Idézetek

5 fontos idézet Müller Pétertől

Mondjuk ki: Müller Péter a hazai, úgynevezett spirituális irodalom leghíresebb szerzője. Az ezotéria területén mozgó írásai eszelős sikereket értek el, Müller talán híresebb is ezekről, mint szépirodalmi szerzeményeiről.

Müller Péter 1936-ban született, legelső regénye, a Részeg Józanok 1972-ben jelent meg. Karrierje során írt több regényt és színpadi művet is, utóbbiak közül az egyik leghíresebb a Doctor Herz, melyből musical készült a nyolcvanas évek végén, és a mai napig előszeretettel állítják színpadra.

Müller első, kimondottan spirituális témájú műve 1992-ben, azaz 56 éves korában jelent meg, a Kígyó és kereszt című kötetet még tizennégy másik követte, melyek közül hatalmas közönségkedvenc lett a Szeretetkönyv, a Boldogság és az Örömkönyv is. Most kifejezetten a spirituális műveiből szedtünk össze pár idézetet, vagy ha valakinek így jobban tetszik: alapigazságot. 

1. Az egymás iránti figyelemről: “Biztos sokszor tapasztaltad már: egy jó beszélgetésnek, egy meghitt együttlétnek, egy szerelmes ölelésnek mintha zenéje lenne! Szinte hallani lehet. Nem füllel. Lélekkel. Ahol nincs harmónia, ott összevissza fecsegnek. Rumli van, zűrzavar. Ahogy egy zsebünkben felejtett mobiltelefon rögzíti néha; hallgasd meg, milyen hangzavarban élünk, ha nincs közöttünk szeretet. Mint egy majomházban: mindenki fújja, rikoltja, darálja a magáét.
De ha egy baráti beszélgetés! Hallgasd vissza! Az egymásra figyelő emberek csendjét, jókor megszólaló mondatait. A nevetéseket. A hang erejét. Amikor van miről beszélni – megtelik lélekkel a levegő.”

2. A bizalom és az életöröm kapcsolatáról: “Inkább csalódok, ha kell, naponta százszor is, minthogy állandóan bizalmatlan legyek mindenkivel, és az életet pokolnak tartsam, amelyben szörnyetegek élnek… Szeretek élni! És inkább legyen az életem örömteli, néha csalódással, mint elejétől végig boldogtalan, de csalódások nélkül!”

5 fontos idézet Müller Pétertől

3. A tanulásról: “Aki nem lát fölfelé, azt a bajok tönkreteszik. Aki fölfelé lát, ott lesz erős, ahol eltört, és ott lesz legyőzhetetlen, ahol sokat vesztett. Kudarcaiból hatóanyag lesz, vereségeiből diadal – tragédiái érlelik naggyá.”

4. Csak rajtad múlik, hogy milyen a kedved: “Ha Isten bohócai akartok lenni, tanuljátok meg, hogy mi a lelkiállapotainknak nem tehetetlen elszenvedői, hanem előidézői vagyunk. Mi akkor vagyunk szomorúak és vidámak, amikor akarunk.”

5. A tisztaságról, a tiszta szerelemről: “Kellene az életemben egy ember, legalább egyetlen ember, akinél nem kényszerülök önvédelemre. Akinek lelkem titkos kódját ki merem adni. Akit beengedek magamba: ez vagyok, minden jóval, rosszal, nemes és szennyes gondolattal együtt. És ez az egyetlen ember az, akit valóban szeretek. Ha igaz az, hogy a szeretetben a kettő egy lesz, és egymásba ölelkezik, akkor ott nem lehetnek magántitkok, hozzáférhetetlen sebek, és főleg levegőtlen, gennyes sebek nem lehetnek, mert nem tudnak egymással összeforrni. Összeforrni csak a tisztaság tud, ezt még a sebészek is tudják, mert még a testünk is így működik. Senki sem tökéletes! És elvárhatatlan, hogy az legyen, mert az ember nem az.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top