nlc.hu
Tabuk nélkül

Klimax ellen hormonmentesen

Nincs itt a világvége: hormonmentes praktikákkal is tehetsz a klimax ellen

Nem elég, hogy a változókor akár 10-15 évig is eltarthat, még a kellemetlen tünetekkel is meg kell vívnia mindenkinek a maga csatáját. Most hormonmentes praktikákat gyűjtöttünk össze.

A változókor általában a negyvenes életévek közepe felé kezdődik. A folyamat során a női hormonális rendszerben jelentős átalakulás zajlik: fokozatosan megszűnik a petefészkek hormontermelése, emiatt eleinte rendszertelenné válik, majd idővel végleg elmarad a menstruáció. Ez természetes folyamat, így az is természetes, hogy a hormonszint változása számos kellemetlenséget tud okozni.

Hormonmentesen a változókor ellen

Fotó: Getty Images/Eva-Katalin

Jól ismert tünetek egyebek között:

  • izzadás, kivörösödés,
  • hőhullámok,
  • nyugtalanság és alvászavarok,
  • súlygyarapodás,
  • hüvelyszárazság és ahhoz társuló tünetek,
  • depresszió, hangulatingadozás.

A hormonhiányra logikus válasznak tűnhet a hormonpótlás, ám ez nem mindenkinél lehetséges. Sok nő amúgy sem szívesen szed hormonokat, ódzkodva az ilyen típusú készítmények lehetséges mellékhatásaitól, ehelyett inkább megbízik a növényi hatóanyagokban. Sokféle növény – például a vöröshere, a lencse, a napraforgó vagy a rozs – tartalmaz úgynevezett fitoösztrogént, ami ugyan nem hormon, viszont a szervezetben az ösztrogénreceptorokra hatva mégis „ösztrogénszerű” hatást kelt. Vagy a poloskavész, aminek hatóanyagai nincsenek hatással az ösztrogénérzékeny szövetekre, mégis hatékony tünetcsökkentők a klimax idején.

Mit tehetünk még? Vegyük fel a harcot a klimax ellen, hormonmentesen!

Depresszió és álmatlanság ellen

A lelki nehézségekre is találunk gyógyírt a természet patikájában: az orbáncfű például támogatja az idegrendszer harmonikus működését, így segít úrrá lenni a változókori hangulatingadozásokon, sőt még az alvásra is jó hatással van. A citromfű nyugtató, feszültségoldó hatású, a macskagyökér pedig úgyszintén bevethető álmatlanság ellen.

Merjünk beszélni a problémáinkról! Szervezzünk barátnős programokat, iratkozzunk be tanfolyamra, keressük a lehetőségeket, amelyek erősítenek és feltöltenek!

Úszógumik ellen, az erős csontokért és az egészségünkért!

  • Nagyon fontos a rendszeres testmozgás: válasszunk olyan mozgásformát, amiben örömünket leljük, ami feltölt. Ilyen lehet a jóga, a tánc vagy a csapatsportok.
  • A kiegyensúlyozott étrend, a kalcium- és D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással lehetnek a csökkenő hormonok okozta panaszokra. A bevitt kalória mennyiségének mérséklésével, illetve a rostdús gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával szintén tehetünk a kellemetlen tünetek ellen. A sok zöldség és gyümölcs mellett fogyasszunk halat és olívaolajat is. Vigyünk be kevesebb szénhidrátot, tartózkodjunk az édességektől, a csípős ételektől, illetve a sok sótól: használjunk helyette inkább zöldfűszereket. Lehetőség szerint szakítsunk a dohányzással.
  • Változókorban az alacsonyabb ösztrogénszint a bőr kiszáradását, a kötőszövetek rugalmasságának csökkenését okozza. Hidratáljuk magunkat belülről is, naponta igyunk meg minimum 8-10 pohár vizet!

Éljük meg a nőiességünket változókorban is!

Sokan félve gondolnak a menopauzára, és rengeteg nő van, aki a változókorba lépve szinte eltemeti magát, és önsajnálattal eltelve mélyen elmerül önmaga és ifjú évei gyászolásában.

DE! Tanuljuk meg szeretni a testünk változásait, legyünk úrrá a klimax testi-lelki tünetein!

  • Vessük be az életkorunknak megfelelő arc-, bőr- és hajápolási praktikákat, merjünk tanácsot kérni szakemberektől, akik esetleg egy-egy szépészeti beavatkozásban is segíthetnek.
  • Keressük a lehetőségeket, a kihívást, amelyek erősítenek és feltöltenek bennünket, hogy újra megtalálhassuk önmagunkat.
  • A család támogatása sokat segít a változókorban lévőknek, hogy túljussanak a nehézségeken. Az őszinte beszélgetések után a klimaxos nő környezetében élők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és emberi kapcsolataik ugyancsak javulhatnak.

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top