nlc.hu
Tabuk nélkül
Jobb, ha figyelsz rá! Te tudod, miért fontos a napi táplálékvas bevitel?

Jobb, ha figyelsz rá! Te tudod, miért fontos a napi táplálékvas-bevitel?

A vas a szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag, mivel azonban mi magunk nem tudjuk előállítani, ezért külső forrásból kell biztosítanunk a szükségletet, hogy ne váljunk vashiányossá!

A szervezetünk valamennyi sejtjének működéséhez, életfunkcióink biztosításához létfontosságú ásványi anyag a vas (egyebek között az oxigént szállító hemoglobin egyik alapvető alkotóeleme, de nélkülözhetetlen a sejtek energiatermelő folyamataihoz, illetve szükség van rá az enzimrendszerek, valamint az idegrendszer egészséges működéséhez is).

A szervezet nem tud vasat előállítani, ezért a naponta veszített vasat (izzadás, széklet, vizelet, bőr hámlása, körömvágás, hajhullás) nekünk kell étkezéssel pótolni!

A vas hemvas (állati vas) és nemhemvas (növényi vas) formájában, eltérő mennyiségben és hasznosulással van jelen az ételeinkben. Nem csak akkor lehet valakinek vashiánya, ha vegetáriánus, de aki az, annak fontos tudnia, hogy neki 1,8-szer több növényi vasat kell ennie, mint a húsevőknek, azaz a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet folytatóknak. A helyesen összeállított, egészséges étrend tartalmaz gabonaféléket, tejterméket, húsféléket, halat, tojást, zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöt, olajos magvakat, főző- és kenőzsiradékot. A belsőségekben (például máj, szív) szintén sok vas van, ahogy a vörös húsokban is (marha, borjú, bárány, nyúl). Az étkezéseknek tartalmazniuk kell C-vitaminban gazdag élelmiszereket, például citrusféléket, csipkebogyót, paprikát, káposztát, burgonyát, ugyanis a C-vitamin segíti a vas felszívódását.

Mitől alakulhat ki a vashiányos állapot?

Az intenzív fizikai megterhelés, az aktív sport vagy a rendszeres véradás is mind-mind oka lehet a vashiány kialakulásának. Emellett előfordulhatnak olyan betegségek – például fekély, daganat, gyulladásos bélbetegség vagy akár aranyér –, amelyek vérzéssel, felszívódási zavarral, emiatt pedig vashiánnyal járhatnak együtt. A vashiány tünetei lehetnek a fáradtságon és a kimerültségen túl a levertség, szédülés, hajhullás, de csökkenhet a koncentráló képesség, illetve betegségekre is fogékonyakká válhatunk.

Tudtad? Egészséges felnőtteknél a napi vasveszteség kb. 1-2 mg, a táplálékunknak ezért napi 8-10 mg vasat kellene tartalmaznia, mivel abból csupán 1-2 mg tud hasznosulni a szervezetben. A termékeny korban lévő nők a menstruációs vérzéssel miden hónapban több vért (és ezzel együtt vasat!) veszítenek. A várandósok vasszükséglete jelentősen, a korábbi igény többszörösére növekszik, amit táplálkozással már nem tudnak biztosítani. Ilyenkor már szükségessé válik a gyógyszeres vaspótlás.

Vasbevitel fontossága

(Fotó: Getty Images)

Azt is érdemes tudni, hogy a vas nehezebben fog felszívódni és hasznosulni azoknál, akik sokat teáznak, sok tejterméket vagy gabonakorpát, teljes kiőrlésű pékárut esznek. Az étrend-kiegészítők, multivitaminok a csekély vastartalmuk miatt vashiány kezelésére nem alkalmasak, csupán a kiegyensúlyozott étrend melletti vasbevitelt szolgálják. Ezekben az általában komplex készítményekben előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, megakadályozva a vasfelszívódást!

Jegyezd meg! A nagyobb mennyiségű – napi 3 csészénél több – fekete tea, illetve kávé fogyasztása kerülendő, mert a bennük lévő csersavak gátolják a vas felszívódását.

Vashiány kezelésére érdemes garantált és ellenőrzött minőségű készítményt választani, olyat, amelynek hatását klinikai vizsgálatok igazolják. Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemivas-tartalmát, ami 50-100 milligramm körüli mennyiségben ideális.

Hirdetés

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

- kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,

- biztonságos, mert felszívódása szabályozott,

- kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemivas-tartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládéízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

 

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top