Szerelem változókor idején: nők mesélnek tabuk nélkül

nlc | 2024. Június 04.
Változókorú nők mesélnek a megváltozott szexről, okokról, lehetséges megoldásokról, kudarc utáni újrakezdésről.

Menopauzának azt az utolsó menzeszt nevezzük, amelyet nem követ egy éven belül újabb menstruációs vérzés. Az ezt megelőző és azt követő időszakot nevezzük pre- és posztmenopauzának, tágabb értelemben változókornak, amely eltarthat akár öt-tíz évig is. Ez az időszak átlagosan 45 éves korban kezdődik, de van, akinél hamarabb, és természetesen van olyan is, aki 50 felett lép be a változókorba.

(Fotó: Getty Images)

Mi történik?

A változókor beköszöntével a petefészek hormontermelése fokozatosan leáll, így csökken az ösztrogénszint is, és megjelennek a klimaxot kísérő ismert tünetek: hőhullámok, izzadás, alvászavar, ingerlékenység, fáradékonyság, gyakori fejfájás, súlygyarapodás, nemi vágy csökkenése és sokaknál a hüvelyszárazság is. Ennek következtében az intim együttlétek fájdalmassá válnak, és a hüvelyben tapasztalt égő, feszítő érzés a mindennapokat is kellemetlenné teheti.

Szerelem változókorban

„Nem szorongok, nem keresem foggal-körömmel a mindent elsöprő szerelmet” – Andrea, 51 éves

„Úgy alakult, hogy két éve egyedül maradtam, de nem estem kétségbe. Sőt! Inkább felszívtam magam, és igyekszem megélni a nőiességem a mindennapokban és az intimitásban is. Folyamatosan randizom, nem zárkózom el a lehetőségektől. Nekem a változókor magabiztosságot hozott: tudom, mire vágyom, mit akarok! Azt tanácsolom minden nőnek, ismerjék meg jól önmagukat és a saját testüket. Adjanak időt maguknak! A változókor egyik gyakori tünete a hüvelyszárazság, szerencsére nálam ez eddig nem jelentkezett. A hőhullámok, az alvászavarok ellen a rendszeresség és a sport, esetemben a jóga sokat segített. Ezen mozgásforma segítségével harmóniába kerültem önmagammal és a testemmel. Most, 51 évesen azt mondom, minden rendben van, és minden úgy van, ahogy lennie kell!”

„Nem félek kimondani, amit gondolok” – Tünde, 49 éves

„Készültem a változókorra. Sokat olvastam a témában. Amikor a havi ciklusom rendszertelenné kezdett válni, tudtam, ez a klimax. A változókor miatt a libidóm kicsit csökkent, de a szex mindig is fontos része volt az életemnek, ezért sokat beszéltünk a problémáról a férjemmel, és igyekeztük felpezsdíteni az együttléteket. Ez nekem nagyon sokat segített. A nyílt, őszinte kommunikáció, a támogató társ. Ha baj van, nem félek elmondani, tudom, együtt mindent megoldunk, klimax ide vagy oda!”

„Tudom, mit akarok” – Melinda, 59 éves

„Nekem a változókor a hőhullámokon, a hangulatingadozáson és a levertségen túl hozott valami nagyon fontosat is: a magabiztosságot. Tudom, mit akarok. Tudom, nem szeretném, hogy a változókor a szexuális életem rovására menjen. Hogy ez egy állapot és nem betegség, és hogy ki kell hozni belőle a legtöbbet. Nálam komoly problémát jelentett a hüvelyszárazság, amit a sikosító használata sem oldott meg. Végül az ösztrogén pótlása és a hüvelyi hidratáló kúp rendszeres használata segített, és az együttlétek jobbak, mint valaha. Azt hiszem, minden kellemetlenségével együtt kihozom és kihoztam a legtöbbet ebből az időszakból. Szerintem a kulcs a kommunikáció, a támogató környezet, a sport, és ha úgy érezzük, nem tudjuk egyedül megoldani, akkor egy jó szakember. Ha rendben vagyunk lelkileg, jól leszünk testileg is. Ha pedig újra csordultig vagyunk önbizalommal, a szexuális vágyunk is visszatér.”

„Nincs helye a félrebeszélésnek” – Ági, 55 éves

Tudtam, hogy mivel jár majd a változókor. Készültem rá testileg és lelkileg is. Én leültem a párommal, átbeszéltük a lehetséges megoldásokat. Mi bevezettük a sikosító használatát, mert számomra fájdalmassá váltak az együttlétek, és hüvelyi hidratáló, hialuronsavas hüvelykúpot is rendszeresen használtam a hüvelyhám helyreállításához. Rosszul éreztem magam a bőrömben, nőiességemet éreztem elveszni, a libidóm is csökkent, lelkileg is teljesen magam alá kerültem, mert feljött rám pár plusz kiló. Pszichológus segítségét kértem, akinek hála minden rendeződött: a tanácsára igyekeztünk jobban egymásra hangolódni, közös programokat szerveztünk, és tudatosan építgettük a kapcsolatunkat. Minden túlzás nélkül mondom, szerelmesebb vagyok a páromba, mint valaha! Azt hiszem, máshogy ezt az időszakot nem lehetett volna túlélni. Itt, ebben a helyzetben a félrebeszélésnek helye nincs.”

Exit mobile version