Téli kényeztetés cikkek

Ámbragolyó és bambuszpálca – mit tudnak?

Az illatos lakás nemcsak hívogató, hanem éppenséggel riasztó is lehet. Górcső alá vettük az enteriőrillatosítás módszereit, és az újdonságokat is feltérképeztük.
 Ámbragolyó és bambuszpálca – mit tudnak?

1. Illóolaj, illatmécses: A lakásillatosítás egyik legősibb módja, amikor a párává váló víz viszi az illóolajok illatát. Illatmécses nagyon sok dizájnnal kapható, így minden típusú enteriőrbe találhatunk megfelelőt. A víz párolgása meleg időben állandó, viszont lassú, így az intenzívebb hatásért a teamécses áldásos tevékenysége is szükséges lehet. Télen, amikor a megfelelő páratartalom biztosítása miatt a radiátorokra párologtató kerül, akkor ennek vizébe is kerülhet pár csepp illóolaj.

Hol használjuk? Nagyobb helységekben, szobákban, nappaliban.
Előnye: Hangulat és ízlés szerint váltogathatjuk kedvenc illatainkat, illetve az aromaterápia segíthet az egészség megőrzésében is.
Hátránya: Inkább szezonális megoldás.

 Tölts félig egy aromamécsest vízzel, és adj hozzá néhány csepp olajat. Very Vanilla Home Fragrance Oil (2150 Ft, Body Shop)
Tölts félig egy aromamécsest vízzel,
és adj hozzá néhány csepp olajat.
Very Vanilla Home Fragrance Oil
(2150 Ft, Body Shop)
Illóolaj nélkül is intenzív illatokat tud produkálni. TINDRA illatosított teamécses (695 Ft/36 darab, IKEA)
Illóolaj nélkül is intenzív illatokat tud
produkálni.
TINDRA illatosított teamécses
(695 Ft/36 darab, IKEA)

2. Illatosító pálcikák és golyók: A kezeletlen fa jól beszívja az illóolajakat, majd hosszú ideig illatozik. Az egyik legelterjedtebb ilyen típusú illatosító a bambuszpálcika, de készülnek fagolyók és egyéb formák is. A lakás több pontján elhelyezhetjük őket, használatuk nem kíván nagyobb körültekintést. Teszik a dolgukat, illatoznak, mi meg örülhetünk.

Hol használjuk? A lakás szinte bármely részén: a szobákban, fürdőben, WC-ben.
Előnye: Elegáns, dekoratív. A bambuszpálcás módszer teljes üzemben egy hónapig is kitart, az intenzitást szabályozhatjuk is, az ámbragolyó még tartósabb.
Hátránya: Drágább megoldás (igaz, tartósabb is).

A kis vázában a bambuszpálcák csokorként bomlanak ki és árasztják az illatot a légtérbe. Ha elfogyott a parfüm, utántöltőből tudod pótolni. Esteban Paris pálcás illatosító barack illatban (6590 Ft, Sz
A kis vázában a bambuszpálcák csokorként
bomlanak ki és árasztják az illatot a légtérbe.
A parfümöt utántöltőből tudod pótolni.
Esteban Paris pálcás illatosító barackillatban
(6590 Ft, Szépségek Kicsiny Boltja)
A kézzel készített, ámbrával töltött égetett agyaggolyó illata két éven keresztül lengi be a szobát. La Boule d'Ambre - Ámbragolyó (19900 Ft/20 gr, Neroli Parfüméria)
A kézzel készített, ámbrával töltött
égetett agyaggolyó illata két éven
keresztül lengi be a szobát.
La Boule d’Ambre – Ámbragolyó
(19900 Ft/20 gr, Neroli Parfüméria)

3. Füstölők: Nagyon sok helyen beszerezhetjük – szinte fillérekért –, és az első perctől az utolsóig nagyon intenzív illatot árasztanak. Az utánpótlás könnyen biztosítható, az illatosításhoz nem kell nagy csinnadratta, csak egy gyufa és egy tálca.

Hol használjuk? Nagyobb légtérben, és használat után mindenképpen szellőztessünk.
Előnye: Olcsó és hatékony.
Hátránya: Sokszor tolakodó, erős illat, egyes kutatások szerint egészségre ártalmas.

A rozsdamentes acélból, porcelánból és bambuszból készült füstölőtartó modern lakások dizájnos kiegészítője lehet. Füstülőkúp szett (4466 Ft, Blomus)
A rozsdamentes acélból, porcelánból és
bambuszból készült füstölőtartó modern lakások
dizájnos kiegészítője lehet.
Füstölőkúpszett (4466 Ft, Blomus)
Esteban Paris füstölő pálca füge illatban A csomagban húsz rudacska van, egyenként félórás működéssel. Természetes anyagokból készült, ragasztó- és színezékmentes. (1490 Ft, Szépségek Kicsiny Boltja)
Esteban Paris füstölőpálca fügeillattal.
A csomagban húsz rudacska van, egyenként
félórás működéssel. Természetes anyagokból
készült, ragasztó- és színezékmentes.
(1490 Ft, Szépségek Kicsiny Boltja)

4. Illatgyertya: Pofonegyszerű használni, azonban nem sok teret ad a kreativitásnak. Nagyon könnyen mellélőhetünk egy-egy illattal. 

