nlc.hu
Tabuk nélkül

Depressziós a családban

Depressziós a környezetemben – mit tegyünk és mit ne tegyünk?

Érzékeny, nehéz téma, amiről még mindig nem merünk teljes nyitottsággal beszélni. Pedig akár életeket menthetünk azzal, ha felismerjük a depresszió tüneteit családtagunknál, barátunknál vagy akár egy kollégánál.

A depresszió nem egyszerű rosszkedv vagy lehangoltság, hanem komoly betegség.

Depresszióról az alábbi tünetek együttes megléte esetén beszélhetünk:

  • az érdeklődés beszűkülése,
  • örömtelenség,
  • étvágytalanság vagy farkasétvágy,
  • alvászavar,
  •  lelassultság,
  • gátoltság,
  • fáradtság (testi, lelki gyengeség),
  • érdektelenség,
  • kóros önvád,
  • bűntudat,
  •  csökkent szellemi (gondolkodási, összpontosítási, döntési) képességek,
  • halállal, az elmúlás gondolatával való foglalkozás, öngyilkossági gondolatok – utóbbi visszatérően is.

A depressziós tünetek továbbá testi panaszokkal, többek között fejfájással, mellkasi és hasi panaszokkal, vegetatív izgalmi jelekkel is kiegészülhetnek.

Ha úgy érezzük, hogy családtagunk, barátunk, kollégánk, ismerősünk depressziós tüneteket produkál, feltétlenül nyújtsunk neki segítő kezet még akkor is, ha eleinte ezt nem is akarja elfogadni. A hatékony közbeavatkozás és a baráti segítségnyújtás sok esetben akár életmentő lehet.

Depresszió tünetei

Fotó: Getty Images/Justin Case

Mit tehetünk és mit NE tegyünk?!

Beszélgessünk vele sokat, és ne becsüljük alul a problémát!

Egy őszinte, kötetlen beszélgetés sokat segíthet, ahol NEM „tanácsokkal” és életvezetési tippekkel ostromoljuk az egyébként is rosszkedvű családtagunkat, barátunkat. Hallgassuk meg, és vegyük komolyan, amit mond! 

Tudtad? Kutatások azt mutatják, hogy ha konkrétan rákérdezünk az öngyilkos gondolatokra, azzal máris ténylegesen csökkentettük a megvalósulásuk valószínűségét.

Szervezzünk programokat: KÖZÖSEN!

Menjünk ki a depresszióval küzdő ismerősünkkel együtt a szabadba. A séta, a közös szabadtéri sport vagy a kutyasétáltatás nagyon jó hatású a testre és a lélekre egyaránt.

Az információ: hatalom!

A depressziós személyek sokszor bűnösnek érzik magukat, szégyellik a kialakult állapotukat. Mutassunk rá, hogy a depresszió ugyanúgy egy egészségi állapot, mint az asztma vagy a cukorbetegség. Emeljük ki, hogy efölött ugyanúgy nem szabad átsiklani, mint egy csonttörés vagy más, orvosi beavatkozást igénylő betegség esetén.

Legyünk körültekintőek, amikor tanácsokat adunk!

Ne ajánljunk olyat egy depresszióban szenvedőnek, hogy kapcsolódjon ki, utazzon el, menjen szórakozni, mert az majd „feldobja”. Ebből csak azt érezné, hogy egyáltalán nem értjük meg, és csak még fájdalmasabb lenne számára az állapota.

Ne állítsunk fel diagnózist!

A diagnózis felállítását bízzuk az orvosra, ne kezdjünk semmiképp öngyógyításba, és ne is lépjünk fel gyógyítóként!

A depresszió a megfelelő szakember segítségével gyógyítható betegség

Súlyosabb esetekben indokolt az irányított gyógyszeres kezelés antidepresszánsok formájában, enyhébb esetekben elegendő lehet bizonyos gyógynövényeket tartalmazó készítmények közül választani, illetve a pszichoterápiát segítségül hívni. A legfontosabb, hogy a depressziós személyeket csak érzékenyen és nagyfokú empátiával szabad kezelni!

Cikkek a lelki egészség megőrzéséhez:

(Nyitókép:  Getty Images/Justin Case)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top