Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ezek a vashiány legfőbb okai

Vashiányról akkor beszélünk, amikor szervezetünk vastartalma kevesebb, mint a normális. Ha a különböző élettani feladatok ellátására nem áll rendelkezésre elegendő vas, akkor a hiány pótlására raktározott vaskészletünket mozgósítjuk. Ezért először a raktárvas mennyisége fogyatkozik meg. Ha a vasraktárak teljesen kimerülnek, akkor a vérképzésünk is csökken, és már nem egyszerű vashiánnyal, hanem annak súlyosabb formájával, vashiányos vérszegénységgel állunk szemben. Mi lehet a vashiányos állapot hátterében? És mi a megoldás rá? Most megtudhatod!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 1,3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának mintegy 30 százaléka szenved vérszegénységben.

Tény! Felmérések szerint 500-600 millió ember vérszegénységét a vashiány okozza, ennek 80%-a a női nemet érinti!

A vashiány kialakulása szempontjából különösen veszélyeztettek a csecsemők, a kisgyerekek, a serdülők, az állapotos kismamák, erős havi vérzés esetén az aktív korban lévő nők, és a vas rosszabb felszívódása, illetve hasznosulása miatt az idősek és a vegetáriánusok. Bármilyen jelentős vérvesztés, krónikus, hosszan tartó vérezgetés is vashiányos vérszegénységhez vezethet.

A vashiányos állapot tüneteként a fáradtság, kimerültség mellett szédülés, fejfájás és légszomj is jelentkezhet, de a kábaság, sápadtság, a hideg végtagok és az ingerlékenység egyaránt jelezheti a szervezet vashiányát. A nem túl jellegzetes tünetek miatt a problémát nem mindig könnyű időben felismerni, inkább csak akkor, ha már súlyosabb tüneteket és vérképbeli eltéréseket is okoz.

A vashiányos vérszegénység leggyakoribb okai

Menstruáció

A vérzéssel együtt a szervezetet a vörösvérsejtekben lévő vasat is elveszíti. A menstruáció alatt a nők egy része több vért veszít, így nekik fokozottan figyelniük kell a vas pótlására.

Más betegségek a háttérben

Nagyobb mennyiségű menstruációs vérvesztéssel járó mióma is állhat a vashiány hátterében, ami általában a menopauzához közelítő korú nőknél jellemző.

Mindkét nemnél előfordulhatnak olyan betegségek – például fekély, daganat, gyulladásos bélbetegség vagy akár aranyér –, amelyek vérzéssel, vérveszteséggel, így vashiánnyal járhatnak együtt. 

Terhesség

Terhesség alatt a kismamáknak annyira megnő a vasigényük, hogy vaspótlás nélkül nem tartható fenn az egyensúly, és ennek hiányában kialakulhat a vashiány, súlyosabb esetben a vashiányos vérszegénység. Nemcsak a kismama vérképzéséhez van szükség ilyenkor a több vasra, hanem a magzat normális fejlődéséhez is, főleg az idegrendszer fejlődéséhez.

Nem megfelelő táplálkozás

Az egysíkú, helytelen táplálkozás, a szükséges ásványi anyagok megfelelő pótlása nélkül összeállított vegán és vegetáriánus étrend is kiváltó oka lehet a vashiány kialakulásának.

Tudtad? Gyomor- és bélrendszeri műtétek után nehézkessé válhat a vas felszívódása a szervezetben, aminek vashiány lehet a következménye!

Csecsemő- és serdülőkor

Fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye. Ez főként a gyors fejlődés időszakában, így csecsemőknél, kisdedeknél, később pedig serdülőkorban kiemelt jelentőségű ebből a szempontból. Emiatt különösen fontos, hogy figyelmet fordítsunk a gyerekek ásványi anyagokban gazdag étrendjére! Mivel a vasszükséglet ezekben a korosztályokban oly mértékben megnő, hogy azt már a táplálkozással nem lehet biztosítani, ezért ilyenkor vaspótlásról is gondoskodni kell.  

Pótold a vasat!

Legfontosabb a vashiány megelőzése! Erre a célra már recept nélkül is elérhetők megfelelő mennyiségű elemi vasat tartalmazó készítmények, melyekből akár napi 1 tabletta szedése is elegendő lehet a vashiány megakadályozására. Különösen azok gondoljanak erre, akik a fentebb felsorolt, veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak. Ne várjuk meg, míg tünetek jelentkeznek, és kialakul a vérszegénység! Súlyos vashiány kezelésére az orvos a vérvizsgálatot követően gyógyszeres vaspótlást fog előírni, ami néhány hónap alatt rendezi a vérképet, és feltölti a szervezet vasraktárait. A vaspótló gyógyszerek nem egyformák, egymástól számos tulajdonságban eltérőek. Különbözhetnek hatóanyaguk összetételében, a tabletták elemi vastartalmában, felszívódási mechanizmusukban, vagy alkalmazásuk módjában, vagyis hogy éhgyomorra, vagy étkezéssel együtt kell-e azokat bevenni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top