Tabuk nélkül

Egy 30 éves nő vallomása: „nem szégyellem, hogy aranyerem van” (x)

Amikor először éreztem a kellemetlen fájdalmat a fenekemben odabent, szörnyen szégyelltem magam. Csak 25 éves voltam, és azt hittem, annál cikibb dolog nincs is a világon, minthogy ilyen fiatalon aranyerem lett. Ma már tudom, hogy ez napjaink egyik népbetegsége, és semmi ciki sincs abban, hogy időnként fellángolnak az aranyeres tüneteim…

Ha odafigyelünk, az aranyér elkerülhető

– Harmincéves vagyok, életerős, vidám nő, és úgy érzem, beszélnem kell az aranyérről, mert sajnos azt tapasztalom, hogy az emberek nagy része még mindig inkább eltitkolja, pedig az aranyér egy népbetegség, amivel nagyon sokan küzdenek. Az aranyerességre való hajlam örökölhető, de gyakran civilizációs ártalmak állnak a háttérben, mint például az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly vagy az ülőmunka.  Vagyis ha odafigyelünk arra, hogyan élünk és mit eszünk, nagyobb eséllyel elkerülhető az aranyér kialakulása.

Jobb, ha felismerjük a kellemetlen tüneteket

Az aranyér a végbélben található visszérköteg, és fontos szerepet játszik a székletürítésben és -visszatartásban. Általában észre sem vesszük, hogy létezik, csak akkor tűnik fel, amikor érezni kezdjük az aranyérbetegség első tüneteit. Ezek a tünetek elég kellemetlenek lehetnek: nekem például mindig viszket és fáj a végbelem, és néha azt is éreztem, hogy görcsöl odabent. Egyik alkalommal véres csíkot vettem észre a vécépapíron, amitől akkor nagyon megijedtem, de ma már tudom, hogy ez is az aranyér egyik tünete lehet. Az aranyérnek több fokozata ismert, ezért az a legjobb, ha minél előbb cselekszünk, és nem abban reménykedünk, hogy a tünetek majd elmúlnak maguktól. Ha időben lépünk, házilag is tudjuk kezelni a tüneteket. Ha azonban elhanyagoljuk a betegséget, a tünetek súlyosbodhatnak, és később akár műtétre is szükség lehet.

Segít a hialuronsav és a Proktis-M

„Kezdő” aranyeresként többféle készítményt kipróbáltam, de végül a Proktis-M termékcsalád készítményei váltak be. A kúp a belső tüneteimet enyhítette, a kenőcs pedig a végbél környéki sérülések gyógyulásában, a bőr regenerálásában segített. A Proktis-M végbélkúp és a Proktis-M plus végbélkenőcs többféle jótékony gyógynövényt és hialuronsavat tartalmaz. A hialuronsav nagy mennyiségű vizet köt meg, hidratálja és regenerálja a szöveteket, ennek köszönhetően a sérült hám könnyebben gyógyul. A hialuronsavnak gyulladáscsökkentő hatása is van.  Bár a Proktis-M termékcsalád könnyen hozzáférhető, recept nélkül kapható a patikákban, azért én „biztos, ami biztos” alapon mindig tartok otthon kúpot és kenőcsöt is. Ha fellángol az aranyerem, mind a kettőt használom egyszerre, mert úgy érzem, a kombinált kezelés hatékonyabb, gyorsabban elmúlnak a kellemetlen tünetek.

Nem mindig mertem ilyen nyíltan beszélni az aranyérről. Kezdetben én is nagyon cikinek tartottam, még az ismerőseimtől sem mertem tanácsot kérni. Névtelen fórumokon tájékozódtam, időbe telt, mire rájöttem, az én esetemben ez örökölt hajlam, amit el kell fogadnom. Odafigyelek arra, hogy rostban gazdag ételeket egyek, sokat mozgok, de még így is előfordul néha, hogy kiújul az aranyerem. Ám annak köszönhetően, hogy már tudom, hogyan kezeljem, viszonylag könnyedén túljutok rajta.

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top