyák állagát, így döntöttük el a párommal, hogy mely napokon használunk óvszert, és mikor nem” – kezdi történetét Rebeka. „Úgy éreztem, remekül működik a dolog – mindaddig, ameddig akkor sem sikerült megfogannom, amikor már szerettünk volna gyermeket. Ekkor tűnt fel, hogy a ciklusom nem teljesen szabályos, de ennek valamiért mindeddig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget.

Mi is az a természetes családtervezés?

A természetes családtervezés módszere a női hormonok működésének ciklikus változásait használja fel a fogamzásgátlásra vagy a teherbe esés támogatására. Eszközei közé tartozik a hőmérséklet mérése, illetve a nyál vagy a méhnyaknyák megfigyelése. Ezek a módszerek segítenek megkülönböztetni a termékeny és nem termékeny napokat a szabályosan működő ciklus során. A termékeny napok azonosítása kulcsfontosságú a természetes családtervezésben, hiszen ezeken a napokon (az ovulációkor és az azt közvetlenül megelőző időszakban) a fogamzás valószínűsége magasabb.

Természetes családtervezés: ne a cikluszavar legyen az akadálya (x)Cikluszavarnál csak korlátozottan működik a módszer

A cikluszavarok igencsak megnehezíthetik a természetes családtervezést. Nemcsak amiatt, mert nehezebb azonosítani a termékeny időszakokat, hanem azért is, mert a megváltozott hormonális működés befolyásolhatja a terhesség megmaradását. Cikluszavarnak azt az állapotot nevezzük, amikor valamilyen okból felborul a női ciklust vezérlő hormonok egyensúlya. Ezt okozhatja egy szigorú diéta, stresszesebb időszak vagy valamilyen endokrinológai kórkép is. Ilyenkor a vérzés nem szabályos időközönként ismétlődik (túl gyakran vagy túl ritkán, illetve rendszeresen eltérő időpontban jelentkezik), esetleg a hossza és/vagy erőssége eltér az átlagostól. Egyes esetekben az ovuláció is elmaradhat.

Számos ok állhat a cikluszavar mögött

A női hormonális szabályozórendszer egyensúlya igen érzékeny, számos hatás befolyásolhatja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs teendőnk a cikluszavarral. Épp ellenkezőleg: sok esetben az életmódbeli változtatások – például az egészséges táplálkozás, a stresszkezelés és a testmozgás – segíthetnek visszaállítani a hormonális egyensúlyt és javítani a ciklus rendszerességét. Ha gyermeket szeretnénk, és egy éven (30 év felettieknél fél éven) belül nem sikerül a teherbe esés, mindenképpen ajánlott szakembert felkeresni és segítséget kérni.

Léteznek hormonmentes lehetőségek is

A cikluszavar rendezése sok esetben hormonterápiával történik. Ha nem szeretnénk hormontartalmú gyógyszerekkel stabilizálni a ciklusunkat, akkor választhatunk gyógynövényes készítményt is, ahogyan Rebeka is tette. „A barátnőim pozitív tapasztalatai alapján kezdtem el szedni a Premens tablettát, amely ellenőrzött körülmények között termesztett és feldolgozott barátcserje terméséből készült, garantált minőségű és összetételű, igazolt hatású kivonatot tartalmaz. A recept nélkül kapható Premens gyógynövényi hatóanyagai jótékonyan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, segítenek rendezni a rendszertelen ciklust, és a PMS-es tüneteket is enyhítik. Már kapható a háromhavi kezelésre elegendő mennyiségű tablettát tartalmazó kiszerelésben, ennyi idő kell is a terápiás hatás kialakulásához. Adtam magamnak és a Premensnek időt, odafigyeltem az életmódomra, és a ciklusom fokozatosan rendeződött. Így már sokkal könnyebb volt eltalálni, mely napokon érdemes próbálkozni” – mondja mosolyogva a hathónapos várandós kismama.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top