Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Légy résen: a felfázás bármikor támadhat

Állandóan pisilned kell? Csíp, fáj odalent? El kell hogy keserítsünk: több, mint valószínű, hogy a felfázással gyűlt meg a bajod!

A felfázással vizelési inger, csípő érzés, alhasi fájdalom, és akár véres vizelet is megjelenhet.

Miért inkább a nőket érinti?

Elsősorban anatómiai különbségek állnak annak hátterében, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő a felfázás, mint a férfiaknál. A női húgycső ugyanis rövidebb, így abban a kórokozók hamarabb eljutnak a hólyagig.

Jegyezd meg! Ha egy évben háromszor vagy annál is többször jelentkeznek a tünetek, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, mivel az elhúzódó, gyakran visszatérő hólyaghurut akár vesemedence-gyulladást is okozhat, amelynek gyógyítása már jóval hosszadalmasabb folyamat.

Mi áll a hátterében?

A felfázásnak (hólyaghurut vagy hólyaggyulladás) csak részben oka a hideg vagy egy hűvösebb este, a tünetekért ugyanis elsősorban a bélrendszerben élő, de a hüvelyben is jelen lévő E. coli baktériumok a felelősek, amelyek többek között azért szaporodhatnak és telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj helyi védelme meggyengül. 

A hüvelyi egyensúlyt felboríthatja:

  • strandolás, szauna-, illetve uszodahasználat
  • illatosított intim mosakodók használata
  • gyakori hüvelyöblögetés
  • fürdőkádban való gyakori fürdőzés zuhanyzás helyett
  • WC-használat higiénés szabályainak megszegése
  • szintetikus fehérnemű vagy túl szoros nadrág viselése
  • antibiotikumok szedése

A hidegen túl mi okozhat még felfázást?

Az immunrendszer hideg miatti gyengülésén túl a meleg és nedves környezet szintén kedvez az E. coli baktériumok szaporodásának, ami a hüvelyflóra természetes egyensúlyának felborulásához, ennek talaján pedig hólyaghurut kialakulásához is vezethet.

Éppen ezért, bár a felfázás bakteriális fertőzés, akár egy wellness-hétvége vagy a túl intenzív szex is hozzájárulhat a kialakulásához.

Légy résen: a felfázás bármikor támadhat

Fotó: Unsplash

Egy őszi wellnesshétvége alkalmával tartsuk be a következő szabályokat:

  • fürdés, zuhanyzás és úszás után alaposan törölközzünk meg, és ne hagyjuk magunkon sokáig a vizes fürdőruhát,
  • ne mászkáljunk papucs nélkül a hideg kövön,
  • legyünk körültekintőek, ha nyilvános WC-t használunk,
  • fontos a napi 2-2,5 liternyi folyadékbevitel, már csak azért is, hogy a vizeletünk kellően híg legyen, így kevés tápanyagot biztosítson a hólyagban rejtőzködő kórokozóknak,
  • ha pisilni kell, ne tartsuk vissza túl sokáig!

Felfázás vs. szex

Sokan vannak, akiknél egy kiadós együttlét után újra és újra megjelennek a felfázás tünetei.  Ennek oka, hogy a belekben honos E. coli baktériumok a szexuális aktus során a végbélnyílás környékéről könnyen a húgyhólyagba juthatnak, elszaporodhatnak és gyulladást okozhatnak. Ennek esélyét csökkenthetjük azzal, ha az együttlét után mielőbb kimegyünk pisilni.

A szex más okból is növelheti a hólyaghurut kockázatát: sok nő használ ugyanis különféle fogamzásgátló eszközöket, például hüvelygyűrűt, különböző habokat és zseléket, illetve kondomot. Ezek azonban megváltoztathatják a savas hüvely pH-t, ezáltal felborulhat a hüvelyflóra egészséges egyensúlya. A lúgos közeg ugyanis nem kedvez a kórokozókat kordában tartó Lactobacillusoknak. Márpedig, ha ezeknek a száma megfogyatkozik, akkor a hüvelyben élő más baktériumok gátlástalan szaporodásnak indulhatnak, ami különböző bajok forrása lehet.

Legtöbb esetben elejét vehetjük a fertőzéseknek:

  • meg kell tanulni a WC-használat utáni alapos és helyes irányban végzett, vagyis elölről hátrafelé való törlést
  • ne csak WC-használat után, hanem előtte is mossunk kezet!
  • fontos a rendszeres tisztálkodás: bármilyen fáradtak is vagyunk este, lefekvés előtt soha ne maradjon ki, és fürdés helyett inkább zuhanyozzunk
  • intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezzünk

Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, akkor feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikum szedését javasolhatja. Ilyenkor a gyógyszeres kúra után a hüvely természetes egyensúlyának a visszaállítására is törekedni kell!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top