Tabuk nélkül

Ezért pisilj szex után!

Sokan nem tudják, hogy a nőknek egy "kis" hólyaghurutért nem kell hideg kőre ülni, sajnos könnyen előfordulhat, hogy a hüvelyből a közeli húgycsőnyíláson át a hólyagba feljutó baktériumok is okoznak húgyúti fertőzést.

Nektek is szokta mondani gyerekkorotokban a nagymamátok vagy az anyukátok, hogy ne üldögéljetek a hideg kövön, mert jól felfáztok? Nálunk ez gyakori mondat volt, és persze a húgommal sose vettük komolyan, egészen addig, amíg felnőtt nők nem lettünk. Akkor értettük meg igazán, mit is üzent a nagymamánk. Amikor először “fázol fel” úgy istenigazából, akkor azonnal megfogadod, hogy sosem veszel fel haspólót, soha többet nem ülsz le szórakozottan a lépcsőre fröccsözni.

Pedig nemcsak azt kéne ilyenkor megfogadni, hogy ezentúl bundabugyiban mész mindenhova, hanem azt is, hogy szex után is jobban vigyázol magadra. Ha rákeresel az interneten, kiderül, hogy a hideg csak részben oka a felfázásnak, a hólyaghurutot ugyanis baktériumok okozzák. Nőknél sajnos a hüvelyből a közeli húgycsőnyíláson át könnyen feljuthatnak a hólyagba a gyulladást kiváltó baktériumok.

  • Tudtad? A hüvelyi pH “karbantartásával” meg is lehet előzni a bajt. Egy tejsavas hüvelykrémmel visszaállíthatjuk az egészséges állapotnak megfelelő pH-t.

Sajnos a gyakori szex erőteljesen ingerelheti a húgycsövet. A hüvely nem steril környezet, számos mikroorganizmus, köztük a bélből származó Coli baktériumok népesítik be. Az anatómiai viszonyok – a hüvely- és húgycsőnyílás közelsége – miatt ezek a baktériumok az aktus során könnyedén bejuthatnak a húgycsőnyílásba és onnan egyenesen a hólyagba.

  • Szex után pisilj! Ez azért fontos, hogy a hólyagba esetleg bejutott kórokozókat “kimosd” onnan.

Az együttlét során a hüvely baktériumflórájából a húgycsőbe olyan mikroorganizmusok kerülhetnek át, amelyek a hólyagba feljutva és ott elszaporodva gyulladást okozhatnak. A szerelmes éjszakák után ezért érezheted a felfázás jellegzetes tüneteit: gyakori vizelési ingert, alhasi görcsöket és égő érzést a hólyag ürítésekor. A kezdeti, hirtelen fellépő, kellemetlen tüneteket enyhe esetekben növényi gyógyszerrel lehet csillapítani.

Ezért pisilj szex után!
Felfázási kisokos: A húgyutak – a húgycső legalsó szakaszának kivételével – normális esetben baktériumoktól mentesek, vagyis sterilek, csakúgy, mint a vizelet. A kívülről a húgycsőbe jutott kórokozókat, ha kielégítő mennyiségű folyadékbevitelről gondoskodunk, a vizelettel egyszerűen kimossa a szervezetünk, vagy a saját védelmi rendszerünk ártalmatlanná teszi azokat. Az immunrendszer gyengesége vagy elégtelen folyadékfogyasztás esetén a kórokozók képesek a hólyagban elszaporodva gyulladást, azaz hólyaghurutot (cisztitiszt) előidézni. Az akut, komplikációmentes hólyaghurutok hátterében többnyire a belekből származó Coli baktériumok állnak, de további bélbaktériumok és egyéb kórokozók is okozhatnak hólyaggyulladást.
 

Ha erős az immunrendszered, nagyobb eséllyel kerülnek el a fertőzések. Adunk néhány tippet az immunrendszer erősítésére:

  • Egyél vitaminokban, ásványi anyagokban és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag élelmiszert!
  • Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt!
  • Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés.
  • A rendszeres sport, a friss levegőn való séta is hasznos.
  • Alkoholt csak mértékkel igyál!
  • Ne dohányozz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top