Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ezekre figyelj otthon, ha allergiás vagy!

Tetszik vagy sem, egészen november végégig kész rémálom lehet az év azoknak, akik allergiában szenvednek. Hogyan tegyük elviselhetőbbé az életet az otthonunkban? Van pár tippünk!

Szemviszketés, orrdugulás, könnyezés, nehézlégzés, alvászavarok: aki allergiában szenved, az tudja, mennyi minden befolyásolhatja a közérzetét, akár az otthonában is. Nem kell parlagfűmező mellett élnünk ahhoz, hogy bedugult orral és viszkető szemmel kelljen várnunk a megváltást. Az otthonunkban is akadhat azonban néhány dolog, amire ha egy kicsit odafigyelünk, azzal könnyíthetünk a kellemetlen, zavaró tüneteken.

Fotó: iStock

1. A légszűrők rendszeres cserélése

Ha van a lakásunkban légszűrő, fontos, hogy tisztán tartsuk: háromhavonta cserélni kell, allergiaszezon alatt viszont még gyakrabban, 20-45 naponta érdemes. Ha légkondicionálónk is van, mindenképpen tisztíttassuk ki, mielőtt a szezonban használni kezdenénk.

Tipp: Egy jó klímaberendezés jelentős megkönnyebbülést jelenthet az allergiától szenvedőknek. Egyes készülékekben antibakteriális szűrő is található, ami remekül sterilizálja a levegőt, és 100%-ig elpusztítja a megtapadó kórokozókat.

2. Portalanítás

A bútorokon megülő por is beindíthatja a kellemetlen tüneteket. Tegyünk fel porvédő maszkot, mialatt lehetőleg minden nap áttöröljük ezeket, illetve végigporszívózzuk a nagyobb felületeket.

Ne használjunk erős vegyszereket! Ezek ugyanis irritálják az orrjáratokat, amitől súlyosbodhatnak a tüneteink. Alkalmazzunk házi praktikákat, például ecetet és szódabikarbónát, a porszívónkban pedig legyen HEPA filter, ami megszűri az allergéneket.

3. Este zuhanyozzunk

A pollenszezon alatt mindenhova juthat a virágporból: a ruhánkra, hajunkra, a testünkre. Ha reggel tusolunk, akkor lehet, hogy este úgy fekszünk le, hogy tele vagyunk az allergiánkat beindító vagy felerősítő anyagokkal.

4. Ágynemű rendszeres mosása – de nem mindegy, hány fokon!

Allergiás időszakban hetente érdemes lecserélni, sőt rögtön ki is mosni az ágyneműt, viszont nem mindegy, hogyan! Az esetleges poratkák elpusztításához legalább 90 fokon kell mosni

Tipp: ha érzékenyek vagyunk a porra, szőnyegek helyett járólap vagy parketta javasolt az otthonokba, amit rendszeresen fel tudunk mosni.

5. Vegyük le a cipőnket

Ha egy mód van rá, ne járjuk össze a lakást utcai cipőben, ha amúgy is irritálnak bennünket a különböző porok, mert ezeket a lábbelik talpán könnyedén behordhatjuk az otthonunkba.

6. Szellőztetés

Egyáltalán nem mindegy, mikor szellőztetünk, és arra is figyeljünk, hogy a lakás és az autó ablakát pollenszezonban zárva tartsuk! Szélben, nagy melegben a délelőttől a kora délutáni órákig mindig magasabb a levegő pollentartalma, ezért inkább az éjszakai órákban szellőztessünk!

(Kiemelt kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top