nlc.hu
Tabuk nélkül

Egy kis allergiatörténelem

Egy kis allergiatörténelem: vajon már az ókorban is létezett?

Kifejezetten civilizációs betegség az allergia, vagy már évezredek óta együtt él vele az emberiség? Miért egyre több az allergiás ember? Meglepő tényeket hoztunk korunk népbetegségéről!
az allergia tortenete

Az allergiás betegségek kutatása során bebizonyosodott, hogy nemcsak az utóbbi évtizedekben meglevő kórformáról van szó, hanem az már időszámításunk előtt is jelen volt.

Egy kis allergiatörténelem

1.     Az írott feljegyzések alapján – i.e. 3300 és 2640 közötti időszakban – az első említett allergiás beteg az egyiptomi memphiszi Menesz király volt, akit a hagyomány szerint egy „kheb” ölt meg. A kheb szót – víziló és darázs – az egyiptológusok inkább vízilónak fordították, de az allergológusok a hieroglifák alapján inkább a darázscsípés halálos reakcióját látják bizonyítottnak. Egy másik feljegyzés szerint i.e. 490-ben Hippiász, athéni áruló tüsszögési és köhögési rohamát virágpor-allergia okozta (Hérodotosz leírása).

2.     Az asztma és az ekcéma diagnózisát Hippokratész használta először. 1873-ban G. Ebers német regényíró kiadta az egyiptomi orvosi ismeretek gyűjteményét, az úgynevezett Ebers-papiruszt, amely az asztma kezelését is tartalmazza. Az allergiáról elsőként C. Pirquet osztrák gyermekgyógyász könyvében esett szó 1906-ban.

3.     A pollenek által előidézett allergia felfedezése a 18. században N. Grew angol orvos és honfitársa, C. Blackley nevéhez fűződik. Ők tették nyilvánvalóvá a pollenek és az általuk kiváltott asztma, orrfolyás összefüggését saját magukon végzett kísérlettel. Ők írták le az allergia definícióját, illetve a görög allosz (különböző vagy megváltozott), valamint az ergosz (munka, akció) szó összetételéből megalkották az allergia elnevezést.

4.     A későbbi kutatások aztán megtalálták a reakció okozóját is, egy immunglobulint. Ezt 1966-ban Ishizaka és Johanson egymástól függetlenül azonosították, és immunglobulin E-nek, vagyis IgE-nek nevezték el.

Mi okozza az allergiát?

Bár az allergia kialakulásának okait a mai napig kutatják, annyi bizonyos, hogy az allergiát közvetlenül örökölni nem lehet, az arra való hajlamot viszont igen. Az allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor a szervezet érintkezik az allergénnel.

Ha egyszer kialakult az érzékenység, akkor az allergiás reakció minden esetben lejátszódik, amikor a szervezet az adott allergénnel érintkezésbe kerül.

Allergiára hajlamosító tényezők:

  • túlzásba vitt higiénia
  • szmog, kipufogógázok
  • kemikáliák
  • antibiotikumok
  • egészségtelen táplálkozás
  • mozgáshiány
  • fokozott stressz

Vagy épp a modern életvitel és a klímaváltozás: egy új amerikai tanulmány szerint a levegőbe kerülő pollenek mennyisége 250 százalékkal emelkedhet meg a klímaváltozás hatására.

A jövőbeni allergiaszezonok a globális felmelegedés hatására több mint egy hónappal tovább tartanak majd, és jóval agresszívabbak is lesznek a mostaniakhoz képest – derült ki a kutatásból. A Nature Communications című folyóiratban megjelent publikáció szerint a század végére a pollenszezon akár 40 nappal korábban kezdődhet, mint a korábbi évtizedekben.

Miért egyre több az allergiás?

Egyes kutatók szerint a genetikai adottság nem változik olyan gyors ütemben, mint ahogy ezt az allergiások számának ugrásszerű növekedése indokolná. Sőt, az allergének, mint például füvek, fák pollenjeinek mennyisége sem növekszik olyan gyorsan, mint ahogy a betegség előretörését tapasztalhatjuk.

  • A jelenséget, az allergia elterjedésének növekedését sokféleképpen próbálták magyarázni. Egyik ilyen magyarázat az úgynevezett „hygiaene hipotézis”, miszerint a magzatfejlődés alatt a korai kilökődés, elvetélés elkerülése miatt egy Th2 lymphocita populáció kerül túlsúlyba, amely védelmet biztosít, viszont allergiára hajlamosít.
  • A környezetünkben egyre inkább találkozunk olyan vegyi anyagokkal (például tartósítószerek, gyógyszerösszetevők, mosáshoz vagy fertőtlenítéshez használt anyagok), amelyekkel korábban nem, vagy csak kisebb mértékben érintkeztünk. Az elmúlt évtizedekben az élelmiszeripar is mind nagyobb arányban kezdett használni olyan kémiailag vagy akár genetikailag módosított alapanyagokat, amelyekhez a szervezetünk még nem tudott megfelelő módon alkalmazkodni, és akár heves immunreakciókkal védekezhet ellenük.
  • Az allergiát elősegítő civilizációs ártalmak közé sorolható a stressz is, amely egyre súlyosabban érinti a fejlett világban élők hétköznapjait. Számos kutatás igazolta már, hogy az állandó szorongás szerepet játszhat az allergia megjelenésében.

 

Források:

https://allergofilter.hu/allergia_tortenete.html 

https://edition.cnn.com/2022/03/15/us/allergy-pollen-season-getting-worse-climate-scn/index.html

https://www.nature.com/articles/s41467-022-28764-0

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top