nlc.hu
Tabuk nélkül
Lehet, hogy vashiányos vagy? Így derítsd ki!

Lehet, hogy vashiányos vagy? Így derítsd ki!

A kezeletlen vashiányból kialakuló vashiányos vérszegénység a gazdaságilag fejlett országok lakosságának 2-4 százalékát is érinti. A tünetek nem egyértelműek, a vashiányt nehéz felismerni, de mi most segítünk!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint másfél milliárd ember, vagyis a világ népességének 24,8 százaléka vashiányos.

A test a legkülönfélébb módon jelzi a vashiányos állapotot. A tünetek olykor – főleg eleinte – nem olyan mértékűek, hogy egyből feltűnést keltsenek, de idővel már komoly kellemetlenségeket okozhatnak.

A vashiányos vérszegénység tünetei a hemoglobin szint csökkenéséből adódnak, ami befolyásolja a vörösvérsejtek oxigénszállító képességét. A gyengeség és a fáradékonyság az egyik leggyakoribb és jellemző tünet, mivel a szervezet nem képes megfelelően ellátni a sejteket oxigénnel.

fáradtság

Fotó: Getty Images

Jelentkezhet még:

  • Gyengeség, fáradékonyság
  • Sápadtság
  • Fejfájás
  • Légszomj
  • Durva és száraz bőr
  • Töredezett és száraz haj, hajhullás
  • Szisztolés szívzörej
  • Szédülés
  • Nyugtalan láb szindróma

A vashiány nem hirtelen, hanem alattomosan alakul ki, amíg a vasraktárak csökkennek/kiürülnek, a szervezetünk sokáig kompenzál, illetve hozzászokunk, megtanulunk együtt élni a vashiányos panaszokkal, olyan tünetekkel, mint az aluszékonyság vagy a fáradtság, és nem kezdjük el időben kezelni, pláne megelőzni. Ha azonban ez az állapot tartósnak bizonyul, könnyen lehet, hogy a hátterében vashiány húzódik meg.

Mit tehetünk?

Kiegyensúlyozott étrenddel és megfelelő vaspótlással sokat tehetünk az életminőségünkért, a vashiányos állapot elkerüléséért.

Vashiányra gyanakodsz? Kíváncsi vagy? Teszteld magad!

Érdemes laborvizsgálattal is megerősíteni a vashiányt, ennek értelmezéséhez orvos szükséges, de mi is segítünk.

Az alábbi értékekben tapasztalhatók gyakran eltérések vashiány/vérszegénység esetén:

Ferritinszint (FE): Vasraktáraink állapotának legjobb indikátora a raktárvas- vagy ferritinszint. Ezért érdemes teljes vasanyagcsere-panelt kérni, amely a ferritinszint mellett további vasparamétereket is vizsgál, mint a teljes vaskötőkapacitást és a transzferrin telítettséget, valamint a transzferrinszintet. Az eredmények alapján már egészen korán megállapítható a vashiány, olyankor is, amikor még a hemoglobin, szérumvas vagy vörösvértest értékek rendben vannak. Nőknél 4, férfiaknál 16 mg/l alatti ferritinszint jelezhet enyhe vashiányt, amelynek kezelésére napi 50-100 mg elemi vas bevitelére is szükség lehet.

Hemoglobin (Hgb): a sejtek működéséhez nélkülözhetetlen oxigén ehhez kapcsolódva jut el a vérkeringéssel a tüdőtől a szövetekig. Nőknél 120, férfiaknál 135 g/l alatti hemoglobinérték utal kifejezett vashiányra. Ebben az esetben napi 50-100 mg vas bevitele válhat szükségessé.

Vörösvértest (vvt): oxigénszállítás nem képzelhető el a csontvelőben képződő vörösvértestek nélkül. Az alacsony vörösvértestszám súlyos vashiányt jelez, ami az oxigénszállító kapacitás csökkenésével jár. Ilyen esetben már vashiányos anémiáról beszélünk (ez nőknél 4,2, férfiaknál 4,7 T/l alatti értéket jelent). 100-tól akár napi 300 mg vas bevitelére, sőt vénás vaspótlásra is szükség lehet.

Fontos! Kifejezett vashiány esetén már nem elég vasban gazdagon étkezni vagy étrend-kiegészítőket szedni. Mivel a bevitt vasnak csak a töredéke szívódik fel, így a hiányzó nyomelem pótlásához mindenképpen magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükség ahhoz, hogy az abból hasznosuló, körülbelül 10-20 százaléknyi mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet vas-szükségletét. Ajánlott szabályozott felszívódású vaskészítményt szedni, a vastúltöltés elkerülése érdekében.

via

Hirdetés

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

- kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,

- biztonságos, mert felszívódása szabályozott,

- kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemivas-tartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládéízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

 

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top