Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Miért alakul ki bakteriális hüvelyfertőzés? Elmondjuk

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb fertőzés, amin a legtöbb nő élete során legalább egyszer átesik. Miért alakul ki, milyen tünetei vannak? Egyáltalán megelőzhető? Körbejártuk a témát.

A nők örök mumusát, a leggyakoribb hüvelyfertőzést baktériumok okozzák, ami olyankor alakul ki, amikor a hüvely enyhén savas közegét fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és elszaporodnak az egészséges hüvelyflórában kisebb létszámban egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok. A bakteriális vaginózis bőséges, híg, szürkés színű és általában kellemetlen, halszagú folyással jár, melyet égő érzés is kísérhet.

huvelyfertozes, szex

Fotó: iStock

„A hüvelyfolyásomon vettem észre, hogy valami nincs rendben, rendkívül kellemetlen volt a szaga, és fehéres-szürkés a színe. Korábban is volt már hüvelyfertőzésem, így nem ijedtem meg, hanem automatikusan hívtam az orvosom. Antibiotikumkúrát írt elő, amitől pár nap alatt jobban lettem. Azt már megtanultam, hogy egy ilyen fertőzéskor – és antibiotikum szedése mellett – figyelni kell a hüvelyflóra helyreállítására is. Erre célzott készítményt a gyógyszertárban kaptam” – mesélte Anna.

A bakteriális hüvelyfertőzést kiválthatja a stresszes életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt intim higiénia (például gyakori, indokolatlan hüvelyöblögetés), de jelentkezhet strandolás, uszoda, vagy szaunahasználat után is.

Tipp: Ha eleget pihenünk, és odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, illetve nem idegeskedünk annyit, akkor annak is sokkal kisebb az esélye, hogy kialakuljon a hüvelyfertőzés.

A bakteriális vaginózis NEM nemi betegség, de a szexuális aktus hajlamosító tényező lehet

A bakteriális hüvelyfertőzés nem tartozik a nemi betegségek közé, mégis van összefüggés a fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat és a fertőzés megjelenése között. A problémát az okozza, hogy a szexuális aktussal összefüggésben felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, a védelmet jelentő Lactobacillusok száma lecsökkenhet, ami miatt gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség.

A hüvelyfertőzés megelőzésére létezik egy-két jól bevált praktika, amivel megelőzhetjük a bajt, azonban komoly fertőzés gyanúja esetén mindig keressük fel a nőgyógyászt!

Hármas szabály, amit nyáron tartsunk szem előtt

Felejtsük el a műszálas fehérneműt!

A baktériumok és gombák nem pusztulnak el 30-40 fokon, ezért érdemes a műszálas fehérneműk helyett pamut alapanyagból készült darabokra váltani, amelyek bírják a 60 fokos mosást.

Tangastop

A tanga gyakorlatilag egyenes út a végbél környékén lévő baktériumok számára a hüvely felé, így érdemes meggondolni a viselését. Válasszuk inkább a francia bugyit!

Tusolás, pisilés

A nyári kis kalandok előtt és után is fontos, hogy zuhanyozzunk, illetve érdemes az aktus előtt és után is pisilni, hogy a húgyhólyagba feljutott baktériumoknak ne legyen lehetőségük megtapadni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top