A tehetség hónapja

Magyarok a világ tehetségtérképén

Legalább tehetséges nemzet vagyunk, állapítjuk meg gyakran, mikor – magyaros módon és legtöbbször eltúlzottan – nekibúsulunk hazánk állapotain. Az indokolatlan kesergés közben utolsó szalmaszálként kapaszkodunk ebbe az elképzelésbe, ami egyébként nem ok nélkül alakult ki bennünk és rólunk más népek szemében. De vajon hol állunk igazából a világ tehetségtérképén?

Erős közepes

Mindenki nyugodjon meg, fent vagyunk a térképen. Vannak előttünk is, utánunk is bőven a rangsorban. Az INSEAD nemzetközi üzleti iskola a szingapúri Human Capital Leadership Institute és az Adecco segítségével lebonyolított kutatása szerint a vizsgált 103 nemzetből azok az országok végeztek a legelőkelőbb helyeken, ahol a társadalom és az ország gazdasági, politikai berendezkedése nyitott a külföldről beáramló tehetségek felé. Mi, úgy látszik, nyitjuk is, csukjuk is az ajtót a tehetség előtt, mert a középmezőny erősebbik felében, a negyvenedik helyen végeztünk. A közép-európai országok közül előttünk található a Cseh Köztársaság a 22., Szlovénia a 25., Szlovákia a 27., Lengyelország a 32. helyen. A lista élén Svájc, Szingapúr és Dánia áll.

Attól függ, honnan nézzük

Ne búsuljunk, hogy nem hoztuk el az aranyérmet, mert a mérés nem a sportban megmutatkozó kimagasló teljesítményekre összpontosít, hanem a gazdálkodó szervezetekben hasznosuló tehetségekre. A kutatás arra keresi a választ, hogy egy ország tehetségvonzó és tehetségmegtartó képessége hogyan járul hozzá a GDP-je növekedéséhez. Az eredmény szerint még bőven kínálkozik tér a fejlődésre ebben a kérdésben.

Magyarok a világ tehetségtérképén

Árnyaltabb és kedvezőbb képet fest rólunk, ha nem globálisan, hanem a hozzánk hasonló gazdasági fejlettségű országok csoportján belüli helyünket vizsgáljuk Magyarországot. A felső-közép jövedelmű, 31 tagból álló országcsoportban, ahova hazánk tartozik, csak Montenegró és Malajzia előz meg minket. Közvetlenül mögöttünk Costa Rica és Bulgária következik, a csoport nyolcadik helyén pedig Kína áll.

Sok tehetség, kevés önbizalom

A számok tehát nem a tehetséges emberek mennyiségét mutatja, hanem azt, hogy a tehetség miként tud érvényesülni a gazdaságban. Magyarországon a népesség számához viszonyítva igen sok a tehetség – ezt a tudományos, művészeti és sportéletben elért eredmények fényesen igazolják – de ezzel a kinccsel még nem tanultunk meg élni. Talán itt az ideje, hogy ezt a képességet – a tehetség felismerését és megbecsülését – is felfedezze magában az ország.

Egyelőre azonban szkeptikusak vagyunk, és nem bízunk igazán a magunk képességeiben, és még kevésbé abban, hogy itthon a tehetség érvényesülhet. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) felmérése szerint ugyan a magyar felnőttek többsége úgy látja, hogy sok a tehetség az országban, de itthon ezeknek nem sok babér terem. Általános nézet, hogy a legtöbben elkallódnak, pénzhiány miatt és más okokból nem tudnak kibontakozni, és csak kis részük – és ők is főleg külföldön – tud tőkét kovácsolni a tehetségéből. Optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy a fiatalok véleménye sokkal pozitívabb, jobban bíznak saját képességeikben, mint szüleik generációja, és tudatosan keresik a hozzáértő szakemberek, edzők, tanárok, tehetséggondozó szervezetek támogatását.

Te mozdítsd előre

Az, hogy kiből mi válik és mekkora hasznot hajt majd a szűkebb és tágabb közösségének, nagyban függ attól, hogy az a közösség mennyire hisz benne és miként támogatja. Borúlátó és lemondó attitűddel biztosan nem sokat segítünk a tehetség kibontakoztatásán, és a nem túl rózsás tendencia – miszerint a jó képességűek elhagyják az országot – nem áll meg. A megoldás kulcsa most is a saját kezünkben van: lemondás helyett elég, ha mindenki csak a saját portáján elkezd söprögetni, és felismeri a saját tehetségét, a gyermekei adottságait, a családtagjaidban rejlő képességet és bizalmával támogatja őket, engedni kifejlődni és gyümölcsöt hozni a képességeket. Érdemes felmenni az internetes tehetségtérképre is, és megkeresni azokat a Tehetségpontokat, ahol a gyerek lakóhelye közelében szakszerűen foglalkoznak a képességek kibontakoztatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top