Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Amiről nem lehet eleget beszélni: a felfázás

A hólyaghurut, azaz a felfázás, nevével ellentétben ritkábban adódik abból, ha valaki túl sokáig ücsörög hűvös helyen. A fájdalmas, csípő vizeléssel, állandó vizelési ingerrel, súlyosabb esetben lázzal, deréktáji fájdalommal járó hólyaghurut leggyakoribb kiváltó oka ugyanis az E. coli nevű baktérium. A felfázás tehát bakteriális fertőzés, ami felett nem szabad szemet hunyni!

Elsősorban anatómiai különbségek állnak annak hátterében, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő a felfázás, mint a férfiaknál. A női húgycső ugyanis rövidebb, így abban a kórokozók hamarabb eljutnak a hólyagig. Ha egy évben kétszer vagy annál is többször jelentkeznek a tünetek, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, mivel az elhúzódó, gyakran visszatérő hólyaghurut akár vesemedence-gyulladást is okozhat, amelynek gyógyítása már jóval hosszadalmasabb folyamat.

felfazasMi vezethet hólyaghurut kialakulásához?

A felfázás hátterében előfordulhatnak a szervezet védekező képességét csökkentő tényezők, mint pl. antibiotikum-kezelések, vitaminszegény táplálkozás vagy stressz. Kialakulása gyakoribb bizonyos betegségek megléte esetén, vagy a változókori hormonhiány következményeként. Összefügghet az elégtelen intim higiéniával ugyanúgy, mint ennek ellenkezőjével, a túlzásba vitt tisztálkodással. A lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok ugyanis megváltoztatják a hüvely egészséges flóráját biztosító jótékony baktériumoknak kedvező savas kémhatást. Az így megváltozó körülmények pedig innentől szabad utat nyitnak a kórokozók féktelen szaporodásának.

Mit tehetünk az állandóan visszatérő felfázás ellen?

Legtöbb esetben elejét vehetjük a fertőzéseknek, ha betartunk néhány fontos higiéniai alapszabályt. Köztük azt, amit minden nőnek már kislánykorban meg kellene tanulnia: a WC-használat utáni alapos és helyes irányban végzett, vagyis elölről hátrafelé való törlést. Ugyanilyen fontos a rendszeres tisztálkodás. Bármilyen fáradtak is vagyunk este, lefekvés előtt soha ne maradjon ki, és fürdés helyett inkább zuhanyozzunk. Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezzünk. Ha a felfázás gyakran visszatér, minél előbb orvoshoz kell fordulni.

A felfázás kialakulásában a gyakori és intenzív nemi élet is közrejátszhat. Sokan vannak, akiknél egy kiadós együttlét után újra és újra megjelennek a felfázás jól ismert tünetei.  Ennek oka, hogy a belekben honos E.coli baktériumok a szexuális aktus során a végbélnyílás környékéről könnyen a húgyhólyagba juthatnak, elszaporodhatnak és gyulladást okozhatnak. Ennek esélyét csökkenthetjük azzal, ha az együttlét után mielőbb kimegyünk pisilni.

A szex más okból is növelheti a hólyaghurut kockázatát: sok nő használ ugyanis különféle fogamzásgátló eszközöket, például hüvelygyűrűt, különböző habokat és zseléket, vagy kondomot. Ezek azonban megváltoztathatják a savas hüvely pH-t, ezáltal felborulhat a hüvelyflóra egészséges egyensúlya. A lúgos közeg ugyanis nem kedvez a kórokozókat kordában tartó lactobacillusoknak. Márpedig, ha ezeknek a száma megfogyatkozik, akkor a hüvelyben élő más baktériumok gátlástalan szaporodásnak indulhatnak, ami különböző bajok forrása lehet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top