Tabuk nélkül

Amikor már fáj a stressz (x)

Itt fáj, ott fáj, amott fáj. Persze lehet egy rossz párna, egy melegfront és egy gyomorrontás is az oka. Vagy egy egész osztálynyi feszültség és stressz. Kriszta története következik.

Amikor már fáj a stressz (x)

Végzősnek lenni nem könnyű, akár diák, akár osztályfőnök valaki – sóhajt nagyot Kriszta, aki egy kisvárosi gimnázium 12.-es osztályának vezetője. – Már csak egy hónap van a ballagásig, és bár eddig sem unatkoztunk, még csak most jön a neheze. A gyerekek egyre feszültebbek az érettségi közeledtével, de nekem is minden erőmet össze kell szednem, hogy nyugodt, higgadt tudjak maradni, és át tudjam őket segíteni ezen az időszakon.

Az utolsó év a legnehezebb: rengeteg teendő, álmatlan éjszakák

35 kamasszal még akkor sem leányálom az élet, ha imádom őket – mosolyog a rutinos, 42 éves magyartanár. – Minden nap tartogatott valami meglepetést az első három évben is, de most szeptember óta folyamatos a pörgés: gólyaavatás, szalagavató, egyetemi jelentkezések. Emellett persze próbálunk az anyaggal is haladni, hiszen bőven van még mit tanulni. Februárra nemcsak ők érezték úgy, hogy elegük van, nálam is jelentkeztek a kimerültség jelei: alig aludtam éjszakánként, és az apró-cseprő napi konfliktusokat is kevesebb türelemmel viseltem, mint kellett volna.

Amikor a stressz szó szerint lebénít

Bár nem vagyok fejfájós, sokszor éreztem azt, hogy szétszakad a fejem. Ezt egy ideig még tudtam a frontokra fogni, ahogy a gyakori gyomorfájást is a rendszertelen étkezéseknek tudtam be. Volt olyan nap, hogy „rendes” tanárként a hideg kávémat cipeltem magammal a 6. óráig, reggelit pedig már nem is pakoltam magamnak, úgysem lett volna időm megenni. Az állandó nyak- és vállfájdalomra azonban nem volt magyarázat. Amióta ugyanis anatómiai párnát használok, megszűntek ezek az izompanaszok – most viszont újult erővel jelentkeztek. Olyannyira, hogy egyik reggel arra ébredtem, hogy nem tudom mozdítani a bal kezemet.

Ha én feszült vagyok, ők is azok

Muszáj volt bemennem a kórházba, ám ott sem a röntgen, sem az MR nem mutatott semmi rendellenességet. Kaptam izomlazítókat, és végül egy gyógytornász segítségével, három nap szenvedés után ismét tudtam használni a karomat. Ő mondta ki azt, amit már én is sejtettem: ezeket a tüneteket bizony a tartós stressz okozza. Ennek hatására ugyanis a szervezetben túlzott mértékben szabadul fel az adrenalin és a kortizol hormon, amelyek ilyen stresszreakciókat váltanak ki a testünkből. Nem beszélve az alvásproblémákról, amelyek miatt tovább csökkenhet a koncentrációs és problémamegoldó képességünk, feszült helyzetekben pedig türelmetlenebbekké, idegesebbekké válhatunk. Ezeket először nekem kell rendbe tennem magamban, hiszen csak úgy tudok segíteni a „gyerekeimnek”, ha én jól vagyok.

A Sedacur forte is segít nekem év végéig

Megértettem, hogy nem elég nyugodtnak látszanom, hanem azzá is kell válnom újra, hogy példát mutathassak az osztályomnak, és sikeresen tudjuk lezárni a közös munkát. Elhatároztam, hogy ismét odafigyelek a rendszeres étkezésre és eljárok futni, ami mindig is segített levezetni a feszültséget, továbbá az éjszakáimat igyekszem valódi, pihentető alvással tölteni ahelyett, hogy dolgoznék vagy agyalnék. Ebben nagy segítségemre van az a gyógynövénykivonat-tartalmú gyógyszer is, amelyet az egyik kolléganőm javasolt. A recept nélkül kapható Sedacur forte három, nyugtató-altató hatásáról közismert gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. Este segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem kell attól tartanom, hogy tompul tőle a figyelmem vagy nő a reakcióidőm. Bár a ballagás már a nyakunkon, utána is biztosan izgulni fogok még pár hetet, mire valóban „megérik az osztályom”. Én azonban biztos vagyok benne, hogy mindenki sikerrel veszi majd az akadályokat!

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top