Aktuális

Látogass múzeumot a neten!

Szeretnél ellátogatni az Ermitázsba vagy a Metropolitan múzeumba? Nem kell megvárnod, míg összegyűlik az utazásra való pénz, benézhetsz a Google segítségével is!
Menj múzeumba a neten!Van, aki városokat jár be egy szobabicikli és a Google Street View segítségével. Nézd meg, hogyan!

A Google Utcanézetével (Street View) már eddig is körülnézhettél rengeteg városban, ám a technológiát most múzeumok bemutatására is felhasználták. A keresőcég általában autókra szerelt kamerák segítségével készíti el a képeket, amelyeket aztán a neten lehet virtuálisan körbesétálni. A kiállításokat természetesen nem autóval járták végig, hanem egy külön erre a célra készült, húzható kiskocsival.

17 múzeum több mint ezer kiállítási tárgya került bele a virtuális gyűjteménybe, az Art Projectbe. A múzeumokban úgyis nézelődhetsz, mintha csak sétálnál, a „padlón” lévő nyilakat követve, de rá is kereshetsz műalkotásokra, vagy az épület alaprajzán is kiválaszthatod, mit akarsz látni. Az egyes termekben látható festményeket külön-külön is lefotózták, ezek között is lehet böngészni, illetve pluszinformációkat is találsz róluk. A saját kedvenceidet is összeszedheted egy saját galériába. 

 
Menj múzeumba a neten!
 
Mindegyik múzeumban kiválasztottak egy-egy képet, amit óriási felbontásban, gigapixeles technológiával is lefotóztak. Ez körülbelül ezerszer részletesebb képet jelent, mint amire egy átlagos digitális fényképezőgép képes. Így aztán bárki megfigyelheti például Van Gogh ecsetkezelési technikáit egészen közelről, a legapróbb részletek sem maradnak rejtve.
Ha inkább valami hazai műalkotást szeretnél nagy felbontásban böngészni a neten, akkor a Feszty-körképet ajánljuk figyelmedbe, amit a Microsoft digitalizált tavalyelőtt. 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top