Tabuk nélkül

Lelki okok, testi tünetek (x)

A statisztika azt mutatja, hogy a nők háromnegyede életében legalább egyszer találkozik a hüvelygombával, sokuknál pedig ismétlődő problémaként jelentkezik újra meg újra. A hüvelygomba nemcsak a testet viseli meg, de lelki problémák, párkapcsolati gondok kialakulásához is vezethet.

Lelki okok, testi tünetek (x)

Sokan ugyan még ma is a partnerüket gyakran váltogató nők problémájának tartják, pedig a hüvelygomba-fertőzés nem nemi úton terjed és nem csak a szexuálisan aktív nők életét keserítheti meg. A kellemetlen tüneteket leggyakrabban a hüvelyben természetesen megtalálható Candida albicans nevű gomba elszaporodása okozza, ami akkor következhet be, ha valamilyen külső vagy belső hatás miatt felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Ez lehet egy betegség vagy a stressz miatt legyengült immunrendszer, hormonális változás, de az életmódbeli szokások is befolyással vannak a hüvelyflóra egészségére.

A fertőzés nem kívülről jön

A hüvelygomba-fertőzés általában belülről jön, a szervezet nem megfelelő működése okozza a problémát. Minden nő hüvelyflórájában megtalálható a Candida albicans nevű gomba, amely egészen addig nem okoz gondot, amíg a hüvelyben a savas közeg fenntartásáért felelős tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) elegendő létszámban vannak jelen. Ha a hüvelyflóra biológiai egyensúlya valamilyen okból felborul, és lúgos irányba tolódik el az egészségesen savas pH, a Candida szaporodásnak indul, hamarosan megjelennek a tipikus tünetek. A hüvely és a szeméremtest környékén égő, viszkető érzés jelentkezik, amelyhez sűrű, darabos, túrós állagú, sárgásfehér, jellemzően szagtalan hüvelyi folyás társul.

Még mindig tabutéma

Az utóbbi években egyre többet hallunk róla, számtalan – a laikusok felvilágosítását szolgáló – cikk is megjelenik, mégis sokszor azt tapasztaljuk: a hüvelygomba ma is tabutéma. Az érintettek nem szívesen beszélnek a gombafertőzésről, vagy ha mégis, akkor – még az orvosnál is – lesütött szemmel teszik, mintha szégyellni kellene a tüneteket. Érthető persze, ha az intim területeinket érintő problémákról nem mesélünk fűnek-fának, ám ahhoz, hogy tenni tudjunk a gyógyulásért – és persze a megelőzésért –, fontos lenne megismerni a kialakuláshoz vezető okokat.

Az információhiány tönkreteheti a párkapcsolatot

Fontos, hogy ne csak a nők, de a férfiak is tisztában legyenek azzal, hogy a hüvelygombának semmi köze a szexuális úton terjedő fertőzésekhez. A tájékozatlanság, az információhiány kemény próba elé állíthatja, rossz esetben akár tönkre is teheti a házasságot, a párkapcsolatot: a nő számára fájdalmas tünetekkel együtt járhat a kétségek megjelenése. Felmerülhet benne, hogy a másik fél talán „kikacsintott” a kapcsolatból, és neki köszönhető a szexuális életet is megkeserítő, kellemetlen „ajándék”. A bizalmatlanság kölcsönös lehet, ha megritkulnak az együttlétek, a férfiban is feltámadhat a féltékenység – nincs más út, a gyógyulás érdekében őszintén, nyíltan kell beszélni a tünetekről.

A stressz a hüvelyt is megbetegítheti

Ha kibeszéletlen marad a párkapcsolatot beárnyékoló probléma, a szorongás, a folyamatos feszültség tartós stresszt okozhat. Ez egyik félre sincs jó hatással, a nők esetében azonban a visszatérő hüvelygomba-fertőzés forrása is lehet. A legtöbb nő „kettős terhelésben” él, nemcsak otthon, de a munkahelyen is helyt kell állnunk. A túlhajszoltság okozta stressz meggyengíti az immunrendszert, emiatt a fertőzések is hamarabb „megtalálhatnak” bennünket – hajlamosabbá válhatunk a hüvelygombára is. A visszatérő fertőzések esetén mindig érdemes végiggondolni, hogy a panaszok megjelenése előtt feszültebbek voltunk-e a szokottnál. Ha igen, próbáljunk meg változtatni a körülményeken, tegyük rendbe a lelkünket – ha egyedül nem megy, akár szakember segítségével.

Ismerjük meg a kiváltó okokat!

A stressz mellett számos tényező közrejátszhat abban, hogy a hüvelyflóra természetes egyensúlya megbillen. Így például cukorbetegség vagy más hormonális (endokrin) betegség fennállása, immun- vagy daganatos betegségek, illetve ezek kezelése, esetleg egy antibiotikumkúra is befolyással lehet a természetes állapot megváltozására. Életmódbeli szokásaink is hatással vannak a hüvelyflórára, a visszatérő fertőzések elkerülése érdekében jó, ha tudjuk, mi az, amin érdemes változtatni. Gondoljuk át étkezési szokásainkat: a cukortartalmú ételek kifejezetten kedveznek a gombás fertőzéseknek. Száműzzük a fürdőszobából az illatosított intim mosakodókat, amelyek megváltoztathatják a hüvely savas kémhatását. Jól tesszük, ha a bugyis polcot átvizsgálva „szanáljuk” a szoros, műszálas alsókat: a nem szellőző anyagokba befülledünk, a párás környezet kedvez a gombák szaporodásának.

Micovag Plus: enyhíti a hüvelygomba tüneteit

A szégyenérzet miatt sokan a megfelelő szakembert sem keresik fel, márpedig – főleg visszatérő fertőzések esetében – csak az orvos tudja megmondani, mi okozza a makacs ismétlődést. Gyógyszert is csak orvos írhat fel – a tünetek enyhítését azonban magunk is elkezdhetjük. A hüvelygomba kiegészítő kezelésére javasolt gyógyászati segédeszköz, a Micovag Plus hüvelykúp tejsavtartalma révén segít helyreállítani a hüvely élettani pH-értékét, ezáltal gátolja a gombák szaporodását. A Micovag Plus másik összetevője, a kamilla illóolajából kivont bizabolol nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a viszketést és az égő érzést. A patikában vény nélkül kapható Micovag Plus hüvelykúp teljessé teszi a gombaellenes kezelést, különösen gyakran kiújuló hüvelygomba esetén.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top