nlc.hu
Tabuk nélkül
Változókor: elkezdődött, de mikor lesz vége? (x)

Változókor: elkezdődött, de mikor lesz vége? (x)

Genetika, életmódszokások, általános egészségi állapot, környezeti hatások – a változókorral járó tünetek megjelenését számos körülmény befolyásolhatja. Egy biztos: egy nő sem kerülheti ki ezt az életszakaszt, amelynek sem az elejét, sem a végét nem látjuk előre. Azért viszont igenis tehetünk, hogy a lehető legjobban érezzük benne magunkat. Az 53 éves Andrea története következik.

Változókor: elkezdődött, de mikor lesz vége? (x)

„Azt hinnéd, ahogy idősebb leszel, már tudod, mire számíthatsz, de aztán jön a változókor, és mindent felforgat… Számomra az volt a legnehezebb, hogy elfogadjam azokat a testi-lelki változásokat, amelyek a klimaxszal együtt törtek rám. Idő kellett, hogy ráébredjek: éjszakánként nem a nátha miatt önt el a forróság, a hirtelen felfortyanó dühömre nincs értelmes magyarázat, ahogyan arra sem, miért sírom el magam a legváratlanabb pillanatokban. A menzeszem menetrendje is felborult, pedig addig mindig pontosan jött – ezek bizony a változókor jelei, mondta az orvosom a szokásos ellenőrzésen.”

Mindenki másként éli meg a tüneteket

„Mindig is érdekelt az egészségem, elkezdtem tudatosan figyelni a testem jelzéseit. Feljegyeztem például, ha kimaradt egy menzesz, így utólag tudom, mikor volt az utolsó, amit a következő 12 hónapban már nem követett újabb: 49 éves koromban érkezett el nálam a menopauza – ez a szó ugyanis ezt az időpontot jelöli. Sokat olvastam, tudtam, hogy a hormonális változások, a progeszteron és az ösztrogén szintjének csökkenése okozza a változókori tüneteket, amelyek már a menopauza előtt, a premenopauza szakaszában is megjelennek, szóval normális, hogy akár a negyvenes éveink elején is megtapasztaljuk ezeket. A menopauza körüli egy-két évben, a perimenopauzában még erősebbek lehetnek a tünetek: a legtöbben a hőhullámok, az alvászavarok miatt szenvednek, de a szorongás, a depresszió, a has körül szaporodó kilók és a hüvelyszárazság is komoly problémát okozhat sokaknál.”

Rendszeres mozgás és megreformált étrend

„Úgy döntöttem, nem hagyom, hogy a tünetek irányítsák a napjaimat, nem leszek kibírhatatlan banya, akit a családtagjai és a munkatársai is nagyívben elkerülnek. Elkezdtem átalakítani az életemet. Gyalog vagy biciklivel megyek munkába, hetente kétszer vízitornára járok, hétvégenként a túrázás lett a párommal közös programunk. A család egészségének is jót tett, hogy kicsit megreformáltam az étrendünket: szerencsére a mediterrán receptek mindenkinek bejöttek. Nem telik el nap, hogy ne együnk gyümölcsöt, zöldséget, viszont kevesebb a szénhidrát és a zsír az ételekben. A csontjaim egészségét D-vitamin- és kalciumtartalmú ételekkel támogatom, és sokkal jobban odafigyelek a folyadékfogyasztásra is. Még így is voltak persze nagyon rossz pillanatok, az orvosom akkor a hormonpótlást javasolta, de nekem ez nem nagyon tetszett. A vízitornás barátnők között többen is a Remifemin Plust használták a tünetek enyhítésére – én is kipróbáltam, és jól tettem.”

Remifemin Plus: két gyógynövény erejével segít

„A Remifemin Plus a Cimicifuga (magyarul poloskavész) és az orbáncfű kombinációját tartalmazza, ezek a gyógynövények együtt jó szolgálatot tettek a változókori tüneteim enyhítésében. A poloskavészről olvastam, hogy már az észak-amerikai indiánok is alkalmazták női bajokra, nekem ez is jó bizonyíték volt, az orbáncfűről pedig korábban is volt már jó tapasztalatom. A poloskavész a hőhullámokat és az éjszakai izzadást mérsékli, az orbáncfű a hangulatomat javítja, kiegyensúlyozottá teszi a nappalokat, és segít, hogy jobban aludjak. A patikában vény nélkül kapható gyógyszer egyedülálló poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, klinikai vizsgálatok is igazolták a hatását. A Remifemin Plus biztonságos, és hosszú távon is segítség a klimax idején, én a menopauzát követően is használom a magam és a környezetem jóllétének érdekében.”

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikatridina a hüvelyszárazság ellen

„A változókor ugyan a termékeny életszakaszom végét jelenti, de nem egyenlő az öregséggel – az még csak később jön, és én azt is szeretném jó egészségben és egy szép, az intimitást sem nélkülöző párkapcsolatban tölteni. Ebben a hüvelyszárazság sem fog megakadályozni. Tudom, hogy a női hormonokból nem lesz több, az ösztrogénszintem alacsony marad, és ez hatással van a hüvelyemre is: vékonyabb, szárazabb, érzékenyebb a hüvelyhám – a fájdalmas aktusoknál sajnos tapasztaltam ezt. Nekem a hormonmentes Cikatridina hüvelykúp és kenőcs nyújtott és nyújt folyamatos, hosszú távú segítséget. A hialuronsavat és ápoló olajokat tartalmazó készítmények nemcsak feltöltik nedvességgel, de regenerálják is az irritált hüvelyhámot, ezzel nemcsak az intim együttlétre vannak jó hatással, de csökkentik a fertőzések kockázatát is. A hüvelykúpot belsőleg, a kenőcsöt külsőleg, önállóan vagy egymással kombinálva használom. A Cikatridina hüvelykúp és kenőcs patikában kapható, klinikai vizsgálatokkal is igazoltan hatásos szerek, amelyek hosszabb távon is segítenek megőrizni a hálószobám békéjét.”

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top