Tabuk nélkül

Mik a vashiány tünetei? Hogyan kezeljük? (x)

A vashiánynak számos kellemetlen tünete van: fáradtak, kimerültek lehetünk, fájhat a fejünk, sápadttá válhat az arcszínünk, karikásak lehetnek a szemeink, és előfordulhat, hogy hullani kezd a hajunk, töredeznek a körmeink. A vashiányt a vas pótlásával lehet kezelni.

Mik a vashiány tünetei? Hogyan kezeljük? (x)

A vashiány sokakat érint: az étrendünknek és az életmódunknak köszönhetően a nyugati társadalmakban igen gyakori probléma. Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, akkor vashiány alakul ki. A vashiány következtében kisebb, és halványabb vörösvértestek képződnek, a szervezetnek pedig csökken az oxigénellátása. Ahogy kevesebb oxigén jut a sejtekbe, jelentkeznek a kellemetlen tünetek, mint a fáradtság, a fejfájás vagy a hajhullás. Ám a vasat nemcsak azért kell pótolnunk, hogy elkerüljük a panaszok kialakulását, hanem az egészségünk megőrzésének érdekében is. Eleinte a hiányt a vasraktárainkból pótoljuk, ám idővel ezek a tartalékok is kimerülnek. Ha kevesebb a vas a szervezetünkben, akkor az immunrendszerünk fogékonyabb lesz a betegségekre. Ha pedig egy fertőzés ledönt a lábunkról, akkor a vasfelszívódás akadályozottá válik, tovább növelve a hiányt. A vasraktárak kiürülése hónapokig eltarthat, ám a folyamat végén vashiányos vérszegénység alakul ki, ami már orvosi kezelést kíván. Kezdetben gyakran nem is gyanakszunk arra, hogy vashiányunk lehet, mivel a tünetek eleinte nem specifikusak.

Kiket veszélyeztet leginkább a vashiány?

A nők mindig veszélyeztetettebbek, mint a férfiak, mert a menstruációval minden hónapban vért, ezzel együtt vasat veszítenek. Várandósság alatt, szülés után és a szoptatás idején a kismamáknak megnő a vasigényük. Különösen veszélyeztetettek a diétázók és a vegánok, mert az egysíkú táplálkozás és a vörös húsok kiiktatása az étrendből vashiányhoz vezethet. A fehér húsok kevesebb vasat tartalmaznak, a zöldségekből pedig nem tud elegendő mennyiségű vasat hasznosítani a szervezetünk. Bizonyos betegségek, például a gyulladásos bélbetegség, gluténérzékenység vagy bármilyen vérvesztés (pl. aranyér, gyakori orrvérzés, rendszeres véradás) szintén vashiányhoz vezet, ilyen esetekben is fontos, hogy pótoljuk a vasat.

Így válasszunk vaspótló készítményt

Az étrend-kiegészítő pezsgőtabletták és szirupok csak elenyésző mennyiségű vasat tartalmaznak, ezért vaspótlásra nem, legfeljebb a vashiány megelőzésére alkalmasak. Vashiány, vagy vashiányos vérszegénység kezelésére vaspótló gyógyszereket kell választani. Ilyen gyógyszer például a 100 mg elemi vasat tartalmazó Maltofer rágótabletta, amely a patikában recept nélkül is kapható, nem kell orvossal felíratni. A vasat egyedülálló vas-polimaltóz komplex formájában tartalmazza, amely szervezetünk számára számos tekintetben előnyösebb, mint a többi vaspótló szerben található vas-sók. A Maltofer rágótabletta szedésekor ugyanis nem kell tartanunk attól, hogy véletlenül túladagoljuk, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi szükséges a szervezetünk számára. Szintén előnyös, hogy a kellemes csokoládéízű Maltofer rágótabletta étkezéssel egyidőben bevehető, nem éhgyomorra kell szedni, mint a többi vaskészítményt. Más gyógyszerekkel, például savkötőkkel együtt is szedhető.

Vény nélkül kapható, vas-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.

Vény nélkül kapható, vas-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top