Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelyfertőzés és a szex – több az összefüggés, mint gondolnád!

A kellemetlen hüvelyfertőzés könnyedén elszúrhatja az intim, meghitt pillanatokat is. Mi köze egymáshoz a szexnek és a hüvelyfertőzéseknek? A kérdés összetettebb, mint hinnéd.

A hüvely egészséges, savas kémhatását a Lactobacillusok tartják fenn. Ha a kémhatás megváltozik, a hüvelyben élő jó és rossz baktériumok aránya felborul, és kialakulhat bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés. Az égő, viszkető érzéssel, megváltozott hüvelyfolyással járó kellemetlen tünetek mellett (gombás fertőzésnél fehéres, túrós állagú, bakteriális fertőzésnél szürkésebb, halszagú) a szex is fájdalmassá válhat.

A menstruáció alatti szex és a fertőzések közti kapcsolat

A menstruáció alatti együttlétekkor fokozottan figyelni kell arra, hogy biztonságos legyen a szex, mert nagyobb a valószínűsége, hogy elkapunk valamilyen betegséget, fertőzést. Ennek oka, hogy a vérzés hatására kinyílik a méhszáj, így könnyebben feljuthatnak a baktériumok a kismedencébe. Ráadásul a hüvely pH-értéke ilyenkor kevésbé savas, ami szintén kedvez a baktériumoknak.

Figyelj rá! A menstruációs vérzés és a sperma is lúgos irányba tolhatja a hüvely optimális, enyhén savas kémhatását, ezért érdemes a tampont 1-2 óránként cserélni, az együttlétek során pedig óvszert használni.

szex, huvelyfertozes

Fotó: iSotck

De itt még nem ér véget!

A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere, új szexpartnerrel kezdett kapcsolat vagy szexuális eszközök használata következtében is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, és kialakulhat a bakteriális hüvelyfertőzés. A probléma antibiotikum-kezeléssel és a hüvelyflóra helyreállításával orvosolható.

Fontos! Az erőteljesebb szexuális aktus a hüvelynyálkahártya sérülését okozhatja, aminek következtében könnyebben kialakulhat hüvelyfertőzés.

Miért fontos az óvszer használata?

Hüvelygomba esetén a teljes és gyors gyógyulás érdekében a gombaellenes kezelés alatt nem ajánlott a szexuális együttlét. Ha mégis úgy adódna a helyzet, használjunk óvszert! Ugyanis ha gombás hüvelyfertőzésünk van, óvszer nélküli aktus során átadhatjuk a kórokozókat a partnerünknek, aki ugyan továbbra is tünetmentes maradhat, viszont hamar visszakaphatjuk tőle a gombát. A fertőzéssel való „pingpongozás” elkerülése végett fontos, hogy visszatérő panaszok esetén a párunk is kapjon megfelelő kezelést.

„Egy nagyon kellemetlen és nehéz időszakon vagyunk túl Csabával, amit a vissza-visszatérő gombás hüvelyfertőzésemnek köszönhetünk. Hiába mentem el az orvosomhoz, a fertőzés mindig visszajött, de most már tudjuk, hol követtük el a hibát. Mivel a kapcsolatunk friss, legszívesebben az egész napot az ágyban töltenénk, szóval úgy gondoltam, hogy egy kis szex közbeni fájdalom és hüvelygomba nem fog gondot jelenteni, mert a gombaellenes készítmény, amit kaptam az orvosomtól, majd úgyis segít, a bajom elmúlik, és minden szuper lesz. Nem így lett! Felelőtlenek voltunk, félvállról vettük ezt az egész helyzetet. Egyre fájdalmasabbá váltak az együttlétek, a nőgyógyászom által felírt készítmény pedig csak ideig-óráig segített. Az áttörést a hüvelyflórát visszaállító készítmény hozta el, és az, hogy az orvosom tanácsára Csaba is eljött velem a rendelésre. Nála ugyan nem jelentkeztek a tünetek, de én folyamatosan visszafertőződtem tőle, emiatt végül ő is kapott kezelést. Egy életre megtanultuk, hogy az ilyesmit nem szabad elviccelni, önuralmat kell tanúsítani, és ha mégsem megy, akkor pedig kötelező óvszert használni, különben ismét meg fogjuk járni a poklot” – mondta Zsóka.

Másrészt azért sem elhanyagolható az óvszer használata, mert az aktus során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ismét felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét. Ugyanez a helyzet akkor is, ha óvszer helyett a védekezésre spermicidtartalmú fogamzásgátló készítményt (krém, hab, zselé, kúp) használunk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top