Téli fesztivál cikkek

NLCafé téli fesztivál: dizájnerek a porondon

Mindig is saját készítésű, egyedi textil nyakláncra vágytál? Netán a családi címered szeretnéd pecsétre varázsolni? Vagy a vagány papírzsákocskáinkba szerettél bele? Helyes! Mi tudtuk, hogy így lesz.

Hányszor van az, hogy vágyakozunk egy csodás ékszerre vagy egyedi csecsebecsére! Mi több, lépten-nyomon meseszép használati tárgyakkal és dekor cuccokkal találkozunk. Ki ne ismerné azt az érzést, ahogy a hosszú, reménytelen nyálcsorgatás után elvonszoljuk magunkat a világ legtutibb üzletének kirakata elől? Hiszen a pénztárcánk tartalma sajnos legtöbbször nem kompatibilis a vágyainkkal. 

De mit nekünk anyagiak! Most megmutatjuk, hogy bárki képes arra, hogy a saját kicsi kezével olyan szuper terméket varázsoljon, amilyenről eddig csak álmodni mert. A recept egyszerű: kell néhány méltán híres dizájner, akik mutatják a fényt az alagút végén, kell egy igazán színvonalas fesztivál és kellesz te.

Trendi és vagány

Kismamák bababarát, fémallergiások anti-allergén, a pressziósok pedig színterápiás ékszereket készíthetnek Balogh Kinga dizájner vezetésével. Használt, megunt, de jobb sorsra érdemes pamutpólókból kelnek új életre kezei között a puha, a végtelenségig variálható ékszerek. Olyan ékszerek, amelyek tuti egyediek, trendik és nagyon vagányak.

NLCafé téli fesztivál: dizájnerek a porondon

Balogh Kinga mindenkit vár, aki varrás nélkül, csomózással szeretné megtanulni a textilékszer készítés alapjait. Jöhet bárki hozzá 9 és 99 év közötti. Sőt, fiúkra is számít! A kurzusok óránként indulnak, a részvétel sajnos korlátozott. Lemaradni nem ér! Megtanulható a pólófonal gyártás, a LOOPY és a LOOG-X nyakláncok készítése. Sőt, ha valaki beleszeret ezekbe a csodákba, az bekerülhet egy csoportba, melyben csak olyan cirrhopp-workshop résztvevők vannak, akik hasznos tanácsokkal látják el egymást. Elő a használt pólókkal, nyakláncra fel!

Egyedi téli mintákkal

Vajon milyen együttműködés születhet abból, ha párosítunk egy kreatív bloggert és egy mintatervezőt egy workshop erejéig? Izgalmas, és természetesen kreatív! Így gondolta ezt Petra is, a Nokoncept blog szerzője, a dizájn webshop tulajdonosa, aki kétgyermekes anyuka: “Fontos a kreativitás, az, hogy magunk készítsük el a dolgainkat. Amióta az eszemet tudom, a családban mi a lehető legtöbb tárgyat magunknak gyártjuk. A nagyim tanító néni és bár nem tartozott az igazán ügyes kezűek közé, mégis velünk készített el szinte mindent. Rengeteg kreatív játékunk volt, amiket a kiselejtezett dolgokból alkottunk. Az apukám már az általános iskolában varrt, mert nem lehetett olyan menő ruhákat kapni.”

NLCafé téli fesztivál: dizájnerek a porondon

“Amióta gyerekeim vannak, még jobban érzem, hogy mennyire fontos megmutatni a világnak, hogy mennyi mindent elkészíthetünk el. Sem a gyerekek, sem a felnőttek nincsenek tisztában azzal, hogy mi munka van 1-1 termék mögött. Aztán ha valaki egyszer elkészít valamit, máris másképpen látja a valóságot: örömet fog neki szerezni a tárgy és tudni fogja, hogy az annyit ér, amennyi időt és energiát fordított rá. A téli fesztiválra a papírzsákokat azért választottam, mert viszonylag egyszerűen lehet vele szép eredményt és tartós örömöt elérni. Egyedi téli mintákkal készülünk. “
A minták tervezője Barcsi Diána, a Bimbadesign tervezője, akinek karakteres, egyedi gyerekjátékait a dizájn területén jártasabbak már ismerhetik. Így néhány könnyen kivitelezhető technikával bárki tud menő tárgyakat készíteni.

Mehet a menet?

Már összeállt a fejedben a legújabb családi címer vagy csak egy izgalmas, egyedi meglepetésre készülsz? Káposztás Judit méltán népszerű pecsétkészítő workshopján minden érdeklődő megismerheti, hogyan lehet pecsétet gyártani – ráadásul saját kezűleg. A tudás, az eszközök és alapanyagok adottak, csak a lelkesedést kell hozzá tenned és hazaviheted az egyedi pecsétedet. Aztán mehet a nyomdázás, füzetre, meghívóra, csomagokra, ajándék kártyára. S hogy még ez se legyen elég, a legjobbak a pecsét mellé tintapárnát is kapnak ajándékba.

NLCafé téli fesztivál: dizájnerek a porondon

Az ArtiStamp Pecsétműhelyben elsősorban egyedi tervezésű termékek készülnek, Ex libris, esküvői, családi és logós pecsétek. Ha a workshop résztvevői saját grafikával szeretnének villogni, akkor hozzanak magukkal néhány nem túl összetett, vonalas rajzot. Óránként indulnak majd a turnusok 10-10 fővel. Aki lemarad, az kimarad!

Textilékszert a tervezőtől

Wild Judit fotóriporternek tanult, majd újságíróból médiaszociológus és piackutató, a doktori disszertációt felhagyva pedig ékszertervező lett. 2002 óta alkot ékszereket, eleinte kisebb, később a világ minden tájáról összegyűjtött egyedi gyöngyökből fűzve. Az üvegékszerek készítésével 2004-ben ismerkedett meg, majd a következő főbb mérföldkő az volt, amikor 2008-ban elkezdett fém alkatrészeket textillel kombinálni. 2012 nyara óta új technikával gazdagodott: ötvös OKJ-s végzettséget szerzett. Következő évben debütált az azóta is nagyon sikeres Woody kollekció, melynek lényege, hogy a fa alakzatok felülete színes mintákkal vannak megnyomva. A kollekció legújabb tagjait a Noé Bárkájának lakói jelentik: azaz azokból az állatokból készült kiegészítők, akiket Noé megmentett. Valamint az unikornis.

NLCafé téli fesztivál: dizájnerek a porondon

 Mivel sokat dolgozom textillel az ékszereimben, ezért most is olyan dolgot választottam, ami azzal kapcsolatos. Kétféle dolgot lehet majd készíteni: textilszalagból karkötőt vagy nyakláncot, illetve textillel bevont fagolyókból karkötőt vagy nyakláncot – emelte ki Judit.

A téli fesztivál az NLCafé és a WAMP közös rendezvénye. A programokról a vásár oldalán olvashattok. A workshopokon a részvétel korlátozott, a rendezvény helyszínén lehet feliratkozni az óránként induló csoportokba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top