A tehetség hónapja

Aki nem lép egyszerre…

Azt, ha zenére jól mozog, ügyesen táncol a gyermeke, nagyon korán észreveszi bármelyik szülő. De utána hogyan tovább? Interjú.

Aki nem lép egyszerre...

Biztosan nem lesz mindegyik ritmusra jól mozgó kisgyermekből hivatásos táncművész – ezt siet leszögezni Demarcsek Zsuzsa táncpedagógus, a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Arról beszélgettünk vele, hogyan és mikor kell azonosítani a táncos tehetségeket, milyen feladatokat ró mindez a szülőre, de szóba került az is, hogyan működnek, mit nyújtanak az iskolai táncos közösségek. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) által idén nyáron szervezett Tánc-tér tábor vezetőjének az az egyes számú tanácsa, hogy a gyerek érezze jól magát a bőrében, semmi olyat ne erőltessünk rá, amihez nincs kedve, ugyanakkor adjunk neki lehetőséget arra, hogy bevonódjon a közös játékba.

Aki nem lép egyszerre...

Hogy miért fontos és hasznos a tánc egy fiatal számára? “Egyszerű példát mondok: aki már táncolt, annak nem jelent problémát az ismerkedésnél a másik érintése, megfogása, teljesen természetes, hogy együtt mozog valakivel. Erősen ajánljuk a táncot például a matematikában, informatikában tehetséges gyerekeknek, hiszen fontos lenne, hogy rálássanak más világokra is. A tánc hatékonyan segít a személyiség integrálásában és abban, hogy ki-ki elszakadjon a saját szakmájától, bekapcsolódjon más tehetségterületek munkájába is.”

Aki nem lép egyszerre...

Demarcsek Zsuzsa gyakorló táncpedagógusként és a táncoktatás módszertanának elkötelezett kutatójaként vallja: nem elég a gyerekeket bevonni, meg kell mozgatni a szülőket is, akár a szó szoros értelmében, hiszen így fog bennük tudatosulni, milyen pluszt jelentenek a hétvégi próbák, a nyári táborozások a gyerekek számára. Akiknek olykor nem is szüleikkel, hanem a kortársaikkal kell megvívniuk saját “harcaikat”, elhárítva és feldolgozva az irigységet vagy a gúnyolódást. Aki viszont egyszer részt vesz egy elhivatott táncpedagógus foglalkozásán, többé le se akar jönni a színpadról…

Aki nem lép egyszerre...

Az interjút itt olvashatják: http://tehetseg.hu/interjuk/egyutt-izzadnak-kozos-celert

Kisfilm a MATEHETSZ tánctáboráról:


A felvételek a MATEHETSZ Tánc-tér táborában és a Családi Tehetségnapon készültek.

Fotó: MATEHETSZ – Mayer András

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top