nlc.hu
Tabuk nélkül

A depresszió testi tünetei

A depresszió testi tünetei: ezekre figyeljünk oda!

A depresszió nem feltétlenül abban mutatkozik meg, hogy folyton rosszkedvünk van, hanem komoly testi tüneteket is produkálhat. Hogy mi mindent, arról a lista nem rövid!

A népesség mintegy 10 százaléka élete során legalább egyszer átél egy depressziós epizódot, aminek nemcsak lelki, hanem testi tünetei is lehetnek.

Mellkasi fájdalom

A rendszeres mellkasi fájdalommal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert az jelezhet akár valamilyen szívproblémát, ugyanakkor depresszióra is utalhat.

Libidócsökkenés

Friss felmérések szerint a stressz következményeként a népesség fele küzd szexuális problémákkal, például csökkent libidóval vagy orgazmusra való képtelenséggel. A tartós stressz akár depresszióhoz is vezethet, ami a nemi vágy további csökkenését okozhatja, ami egészen odáig fajulhat, hogy már egyáltalán nincs is kedvünk szeretkezni, vagy ha épp aktusra kerül sor, nem élvezzük azt.

Depresszió tünetei

(Fotó: Getty Images/Lourdes Balduque

Testsúlyváltozás – ami lehet fogyás és hízás is

Van olyan depresszióval küzdő, aki elveszíti az étvágyát, mások pedig bizonyos ételeket, jobbára a szénhidrátokat kívánják fokozottan, így aztán nem csoda, ha meghíznak.

Fejfájás

A fejgörcsök, fejfájás és migrén a depresszió gyakori kísérői, akik pedig eleve hajlamosak a migrénre, azok depresszióssá válva a tüneteik súlyosbodását tapasztalhatják.

Emésztési zavarok

Hányinger, émelygés, hányás, hasmenés, krónikus székrekedés – ezek a tünetek mind előfordulhatnak depressziósoknál. Emésztőszervi problémák esetén tehát mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy nem depresszió áll-e a panaszok hátterében.

Alvászavar

Ha nehezen alszunk el vagy ha már hajnalban felébredünk és egyáltalán nem tudunk visszaaludni, ha az éjszakáink nyugtalanok, szorongással teltek, akkor gyanakodhatunk arra, hogy a depresszió tünetei jelentkeznek nálunk.

Fáradtság, erőtlenség

A folytonos fáradtság, a sok alvás ellenére is állandóan fennálló álmosság a depresszió egyik leggyakoribb tünete. A betegséggel küzdők gyakran érzik úgy reggelente, hogy nincs elég erejük ahhoz, hogy kikászálódjanak az ágyból és elmenjenek dolgozni.

A fájdalomküszöb csökkenése

Egy kutatás 2010-ben jutott arra az eredményre, hogy a depressziósok sokkal intenzívebben érzik a fájdalmat, míg egy 2015-ös tanulmány összefüggést mutatott ki a depresszió és az alacsony fájdalomküszöb között. Egyes kutatások szerint az antidepresszánsok nemcsak a depressziót enyhítik, de a fájdalomtoleranciára is jótékony hatással lehetnek.

Látásromlás

Egy 2010-es, 80 depressziós ember bevonásával végzett német kutatás arra az eredményre jutott, hogy a depresszió befolyásolja a látásunkat. A vizsgált személyek mindegyikének nehezére esett a fekete-fehér képek felismerése. A kutatók szerint azért, mert jelentősen romlott a kontrasztérzékelésük.

Fontos, hogy bármely okból is jelentkeznek testi tünetek a depresszió kíséretében, mind a lelki, mind a testi tüneteket kezelni kell!

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top