Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mi az a cikluszavar? Mikor kell vele orvoshoz fordulni?

Ne csak akkor figyeld, hogy megjön-e vagy sem, amikor szeretnéd elkerülni a teherbeesést vagy babáznál már! Ismerd a ciklusod, vedd észre, ha változik, mert az egészséged szempontjából már az apró változások is jelzésértékűek lehetnek.

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális az is, ha a ciklus hossza 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik.

A menstruáció 12-13 éves korban jelentkezik először, és 48-53 éves korban marad el végleg, ezt nevezzük menopauzának. A menstruációs vér színe lehet élénkpiros, bordó vagy barnás, de a ciklus végén akár szinte fekete is. Általában az alvadt véréhez hasonló, „vasas” szaga van.

A menstruációs vér színe, szaga, állaga, mennyisége mindenkinél más, de a megszokottól eltérő változásra oda kell figyelni.

  • Ha kifejezetten bűzös lesz, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnunk, mert akár nemi úton terjedő betegség lehet a háttérben.
  • A pirosas-narancssárga árnyalat bakteriális fertőzésre utalhat.
  • A vizesen rózsaszín váladék láttán komoly vashiányt, vérszegénységet feltételezhetünk.

Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, azonnal keressük fel a nőgyógyászunkat.

„Negatív” vérzészavar: ha a menstruáció nem jelentkezik, vagy mennyisége kevesebb. Ez jellemző serdülőkorban (nem rendszeres petefészek működés), vagy később, például terhesség ideje alatt vagy változókorban. 

„Pozitív” vérzészavar: ha a vérzés a várt időben jelentkezik, de nagy mennyiségű vagy jellegében más (darabos, alvadékos), vagy a nem várt időben jelentkezik (ciklusközi pecsételés) vagy gyakoribb, mint szokott.

Mi az a cikluszavar? Mikor kell vele orvoshoz fordulni?

Ne csak akkor figyeld, hogy megjön-e vagy sem, amikor szeretnéd elkerülni a teherbeesést vagy babáznál már! (Fotó: AFP illusztráció)

Ha valakinek a havivérzése nem szabályos időközönként jelentkezik, annak legtöbbször hormonális okai vannak, melyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek a hátterében – különösen serdülőkorban és fiatal nőknél – állhat a tartós stressz, drasztikus fogyókúra, evészavarok (anorexia, bulimia), érzelmi megrázkódtatás is.  Rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal sokat tehetünk hormonháztartásunk szabályos működéséért.

Változás áll be a 40-es évektől

A negyvenes évektől kezdetét veszi a petefészek-működés hanyatlása, és a nők elindulnak a változókor felé vezető úton. A csökkenő hormontermelés elsőként a menstruációs ciklus megszokottól eltérő rendjében nyilvánul meg. A két menzesz közti időtartam rövidebb vagy hosszabb lehet, 1-1 vérzés akár ki is maradhat, jelentkezhetnek úgynevezett köztivérzések, pecsételések. Változhat a menstruáció hossza, valamint a vérzés mennyisége. Az ösztrogén hormon hiánya miatt a ritkuló ciklusokhoz hamarosan további változókori tünetek is csatlakoznak.

Fontos! A kórosan megnyúlt idejű és erős vérzés számtalan betegséget jelezhet, köztük miómát, a méhnyálkahártya túlzott megvastagodását, pajzsmirigyproblémákat, endometriózist, de kiválthatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz is. Az erős vérzésnél ne várjunk sokáig, mert vérszegénységhez vezethet. Keressük fel az orvosunkat, amint lehet. Ugyanígy probléma, ha szinte nincs is vérzés, netán teljesen elmarad a menzesz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top