nlc.hu
Tabuk nélkül
A klimax kevésbé ismert tünetei

A klimax kevésbé ismert tünetei

A klimaxnak vannak olyan jelei, amelyeket általánosnak tekinthetünk, a változókorúak jelentős része érzi ezeket vagy közülük néhányat. Ám vannak kevésbé gyakori tünetek is, amelyekről elsőre talán nem is gondolnánk, hogy annak hátterében a változókor áll.

A klimax a 40-es évek második felétől kezdődik. A menopauzáig, vagyis az utolsó menstruációs vérzésig terjedő idő hossza változó, de általában 3 év. Ez idő alatt a petefészkek ösztrogéntermelése folyamatosan csökken, majd alacsony szinten állandósul, miközben a menstruáció rendszertelenné válik, majd végleg elmarad.

Jelei lehetnek a hőhullámok, éjszakai izzadás, ingerlékenység, de előfordulhatnak az agyműködéssel kapcsolatos tünetek is, mint a csökkent koncentráció, feledékenység, de az álmatlanság, ingerültség, sőt akár a csökkent libidó, hüvelyszárazság is jelentkezhet.

Ezeken felül vannak kevésbé gyakori tünetek is, amelyekről elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a klimax okozza. Ilyenek az ízületi fájdalmak, agyi köd, szorongás, pánikbetegség, szívritmuszavar, szapora szívverés, fogvesztés, hidegrázás, szemszárazság, fülzúgás.

A klimax kevésbé ismert tünetei

(Fotó: Getty Images)

A klimax kevésbé ismert tünetei

Szívritmuszavar, szapora szívverés

40-50 éves kor között a nőknél az ösztrogénszint folyamatosan csökken, amelynek következtében egyre több, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő változás indul el a szervezetben. Ilyen a szapora szívverés és szívritmuszavar megjelenése, sőt, a nők körében ebben az életkorban drasztikusan megemelkedik a szívinfarktus előfordulása is.

Ízületi fájdalmak

Az ösztrogén- és pajzsmirigyhormon-hiány ízületi fájdalmakat, izommerevséget, izomerő-csökkenést is előidézhet a változókorban. Az izommerevségen segíthet, ha figyelünk a D-vitamin bevitelre és rendszeresen mozgunk, tornázunk, edzünk.

Szorongás, pánikroham

A változókor önmagában is okozhat szorongásos és a depresszív tüneteket. A hormonegyensúly (kortizol, progeszteron, ösztrogén, pajzsmirigy) felborulása miatt érzékenyebbnek, sírósabbnak érezhetik magukat a klimaxoló nők.

Változókori agyi köd

A menopauzába való átmenet időszaka, amikor a hormontermelés a szokásosnál változékonyabb, a gondolkodásban, a tanulásban és a memóriában is változásokat idézhet elő. A hormonok ugyanis fontos szerepet játszanak az agyműködésben, és minden változásuk hatással van arra, hogyan gondolkodunk és érzünk. A nők ezt úgy írják le, mint koncentrálási nehézség, feledékenység, memória- és figyelemzavar.

Fülzúgás

A klimax fülzúgásra és halláscsökkenésre gyakorolt hatásáról nem sok kutatás született. A fülben lévő sejtekben és a hallójárat mentén is találhatóak ösztrogénreceptorok, és az alacsony ösztrogénszint befolyásolhatja a fültől az agyba vezető útvonalakat, ami fülzúgást idézhet elő.

Száraz szemek

A változókorral járó komoly hormonális változás, a lecsökkent ösztrogénszint a kötő- és hámszövetben, a nyálkahártyákon is változást okoz, ami a bőr ráncosodásához, rugalmasságának, hidratáltságának csökkenéséhez vezet. A menopauzában minden második nőt érintő hüvely- és intimtájék-szárazságon kívül ez jelentkezhet a szemen is, általános szárazságot okozva. A szemünk minden pislogáskor vízből, olajból és nyákos rétegből álló könnyfilmet termel, amely nedvesen tartja a szaru- és a kötőhártyát. A változókorban a könnytermelés csökken, ami az alacsony ösztrogénszinttel van összefüggésben.

Hidegrázás

A hidegrázás hirtelen fellépő bizsergető érzés, amely a semmiből jön, vagy közvetlenül a hőhullám után következhet be. A hőhullámokhoz hasonlóan ez is tarthat néhány másodperctől akár több percig is. A hőhullámok és a hidegrázás pontos oka nem ismert, de feltételezhetően az agyi hőérzékelő központban történhet téves riasztás az ösztrogénszint változásával összefüggésben.

Fogvesztés

A menopauza következménye, hogy az egész testet behálózó kötőszöveti rendszer rugalmassága csökken, és ez közvetve a fogak elvesztéséhez is vezethet. Ha időben kiderül, akkor a változókori fogászati problémák egy része jól kezelhető. Ezért is fontos naponta legalább kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, a fogközök tisztítása speciális kefével vagy fogselyemmel, valamint a cukros élelmiszerek helyett zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. A tünetként jelentkező szájszárazság miatt több folyadékot érdemes fogyasztani.

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top