Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ezt teszi a testeddel a vashiány

Egy sor kellemetlen és látható tünettel jár, ha nincs elegendő vas a szervezetünkben. Hogyan jelez a test? Mit tesz vele a vashiányos állapot? Sorra vettük!

A vashiány nemcsak az időseket és a betegeket fenyegeti, hanem az aktív életet élő férfiakat és nőket egyaránt. Például a vegetáriánus vagy vegán életmód követőit, mert bár a zöldségfélék vastartalma magas, az emberi szervezet számára azonban jóval kevésbé hasznosul, mint a húsfélékben lévő vas. Termékeny korú nőknél a rendszeres havi vérzés, továbbá a terhesség és a szoptatás, de az intenzív fizikai megterhelés, az aktív sport vagy a rendszeres véradás mind-mind okai lehetnek a vashiány kialakulásának.

Van megoldás! Ha a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozol, és szeretnéd megelőzni a vashiányt, vagy enyhe vashiányod kezelésére van szükség, úgy recept nélkül is elérhető a gyógyszeres vaspótlás, ami nem igényel orvosi felügyeletet.  Néhány hónap alatt rendezhető vele a vérkép, és feltölti a szervezet vasraktárait.

Mi történik a testünkkel, ha vashiányos?

Kimerül a test és a lélek

A fáradtságnak és kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód, alváshiány. Ha azonban ez az állapot tartósnak bizonyul, előfordulhat, hogy a háttérben vashiány húzódik.

Fotó: iStock

Sápadttá válik az arc

A vértestek vörös színét adó, vasból és fehérjéből álló molekula, a hemoglobin mennyisége a vashiány súlyosbodásával egyre csökken. Így a hajszálerekben keringő vér színe is egyre halványabbá, az arc pedig emiatt fakóbbá, sápadtabbá válik. A sápadtság még szembetűnőbb vashiányos vérszegénység esetén, amikor már a keringő vörösvértestek száma is jelentősen csökken. A vashiány nemcsak az arcot teszi sápadttá, de a nyálkahártyák – így az ajkak és az íny – is elveszítik vörösességüket. Vashiányra utal továbbá a hidegintolerancia, amikor minden külső ok nélkül fázunk.

Szaporán ver a szív

A heves szívdobogás is utalhat vashiányos vérszegénységre, hiszen azért, hogy a szervezet igényét ki tudja szolgálni, a szív a már kevesebb oxigént szállító vért próbálja meg gyorsabban keringetni.

A fentieken túl fejfájás, szédülés, feledékenység, álmatlanság, körömtünetek, hajhullás esetén is gondoljunk vashiányra, és ha ez igazolódik, akkor pótoljuk gyógyszerrel a vasat!

Fontos! A megfelelő kezelés hiányában súlyosbodó vashiányos vérszegénység előbb-utóbb a szervezet minden pontján jelez: idegrendszerünk, hormonális és immunrendszerünk gyengülését vagy zavarát okozza, tartósan fennálló, kezelés nélküli esetben a keringés összeomlásához vezető szívelégtelenség pedig végzetes kimenetelű is lehet.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top