nlc.hu
Tabuk nélkül
Fogamzásgátlás és intimegészség: nem mindegy, mit használsz (x)

Fogamzásgátlás és intimegészség: nem mindegy, mit használsz (x)

Általában minden nő életében elérkezik az a pillanat, amikor el kell dönteni, milyen fogamzásgátló módszert válasszon. Az előnyök és hátrányok mérlegelése közben érdemes azt is végiggondolni, melyik hajlamosíthat a kellemetlen tünetekkel járó hüvelygombára.

Fogamzásgátlás és intimegészség: nem mindegy, mit használsz (x)

A hüvelygomba a nők életének egyik megrontója: minden másodikunk életében egyszer biztosan megtapasztalja a kellemetlen fertőzés tüneteit. A nehezen tűrhető viszketés, a sárgás vagy fehéres, túróhoz hasonló állagú folyás okozója a Candida albicans nevű élesztőgomba, amely normál állapotban is megtalálható az egészséges hüvelyben. Ha azonban a tejsavtermelő Lactobacillusok száma csökken, és a hüvely enyhén savas pH-értéke megváltozik, a lúgosabb közegben a Candida gyorsan el tud szaporodni. A hüvelyflóra kényes egyensúlyára sok minden hatással lehet – például az is, hogy milyen módszerrel védekezünk a nem kívánt terhesség ellen.

Természetes, de kevésbé megbízható

A hüvely legjobb barátai a természetes fogamzásgátló módszerek, ám ezek a legkevésbé megbízhatóak: a naptármódszer, a hőmérőzés lényege, hogy meghatározzuk a megtermékenyülésre leginkább alkalmas napokat, amelyeken a nemi aktust kerülni kell. Kezdő szerelmeseknek, nem stabil párkapcsolatban élők számára ezek egyike sem javasolt: nagy odafigyelést, gyakorlatot igényelnek, nem olyan biztonságosak, mint az óvszer vagy a tabletta, és nem védenek a szexuális úton terjedő betegségektől sem.

A védekezésben jók, de a vaginádnak árthatnak

A sokféle módszer között a gumióvszer használata az egyik legelterjedtebb: egyrészt, mert viszonylag olcsó és egyszerűen beszerezhető, másrészt, mert – helyesen használva – nagy biztonsággal megvéd a teherbeesésétől, és több, szexuális úton terjedő betegségtől is. Az óvszerek között vannak olyanok, amelyeket – a még nagyobb biztonság kedvéért – spermicid síkosítóval vonnak be, ám ezek nem éppen vaginabarátok. Ahogyan azok a kúpok, krémek, gélek sem, amelyek a hüvelybe helyezve szintén spermicid anyag tartalmukkal szolgálják a védekezést. A spermiumok mozgását gátló anyag ugyanis könnyen felboríthatja a hüvelyflóra egészségéért felelős összetett mikrobiom egyensúlyát, kedvező terepet biztosítva ezzel a Candida szaporodásának is.

A hormonok is boríthatják az egyensúlyt

A védekezés egyszerű módját jelentik a hormonális fogamzásgátló eszközök is. A tabletták – amelyeket alapos vizsgálat után mindig orvosnak kell felírnia – eltérő mennyiségben tartalmazzák a két női hormon, az ösztrogén és a progeszteron kombinációját. Rendszeres szedésük esetén nagy biztonsággal akadályozzák a megtermékenyülést. A feledékenyek választhatják a hüvelygyűrűt, amelyet havonta egyszer kell feltenni, a benne található hormon fokozatosan szabadul fel. Hasonlóan működik a hormontartalmú fogamzásgátló tapasz is, amelyet 21 napig kell a bőrön tartani. Több éven át megoldást kínálhat a méhen belül alkalmazott spirál, amely a beágyazódást akadályozza; felhelyezését alapos vizsgálat után orvosnak kell végeznie. Ezek az eszközök hormontartalmuk miatt olyan változásokat okozhatnak a szervezetben, amelyek szintén befolyásolhatják a hüvelyflóra egyensúlyát: a megemelkedett ösztrogénszint kedvező környezetet teremt a Candida gombák szaporodásához.

Micovag Plus: enyhíti a kínzó tüneteket

Ha megjelennek a hüvelygomba tünetei, ne késlekedjünk, forduljunk orvoshoz, és kezdjük el mihamarabb a kezelést! A gyógyszertárban recept nélkül kapható Micovag Plus hüvelykúp a hüvelygomba kiegészítő kezelésére javasolt gyógyászati segédeszköz. Természetes eredetű összetevői közül a tejsav segít helyreállítani a hüvely egészségesen savas pH-értékét, ezzel képes gátolni a gombák szaporodását. A Micovag Plus további összetevője, a kamilla illóolajából kivont bizabolol nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal csillapítja a kínzó viszketést és az égő érzést. A Micovag Plus teljessé teszi a gombaellenes kezelést, különösen makacsul visszatérő fertőzés esetén. Ilyen esetben mindenképpen fontos az orvos tanácsa, aki segít megtalálni azt a fogamzásgátló módszert, amelyik a hüvelyünk számára is megfelelő lesz.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG
KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top