nlc.hu
Tabuk nélkül
Allergia elleni praktikák

Allergia elleni praktikák – ezekkel csökkenthetőek a tünetek

Szemviszketés, orrdugulás, könnyezés, nehézlégzés, alvászavarok: aki allergiában szenved, annak ezek a tünetek ismerősen csenghetnek. Mi segíthet? Vannak praktikák, amelyeket érdemes kipróbálni – főleg, ha még nem tettük!

Az allergia a szervezet téves immunválasza, olyan anyag, molekula ellen védekezik, amely a szervezetre ártalmatlan. Jellemző tünetei között szerepelhetnek az orrfolyás, gyakori tüsszentés vagy kiütések, foltok megjelenése a bőr felszínén, de előfordulhat hányás, hasmenés, légszomj, nehézlégzés és súlyosabb esetben akár anafilaxiás sokk is.

Allergia elleni praktikák – ezekkel csökkenthetőek a tünetek

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk a bosszantó tünetek ellen?

Sós víz

Allergiaszezon alatt érdemes naponta többször átöblíteni enyhén sós vízzel az orrunkat, tengeri sós orrzuhannyal, hogy a nyálkahártyára tapadt polleneket eltávolítsuk.

Nem mindegy, mikor szárítunk ruhát!

Aki allergiás a pollenekre, az lehetőleg ne a szabadban szárítsa a ruháit, ágyneműjét, törülközőit, mert szálló pollenek tömege tapadhat meg rajtuk. A mosógépet hetente egyszer ajánlott trisóval, főzőmosással átmosni, ez a baktériumok elszaporodása ellen is véd.

A légszűrők rendszeres cseréje 

Ha van a lakásban légszűrő, fontos, hogy tisztán tartsuk: háromhavonta cserélni kell, allergiaszezon alatt viszont érdemes még gyakrabban, 20-45 naponta. Ha légkondicionálónk is van, mindenképpen tisztíttassuk ki!

Szellőztetés 

Egyáltalán nem mindegy, mikor szellőztetünk, és arra is figyeljünk, hogy a lakás és az autó ablakát pollenszezonban zárva tartsuk! Szélben, nagy melegben a délelőttől a kora délutáni órákig mindig magasabb a levegő pollentartalma, ezért inkább az éjszakai órákban szellőztessünk! 

Vitaminokkal az allergia ellen

„A quercetin egy antioxidáns, amely megtalálható a hagymában, az almában, brokkoliban, karfiolban, zöld teában és a citrusfélékben. Mivel a többi között gátolja a hisztamin felszabadulását a szervezetben, ezért a quercetint allergiaellenes hatása miatt gyógyszerekben és táplálékkiegészítőkben is használják. Az antioxidánsok hatékonyan csökkentik az allergiás orrdugulást is” javasolja dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Ha nyár, akkor jelentkezhet a napallergia is

Nyáron lényegesen hosszabb időt töltünk a szabadban, ez pedig többféle nyári allergia forrása lehet. Nagyon fontos, hogy mindig csak a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban menjünk a napra, és használjunk naptejet! Napozás előtt ne használjunk semmilyen kozmetikumot, testápolót, sminket, parfümöt!

Barátkozzunk meg a csalánteával!

A csalántea jó választás, ha szeretnénk allergia ellen természetesen védekezni, ezt több kutatás is kimutatta. Például a Planta Medica korábbi kutatása is ezt támasztja alá, ahol a résztvevők 58 százaléka számolt be tünetei enyhüléséről napi 300 mg fagyasztott/szárított csalán fogyasztásával, 48 százalék pedig jobb hatást érzett, mint a placebóval.

Ha már végképp elegünk van az allergiánkból

Aki idegenkedik attól, hogy hónapokon keresztül antihisztamin készítményeket vagy tüneti szereket szedjen, érdemes megpróbálnia az immunterápiát allergia ellen. A kezelés 3-5 évig tart, de a hatása már az első évben érezhető.

Hirdetés

A pollenallergia kellemetlen orrtüneteinek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, enyhíti az orrdugulást, orrfolyást. Egyedülálló összetevője a természetes eredetű, sejtvédő molekula, az Ectoin®, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray nem okoz hozzászokást, tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható. 

  Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top