Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mindig a legrosszabbkor jön: a felfázás tünetei, kialakulása

Felfázás évszaktól függetlenül, azaz nemcsak ősszel vagy télen, hanem akár nyáron is előfordulhat. Fontos, hogy tisztában legyünk a hajlamosító tényezőkkel és kellő figyelmet, energiát fordítsunk a megelőzésre!

A hólyaghurutot köznapi nyelven felfázásnak is nevezzük, pedig ehhez a betegséghez a hidegnek leginkább annyiban van köze, hogy könnyebben alakul ki a hólyagfertőzés olyankor, ha az altestünk kihűlt.

Sajnos lehet bármilyen évszak, a felfázás bármikor – és mindig a legrosszabbkor! – érkezik, alaposan felbolygatja a hétköznapokat.

Mi történik?

A hólyaghurut különböző okok miatt, például bizonyos hajlamosító tényezők megléte, szervezetünk meggyengült védekező rendszere, vagy az anatómiai viszonyok miatt alakulhat ki. Ilyenkor a kórokozók könnyebben okozhatnak fertőzést, ugyanis valójában baktériumfertőzésről van szó, amiért az esetek 80 százalékában az E. coli bélbaktérium a felelős.

A nőknél eleve gyakrabban alakulhat ki hólyaghurut, mivel a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a „betolakodók” könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe. A mindössze néhány centiméteres női húgycsövön át pedig gyorsan elérik a hólyagot is. A hólyagba feljutott E. coli baktériumok rendkívül gyorsan képesek megtapadni és szaporodni, számuk 17-20 perc alatt duplázódhat.

Ezért fontos már az első tünetek jelentkezésekor tenni a felfázás ellen: a baktériumok elpusztításával, illetve szaporodásuk gátlásával, valamint a tünetek csökkentésével megakadályozhatjuk a betegség súlyosbodását.

A hólyaghurut leggyakoribb tünetei az állandó, sürgető vizelési inger, égő érzéssel járó hólyagürítés, alhasi fájdalom, és a húgyhólyagot bélelő hám gyulladás okozta irritációja miatt akár véres vizelet is megjelenhet.  Súlyosabb esetben a húgyutakban elszaporodó baktériumok eljuthatnak a vesékig is, így akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Csökkentsük a tüneteket, fordítsunk figyelmet a megelőzésre is!

A hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása kulcsfontosságú a hólyaghurut kockázatának csökkentésében. Minden olyan tényező, amely a hüvely savas kémhatását lúgos irányba tolja, elősegíti a kórokozók szaporodását. A következőkre érdemes figyelni, ha tenni szeretnénk a felfázás ellen:

  • igyunk olyankor is, ha nem vagyunk szomjasak: az italunk természetesen ásványvíz, cukrozatlan gyümölcs- vagy gyógytea legyen, fogyasszunk minél kevesebb alkoholt és koffeint.
  • ne tartogassuk a vizeletet: időben menjünk WC-re, gondoskodjunk a hólyag rendszeres és teljes ürítéséről!
  • kerüljük a szappanok és intimspray-k alkalmazását az intim területen: tisztálkodáshoz elegendő a bőséges langyos víz, vagy legfeljebb pH-semleges szappan vagy tusfürdő használata
  • tegyünk meg mindent a személyes higiéniáért, különösen a menstruáció alatt, illetve a szexuális aktus előtt és után
  • ne irrigáljunk, csak orvosi utasításra, ugyanis ezzel a védő Lactobacillusokat is kimossuk a hüvelyből
  • ne használjunk éjszaka tampont, mivel a pangó vér lúgos irányba tolhatja a hüvely pH-ját
  • mindig cseréljük szárazra az átizzadt edzőruhát, illetve a vizes fürdőruhát, mivel a nedves környezet kedvez a kórokozók szaporodásának
  • viseljünk jól szellőző, pamut alsóneműt a mindennapokban
  • antibiotikum-kúra után a bélflóra mellett a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítására is fordítsunk gondot

Feltétlenül forduljunk urológus szakorvoshoz, ha visszatérő hólyaghuruttal küzdünk, vagyis 6 hónapon belül legalább kétszer, vagy 1 éven belül háromszor is kiújulnának a jellegzetes tünetek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top