nlc.hu
Tabuk nélkül
Mozgás máshogyan – a klimax átvészelésében is segít a sport

Mozgás máshogyan – a klimax átvészelésében is segít a sport

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres mozgás, a sport fontosságát, amely az évek előrehaladtával egyre nagyobb figyelmet kell, hogy kapjon a mindennapokban. Hogy legyünk jól a változókorban? Hogy segít nekünk ebben a sport? Nézzük!

Akárhogy is nézzük, nincs kifogás, a tények, azok tények: változókorban a rendszeres mozgás a testi és a mentális egészség karbantartására, a csökkent energiaszint (főként a leálló petefészek-működés) miatti testsúlygyarapodás kompenzálására, valamint a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére is ajánlott. Ne vegyük félvállról, találjuk meg magunknak a megfelelő mozgásformát, és leljünk örömet a rendszeres sportban 50 felett is!

Viszlát plusz kilók, helló egészséges, bomba forma változókorban is!

Dr. Fatima Cody Stanford, a Harvard Orvosi Karának oktatója szerint nem kell a végletekig hajszolni magunkat, ha sportról van szó, az enyhébb mozgás is jobb, mint a semmi. Ha azonban tényleg szeretnénk kordában tartani a testsúlyunkat, és szeretnénk megúszni a változókori súlyfelesleget, érdemes olyan edzésformát választani, amely alaposan átmozgat és megizzaszt minket.

A szakértő szerint elsősorban az izomépítő gyakorlatokra kell hangsúlyt fektetni, mert a menopauzát követően a szervezet veszít az izomtömegéből, de ez kellő odafigyeléssel megállítható. Minél több izmot szedünk fel, testünk annál nagyobb energiamennyiséget képes felhasználni az alapvető élettani funkciók (egyebek között légzés, szívverés, testhőmérséklet) fenntartására, vagyis annál több kalóriát vagyunk képesek elégetni. Nem kell testépítői szintre kigyúrni magunkat, elég, ha kidolgozunk egy rendszeres edzésrutint.

Janet Huehls, fizioterapeuta szerint a legjobb mozgásforma ahhoz, hogy ne veszítsünk, hanem inkább építsünk izomzatot ebben az életszakaszban, az a funkcionális erőnléti edzés. „Ahogy öregszünk, jó funkcionális erőgyakorlatokra van szükségünk, amelyek kihívást jelentenek az izmoknak, hogy felépítsük ezeket az izomrostokat” – javasolja a szakember.

Mozgás máshogyan – a klimax átvészelésében is segít a sport

(Fotó: Getty Images)

Érdemes az erőnléti edzést olyan tevékenységekkel társítani, amiket élvezünk: egy könnyed séta, úszás vagy éppen kertészkedés. A biciklizés például tökéletes, ha a szívet, az ízületeket és a térdet szeretnénk kímélni. A bicikli felpörgeti a pulzust, kitágítja az ereket, fokozza a vérkeringést, így csökkenti az infarktus és az agyvérzés esélyét is.

A testmozgást használjuk arra, hogy jól érezzük magunkat!

A menopauza önmagában is megterhelő, mind testileg, mind lelkileg, nincs szükség arra, hogy még sanyargassuk is magunkat. A mozgás nemcsak a testnek, de a léleknek is jót tesz. Ha rendszeresen sportolunk, attól kiegyensúlyozottabbá válhatunk, könnyebben vesszük az akadályokat, és könnyebben alkalmazkodunk a menopauza miatt kialakuló hormonális, testi és lelki változásokhoz is. Nem a mi sportunk az erőnléti edzés? Semmi baj, válasszunk csoportos órákat, például szabadtéri jógát, de ha a férjünkkel, párunkkal együtt keresünk közös programot, akkor a társastánc is remek választás lehet.

Ne feledjük: az egészséges életmód, a helyes táplálkozás és a mozgás igazi fiatalítóként hat a szervezetre. Mozogjunk hetente legalább kétszer rendszeresen, egy egészségesebb, fittebb és boldogabb életért!

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top