nlc.hu
Tabuk nélkül

Téli depresszió tünetei

Ha egy picit is érzed magadon, van kiút: így enyhítsd a téli depresszió tüneteit

Minden hatodik ember élete során legalább egyszer megtapasztalja a depresszió tüneteit. Hogy lehetünk úrrá a téli depresszión? Szerencsére vannak rá tuti tippek!

A depresszió éppúgy betegség, mint az influenza, sőt a statisztikák szerint ez az egyik leggyakoribb kórkép a nyugati társadalmakban: minden hatodik ember élete során legalább egyszer megtapasztalja a depressziós tünetek enyhe vagy súlyosabb formáját. A téli depresszió is elmélyülhet, ennek a kezelése mindenképpen szakember feladata. Ilyenkor a pszichiáterek nem egyszer fény- és pszichoterápiát alkalmaznak, esetleg gyógyszerrel kombinálják a kezelést.

Mi áll a téli depresszió hátterében?

Sokan a fényhiánnyal kötik össze, valójában a mai napig nem ismertek a konkrét okai, de a szakemberek szerint a napos órák számának csökkenése felboríthatja a cirkadián, azaz a 24 órás napi bioritmusunkat, ez pedig depressziós tüneteket idézhet elő.

A napfényhiány hatására alacsonyabb lesz a szervezetünkben a szerotonin és a melatonin szintje is, amely befolyásolhatja az alvásminőségünket és a hangulatunkat is. A téli depresszió kockázatát emeli, ha a családban korábban más is szenvedett már ettől a betegségtől, és az is befolyással lehet rá, hogy mennyire napos, vagy épp napfényben szegény országban élünk.

Téli depresszió tünetei

Fotó: Getty Images/Francesco Carta fotografo

Milyen jelei vannak?

A téli depresszió esetén gyakori az aluszékonyság, a letargikus, rossz hangulat, a hirtelen súlyváltozás (ez lehet fogyás és hízás is), a társas kapcsolatok elhanyagolása, és nagyon jellemző az is, hogy elveszítjük az érdeklődést olyan dolgok iránt, amik korábban érdekeltek.

Nem kell megijedni, van kiút!

A szezonális depresszió enyhe vagy közepesen súlyos tüneteinek legyőzésében segíthet néhány életmódbeli változtatás, valamint a tudatosság.

Mozogjunk!

A mozgás annyi endorfinnal árasztja el a testünket, hogy hirtelen sokkal jobb kedvre derülünk. Kisimítja az idegeket, megnyugtatja az elmét, elcsendesíti a depressziós gondolatokat. Nem kell futni vagy edzőterembe járni, de egy tempós séta mindennap vagy a nappali szőnyegén pár tornagyakorlat már remek hatással lehet ránk!

Aludjunk!

Az alváshiány nagyban hozzájárulhat a negatív gondolatokhoz és a reménytelenségérzéshez, ezért tudatosan oda kell figyelni, ha téli depressziónk van, hogy elég alváshoz jusson a szervezetünk.

Változtassunk az étrendünkön!

Az is segíthet, ha kerüljük a nehéz és cukros ételeket, és gyümölcsökkel, zöldségekkel váltjuk fel őket. A test és a lélek szoros kapcsolatban állnak egymással, kezeljük tehát egy egységként a kettőt, és gondoskodjunk róla, hogy ne csak a testünket, hanem a lelkünket is rendben tartsuk. Fontos, hogy D-vitaminban dús ételeket is együnk rendszeresen, ilyenek a tejtermékek, a tojás, az olajos magvak vagy a zsíros húsú halak.

Elő a könyvekkel!

Gyakran előfordul, hogy csak szeretnénk kiszakadni kicsit életünkből, a mindennapi hajtásból, és elmerülnénk egy egészen más világban. Vannak, akik e célból a filmeket választják, de ha igazi fantáziakalandra vágyunk, akkor inkább vegyük elő a legújabb bestsellert, vagy a már amúgy is régóta kiolvasásra váró könyveinket.

Használjuk ki a gyógynövények erejét!

Kiváló lehet erre az időszakra az orbáncfű, a citromfű, a komló, a macskagyökér, a kamilla vagy a fekete üröm. A gyógynövényeket fogyaszthatjuk teaként, vagy egyes fajtáik illóolajként is használhatók.

Kényeztessük magunkat!

Készítsünk magunknak egy forró fürdőt, hallgassunk kellemes zenét. Foglaljuk el magunkat olyan tevékenységekkel, amelyek örömet okoznak.

Cikkek a lelki egészség megőrzéséhez:

(Nyitókép: Getty Images/ Francesco Carta fotografo)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top