nlc.hu
Tabuk nélkül
Vashiány: amikor a sport nem erősít, hanem kimerít

Vashiány: amikor a sport nem erősít, hanem kimerít

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség. A világon több mint egymilliárd ember szenved vashiány miatt kialakult vérszegénységben. Hiába sportolsz rendszeresen, ha elfelejted vagy nem vagy tisztában azzal, hogy az izmoknak is kell a vas!

Amatőr vagy profi sport esetén, vagy akár erőteljesebb fizikai munka mellett is megnő a szervezet vasigénye. A vas a szervezetben fehérjéhez kötött állapotban található, és nemcsak a szervekbe oxigént szállító hemoglobin központi eleme, hanem az izmokban lévő, vasat tároló mioglobin nevű fehérje része is. A mioglobin szerepe az izmokban hasonló, mint a hemoglobiné a szívben és a tüdőben.

„Versenysportoló vagyok. A sok edzés, az állandó hajrázás és a napi elfoglaltságok mellett megfeledkeztem a legfontosabbról: magamról és az egészségemről. Egy életre megtanultam, hogy fokozott izommunka mellett megnő az izmok oxigénigénye, ezáltal a vasszükséglete is. Megfelelő vasbevitel/vaspótlás nélküli sport mellett a vasraktárak készletét kezdi használni a szervezet, ami a vashiányból egy idő után anémiához, vashiányos vérszegénységhez vezet. Ebből én azt érzékeltem, hogy a sportteljesítményem kontraproduktívvá vált, a terhelhetőségem csökkent, a teljesítmények, eredmények pedig nem jöttek. Nagyon elkeseredtem, és minél többet sportoltam és igyekeztem kihozni magamból a maximumot, illetve annál is többet, annál fáradtabbá váltam” – kezdte Bence.

Vashiány: amikor a sport nem erősít, hanem kimerít

(Fotó: Getty Images)

A megerőltető fizikai aktivitás fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, hiszen a működő izmoknak több oxigénre van szükségük. Emiatt nő a vörösvérsejtszám, és vele az oxigént szállító hemoglobin termelése is, ami fokozott vasszükségletet idéz elő. Gyakran a sportolók megfeledkeznek a vérképzéshez szükséges C-vitamin, folsav és vas beviteléről, pedig ezek hiányában is könnyebben kialakulhat vashiányos állapot.

„Nem szedtem vitamint sem, így teljesen kiürültek a vasraktáraim. Olyannyira, hogy számomra már nem volt elegendő az étrend megreformálása. Vastablettát kaptam, amit legalább fél évig szednem kell. Ma már a mindennapi rutinom része a C-vitamin- és a folsavbevitel is. Már sokkal jobban érzem magam, pedig a terápia felénél járok csak” – mondta Bence.

Ha még a sport mellett a kalóriabevitel miatt diétázik is valaki, akkor még gyorsabb lehet a vasraktárak kiürülésének folyamata. Edit fogyókúrába kezdett, diétázott és heti ötször konditerembe is járt.

„Nagyon nem voltam megelégedve magammal, így diétába kezdtem, de nem kérdeztem meg arról szakembert, hogyan csináljam. Csak csirkemellet fogyasztottam, azt is nagyon ritkán, teljesen megvontam magamtól a vörös húsokat, pedig nagyon szeretem őket. Az egysíkú táplálkozás és a rengeteg edzés megtette hatását. Mindennek a tetejébe nekem meglehetősen erős a menstruációs vérzésem is, ami által a vas is könnyebben kiürült a szervezetemből, mivel nem pótoltam. Nagyon gyakran fájt a fejem, levert voltam, nem tudtam aludni, és az edzések ahelyett, hogy feltöltöttek volna, inkább leszívtak – legalábbis ezt éreztem. Mivel árnyéka voltam önmagamnak, elmentem a háziorvoshoz, aki elküldött laborvizsgálatra. Visszagondolva: nem csoda, hogy kialakult nálam a vashiányos állapot. Jelenleg tablettás vas szedésével töltöm fel a szervezetem vaskészleteit. Hosszú folyamat lesz, legalább hat hónapig eltart majd. Most kevesebbet sportolok, és már rendszeresen szedek C-vitamint is, mert az segít a vérképzésben. Kicsit átalakítottam az étkezésemet is, belecsempésztem vasban gazdag ételeket, mint a májat, búzakorpát, lenmagot, pisztáciát és a vörös húsokat” – mondta Edit.

Tudtad? Az étrend-kiegészítők csekély vastartalmuk miatt a vashiány kezelésére nem alkalmasak. Emellett ezekben az általában komplex készítményekben előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, megakadályozva a vasfelszívódást.

Hirdetés

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

- kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,

- biztonságos, mert felszívódása szabályozott,

- kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemivas-tartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládéízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

 

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top