nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás, hüvelyfertőzések

Felfázás, hüvelyfertőzések – a fényvédő mellé ezek ellen is kerüljön valami az úti patikába

Aki felfázós, vagy hüvelyfertőzésre hajlamos, nem árt, ha okosan pakolja össze az úti patikát.

Nagyban dübörög a szabadságolási láz, elérkezett az idő a jól megérdemelt nyári pihenésre. Ki külföldön, ki belföldön piheni ki az elmúlt hónapok fáradalmait. Ilyenkor hajlamosak vagyunk szeleburdibbak lenni, pedig nem mindegy, mit pakolunk be az úti patikába, főleg, ha külföldre utazunk.

„Most már tapasztaltabb vagyok, de két évvel ezelőtt nagyon megjártam. A felfázásra és a hüvelyfertőzésekre is nagyon hajlamos vagyok. Ennek ellenére nem pakoltam be magamnak semmilyen gyógyszert, amikor két hétre külföldre mentünk. Nagyon felelőtlen voltam, meg is lett a baj” – mesélte Márta.

A felfázás vagy a bakteriális hüvelyfertőzés önmagában is elég kellemetlen, a kettő együtt pedig valóban nehéz napokat okozhat!

Több tényező is állhat a hátterében, de a bakteriális hüvelyfertőzés és a hólyaghurut fellángolása között nagyon szoros a kapcsolat.

A hólyaghurutot a köznyelvben sokan felfázásnak nevezik, és tévesen azt gondolják, hogy az alulról történő meghűlés okozza, pedig a hólyaghurut valójában bakteriális fertőzés, amelyet legtöbbször az E.coli baktérium okoz. Csupán a kórokozóval szembeni természetes védekezőképességet gyengíti az altest lehűlése.

Utazás és a gyógyszerek

Fotó: Getty Images/Mukhina1

A nők esetében a húgycső- és a végbélnyílás, valamint a hüvelybemenet közötti távolság nagyon csekély, mindössze néhány centiméter. Gyakran előfordul, hogy a végbélben található E. coli baktériumok eljutnak a húgycsőig, és közben a hüvelyt is megfertőzhetik.

  • Ha a baktériumok eljutnak a húgycsőig, ami a hólyagba vezet, a húgyhólyag falán megtelepednek, és ha semmi nem akadályozza őket, nagy sebességgel elkezdenek szaporodni. Ilyenkor villámgyorsan alakulnak ki a felfázás jellegzetes tünetei: a szűnni nem akaró vizelési inger, amely kevés, csípős szagú vizelettel jár. Ezzel párhuzamosan alhasi görcsök is megjelenhetnek.
  • Ugyanakkor a hüvelybe is bekerülhetnek a baktériumok, ahol szintén fertőzést okozhatnak. A bakteriális hüvelyfertőzés olyankor fordul elő, ha valamilyen okból a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborul, azaz a védő hatású tejsavbaktériumok mennyisége lecsökken, ezáltal a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik. A tünete a bőséges, híg, kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú hüvelyfolyás.

„A nyaralás alatt természetesen sikeresen felfáztam, állandóan mosdóba futkostam és rettentően bepánikoltam. Tudtam, mi segít ilyenkor otthon, na de külföldön?! A gyógyszertárban nagyon butának éreztem magam, amikor próbáltam elmutogatni, mi is a problémám. Szerencsére nagyon segítőkészek voltak: adtak valamilyen kúpot és néhány szem tablettát. Pár nap múlva szomorúan konstatáltam, hogy a kézzel-lábbal mutogatás nem vált be. Ugyan a tüneteim talán kicsit enyhültek, de teljesen nem múltak el. A nagy szükségben végül a legjobb barátommá vált a Google Fordító. A mesterséges tolmácsom segítségével pontosan meg tudtam mondani, hogy mire van szükségem. Az elsinkófált pihenőidőmön túl az sem esett jól, hogy a helyi patika jól keresett rajtam, és a lazításra szánt összeg tetemes hányada ment el felesleges gyógyszerekre. A megmaradt tablettáról és a kúpról azóta sem tudom, hogy mire való. Nem szeretnék többé hasonló kellemetlen helyzetbe kerülni a saját figyelmetlenségem miatt. Az említett nyaralás emléke mélyen belém égett, ezért egy héttel az indulás előtt mindig feltöltöm az utazópatikámat” – mondta Márta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top