nlc.hu
Tabuk nélkül

Korai klimax

Korai klimax: 4 dolog, ami a hátterében állhat

A változókor „az élet velejárója” – szokás mondani. De mi van, ha valaki az átlagosnál jóval előbb kénytelen szembenézni a klimax tüneteivel? Mi áll ennek hátterében? Mit lehet tenni? Az első és legfontosabb: ne pánikoljunk!

Korai klimaxnak azt nevezzük, ha a női hormontermelés csökkenése már a 40-es életéveknél korábban megkezdődik. A legtöbb esetben a tüneteket önmagukban nem is szokták felismerni, általában csak akkor derül ki, mi áll a probléma hátterében, amikor az érintettek a menstruációs zavarok, vagy esetleg a teherbeesés sikertelensége miatt nőgyógyászhoz fordulnak.

Mindent a korai klimaxról

Ne pánikoljunk! (Fotó: Getty Images)

Tény! A legfrissebb kutatások is alátámasztják, hogy a cukorbetegség megháromszorozza a korai menopauza esélyét. 

A korai menopauza kialakulásának esélyét növelheti például a stresszes életmód, a dohányzás, a nem túl gyakori szexuális élet, de társulhat lelki vagy párkapcsolati problémákhoz, betegségekhez, illetve bizonyos gyógyszerek szedéséhez is.

Jellemző tünetek:

  • meddőség
  • gyakori fejfájás
  • hangulatingadozások
  • hőhullámok
  • depresszió
  • hízás
  • alvászavarok
  • csökkent libidó
  • hajhullás

A korai klimax okai

1. Genetika

Ha a családban előfordult már korai klimax, akkor számíthatunk rá, hogy esetleg nálunk is idő előtt fog bekövetkezni.

2. Helytelen életmód

A helytelen életmódnak számtalan negatív hozadéka van, egyebek között a korai menopauza is ilyen. Érintheti a dohányosokat, mivel a cigarettának anti-ösztrogén hatása van, emellett a túl alacsony BMI (testtömegindex) is vezethet korai klimaxhoz, mivel az ösztrogén a zsírrétegben raktározódik. Akiknek tehát a testsúlya a normál BMI alatt van, azok kevesebb ösztrogénnel rendelkeznek, a „raktáraik” így hamarabb kimerülhetnek.

3. Autoimmun betegségek

A problémát autoimmun pajzsmirigybetegségek is okozhatják, mivel ekkor a szervezet saját maga ellen fordul, ami érintheti a petefészkeket is.

4. Epilepszia

Az epilepsziában szenvedők egy részénél szintén korai menopauza figyelhető meg, mivel idő előtti petefészek-elégtelenség alakulhat ki náluk.

Tanács! Ha valaki egy éven át tartó próbálkozás után sem tud teherbe esni, érdemes gyanakodnia a korai menopauzára is.

Mi állhat még a háttérben?

  • valamely, táplálkozással összefüggő probléma (például extrém diéta, evészavar) következményeként nem termelődik elegendő ösztrogén
  • bizonyos nőgyógyászati daganatos megbetegedések kezelésének gyakori következménye, hogy a
  • petefészek ösztrogéntermelése leáll, így sugárkezelés, kemoterápia és petefészek-eltávolítás következtében is kialakulhat korai klimax
  • nemcsak hormonális okokhoz társulhat, hanem a stresszes életmódhoz, lelki vagy párkapcsolati problémákhoz is
  • a fiatalkori ösztrogénszint-csökkenés miatt hüvelyszárazság ugyancsak előfordulhat

Korai klimax esetén ajánlott a D-vitamin és a kalcium pótlása, valamint nagyon fontos a rendszeres sport is. De bevethetünk gyógynövényeket is, amelyek hatásosak lehetnek a tünetek enyhítésében. Ilyen a szója, a lenmag, a vörös here, vagy a poloskavész és az orbáncfű is.

Mindenképp keressük fel orvosunkat, ha tapasztaljuk magunkon a fentebb említett tünetek valamelyikét. Enyhe esetben elég a természetes módszereket bevetni, de orvosi javallatra akár hormonterápiára is szükség lehet.

Olvass testkép témában:

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top