A tehetség hónapja

Játékos képességmérés

Van, aki a nyelvtanulásban jó, más meg matekpéldák megoldásában. Érdeklődés térképe abban segít, hogy megtudjuk, miben vagyunk kiválóak és hol kell még erősítenünk. Játékosan.

Játékos képességmérés

Szeretsz társasjátékokat játszani? Vagy jobban vonz, ha nyugalmas helyen, magadban lehetsz? Készítettél már tervrajzot? Vagy inkább ügyesen utánzod mások mozgását? Kiemelkedő eredményeid vannak sportban, táncban? Esetleg meséket találsz ki magad és társaid szórakoztatására? Ez csupán néhány azokból az egyszerű állításokból, melyek az Érdeklődés térképe ötvenhat virtuális kártyáján szerepelnek.

A játékosnak ezek közül kell negyvenet kiválasztania, osztályozva őket aszerint, hogy a kártyán feltüntetett mondatok mennyire jellemzőek, illetve nem jellemzőek rá. Már az a tény, hogy nem használható fel az összes kártya, hogy válogatni kell közülük, megmutatja az érdeklődés alapvető irányait, majd az eredmények feldolgozását követően részletes, személyre szabott “diagnózis” születik, mely egyértelműen megmutatja, mik az erős oldalaink és melyek azok, ahol még hiányosságaink vannak.

Játékos képességmérés

Dr. Gyarmathy Éva, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos főmunkatársa, az Érdeklődés térképe kigondolója nemzetközi kutatások alapján tartja megbízhatóbbnak az intelligenciateszteknél azokat a méréseket, melyek az egyénnél – életkortól függetlenül – a motivációt, az érdeklődés mélységét kívánják közelebbről meghatározni. Ezek az ismeretek feltétlenül szükségesek egy-egy terület fejlesztéséhez, vagyis a tehetséggondozáshoz.

Gyakorlati tapasztalat, hogy a tehetségprogramokba bekapcsolódó gyerekek közül végül azok lesznek igazán sikeresek, akiknek az érdeklődése az adott területen kiemelkedő. A képességek fejlődésének lehetőségét sokkal jobban jelzi az érdeklődés iránya, mint bármilyen képességvizsgálat. Ezt támasztja alá az a vizsgálat is, amelyet a Stanford Egyetemen végeztek el a huszadik század elején. A vizsgálatba olyan gyerekeket vontak be, akiket a tanáraik tehetségesnek tartottak. Közülük intelligenciateszttel szűrték ki a legígéretesebbeket, majd évtizedeken keresztül követték a pályájukat. Érdekes módon az intelligenciateszten a legjobban teljesítők közül senki sem lett Nobel-díjas, ám a tanáraik által jelölt, de a teszteken nem kiemelkedően teljesítők közül ketten is Nobel-díjat kaptak. Mindez rávilágít az intelligenciatesztek egyoldalúságára, és arra, hogy a tehetség mindig komplex, sokoldalú fejlesztést kíván.

Érdeklődés térképe online játék 2013 szeptemberében mutatkozott be először a Millenárison megrendezett Családi Tehetségnapon. felvételeink is itt készültek.

 

A játék és további információk itt: http://erdeklodesterkepe.tehetseg.hu/

 

Fotók: MATEHETSZ – Mayer András

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top