Tabuk nélkül

Ezt tudtad rosszul a jó alvásról (x)

Ha alvászavarral küzdesz, kérve és kéretlenül is biztosan kapsz pár tuti tippet arra nézve, hogyan aludhatnál jobban. Nem baj, ha nem ülsz fel ezeknek gondolkodás nélkül, hanem igazi megoldásokat keresel a problémára. Mutatjuk a legelterjedtebb babonákat az alvással kapcsolatban.

Ezt tudtad rosszul a jó alvásról (x)

HAMIS: Egy pohár meleg tej segít elaludni.

Anyáink gyakran biztattak minket arra, hogy igyunk meg egy pohár tejet lefekvés előtt – még jobb, ha mézzel, hogy édesebb legyen az álmunk. Ám a kutatások szerint a tejivás pozitív hatása az alvásra csupán mesebeszéd.

IGAZ: A könnyű vacsora megkönnyíti az elalvást is.

Ha jól akarsz aludni, ne terheld meg az emésztőrendszeredet közvetlenül lefekvés előtt! A vacsorát ideális esetben legalább 2 órával korábban fogyaszd el, és jobb, ha ekkor már kerülöd a szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket, a koffeint és az alkoholt is. Ha mégis megéheznél ágyba bújás előtt, válassz inkább magas magnézium- vagy triptofán tartalmú ételeket, amelyek valóban segíthetnek álomba merülni. 

HAMIS: Ha lehunyod a szemed, már alszol is.

Bár a legtöbben csukott szemmel alszunk, az agy olyankor is képes az alvás közben is megfigyelhető állapotba kerülni, ha nyitva van a szemünk. És persze pusztán attól, hogy lehunyod a szemed, még nem fogsz automatikusan elaludni sem. Ehhez előbb meg kell teremtened a megfelelő körülményeket.

IGAZ: Sötétben jobban alszol.

A nyugodt alvást erőteljesen befolyásolják a külső körülmények, például hogy csend, sötétség van-e körülötted, és ki tudod-e kapcsolni az agyadat. Ebben segíthet, ha besötétítesz, ekkor termelődik ugyanis a szervezetedben az alvást segítő melatonin hormon. Az is jótékony hatással bír, ha kizárod a külső zajokat – akár egy füldugó segítségével –, és este már nem használod a digitális eszközeidet.

HAMIS: Számolgasd a bárányokat, attól majd biztosan elalszol!

Az sem jó, ha annyira fáradt vagy, hogy azonnal elalszol, amint „beájulsz” az ágyba, mert ez azt jelzi, hogy tartós alváshiányban szenvedsz, vagy túl sok a stressz körülötted. A kutatások szerint átlagosan 20 percre van szüksége ahhoz a szervezetünknek és az agyunknak, hogy elaludjunk – ennél hosszabb forgolódásnál azonban már ne maradjunk az ágyban, ne számolgassunk bárányokat, mert az nem segíti az ellazulást!

IGAZ: Ha nem tudsz aludni, inkább kelj fel!

Az ágy legyen a pihenés, a nyugalom helyszíne. Ezért, ha nem tudsz elaludni, inkább kelj fel, menj át egy másik helyiségbe, és olvasgass, hallgass zenét, vagy kezdj bele egy kevésbé kedvelt tevékenységbe – ez majd segít elálmosodni. Az okoseszközök és a televízió természetesen ekkor már tabu!

HAMIS: Ha nappal alszol, éjszaka majd nem fogsz.

Kisgyermekkor után – ha nem vagy épp beteg – általában már helytelenítő pillantásokat kapsz, ha napközben ledőlsz picit szunyókálni. A szervezeted és az agyad regenerálódására ugyanis valóban az éjszakai, 7-9 órás, jó minőségű, pihentető alvás szolgál. A cirkadián ritmusodat pedig nem érdemes felborítani – vagy mégis?

IGAZ: A „power nap” néha jól jön.

Ha egy rosszul sikerült éjszaka után fáradt, kialvatlan vagy, egy délutáni, rövid pihenés pozitív hatással lehet a teljesítményedre. A „power nap” szokása már a mediterrán országokon kívül is elterjedőben van – csak arra figyelj, hogy 20 percnél ne legyen hosszabb ez a szundikálás, mert ha eléred a mélyalvás fázisát, azzal már valóban összezavarhatod a cirkadián ritmusodat.

IGAZ: A gyógynövények segíthetnek az alvászavarokban.

A gyógynövények alvászavarokra való jótékony hatása azonban tényleg nem tévhit. Így, ha átmenetileg szükséged lenne támogatásra a nyugodt éjszakák eléréshez, segítségedre lehet a gyógynövénykivonatokat tartalmazó Sedacur forte. Ez a gyógyszer három nyugtató-altató hatásáról közismert gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. A Sedacur forte este segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem kell attól tartanod, hogy tompul tőle a figyelmed vagy nő a reakcióidőd. A Sedacur forte az autóvezetéshez szükséges készségekre sincs negatív hatással. Recept nélkül megveheted a patikákban, nem kell orvossal felíratni.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top