Hol használjuk? Nappaliban, hálóban, romantikus fürdőzés esetén.
Előnye: Szinte bárhol beszerezhetjük.
Hátránya: Veszélyes üzem, nem kifejezetten gyerekbarát.

 Az Air Wick® illatgyertyákban található illatszalagok intenzív illatanyagokat tartalmaznak, melyek olvadása során csábító illatok szabadulnak fel.  (1490 Ft, drogériákban, szupermarketekben)
Az Air Wick® illatgyertyákban található illatszalagok intenzív illatanyagokat tartalmaznak, melyek olvadása során csábító illatok szabadulnak fel. (1490 Ft, drogériákban, szupermarketekben)
A limitált kiadású édes cseresznye gyertya szétszórja az édes és lédús gyümölcs finom illatát - 30 órán keresztül. Candied Cherry Perfumed Candle (3450 Ft, L'Occitane)
A limitált kiadású édes cseresznyegyertya szétszórja az édes és lédús gyümölcs finom illatát – 30 órán keresztül. Candied Cherry Perfumed Candle (3450 Ft, L’Occitane)
Ez az illatgyertya valójában üvegtégelyes mécses, 100 %-ban növényi viaszból.  Esteban Paris illatmécses - fleur d'oranger (narancsvirág) (5990 Ft, Szépségek Kicsiny Boltja)
Ez az illatgyertya valójában üvegtégelyes mécses, 100 %-ban növényi viaszból. Esteban Paris illatmécses – fleur d’oranger (narancsvirág) (5990 Ft, Szépségek Kicsiny Boltja)

5. Lakásillatosító spray: Ezernyi változatban kapható és egyetlen pumpálással máris intenzív illat terjeng a szobában. Bármelyik helyiségben használhatjuk, de soha ne essünk túlzásba vele. Az illatokat könnyen megszokjuk, viszont akik vendégségbe érkeznek hozzánk, könnyen gyomorforgatónak találhatják a túl erős illatfelhőt.

Hol használjuk? Bárhol.
Előnye: Gyors, alkalmi megoldás, egyszerű használat.
Hátránya: Az olcsóbb változatok között sokszor találunk mesterséges, erős illatú spray-ket.

A finom púder illat és a virágok természetes kivonata elegáns gazdagságot kölcsönöz a kompozíciónak, mely a belle epoque hangulatát idézi. Teint de Neige Spray  (9800 Ft/100 ml, Neroli Parfüméria)
A finom púderillat és a virágok kivonata
elegáns gazdagságot kölcsönöz a
kompozíciónak, mely a belle epoque
hangulatát idézi.
Teint de Neige Spray (9800 Ft/100 ml, Neroli)
Finom illóolajokból készült szobaillatosító spray - mint a parfümök, úgy bomlanak ki itt is a fej-, a szív és az alapillatok.  Esteban Paris szobaillatosító spray - barack (5990 Ft/100 ml, Szépségek K
Finom illóolajokból készült szobaillatosító
spray – mint a parfümöknél, úgy bomlanak
ki itt is a fej-, a szív- és az alapillatok.
Esteban Paris szobaillatosító – barack
(5990 Ft/100 ml, Szépségek Kicsiny Boltja)

6. Parfümlámpa: A legnemesebb olajokkal utántölthető, valódi parfümös üvegcsékre emlékeztető  művészi illatosítók nemcsak illatosítják, hanem tisztítják is a levegőt. Sok más illatosítónál azért hatékonyabbak, mert nemcsak elfedik a szagokat, hanem meg is semmisítik őket. Különösen gyorsan szüntetik meg például a konyhai szagokat, a dohányfüstöt vagy a háziállatok szagát.
A lámpában használt, csak és kizárólag természetes illóolajokat tartalmazó speciális oldatoknak ráadásul aromaterápiás hatása is van. A kifinomult ízlésűek biztos nem fognak csalódni – a parfümolajokat egy valódi parfümőr, maga Patricia Nicolai készíti. A lámpák használatához több mint 20 illatkompozíció közül választhatunk.

Hol használjuk? Szobákban, nappaliban, előszobában.
Előnye: Oxigénnel dúsítja a levegőt, elpusztítja a baktériumokat, gazdaságos a használata (500 ml olaj 2 hónapra elegendő), dekoratív, nem feltűnő.
Hátránya: Nehéz beszerezni, és nem éppen a legolcsóbb.

Atome Bulles, 15800 Ft, Neroli
Atome Bulles, 15800 Ft, Neroli Parfüméria
Encrier Bleu, 9500 Ft, Neroli
Encrier Bleu, 9500 Ft, Neroli Parfüméria

7. Dobozos lakásillatosítók: Ebbe a csoportba tartozik minden olyan lakásillatosító, amelyekkel a reklámokban találkozhatunk. Elektromos, időzítős, többféle illatot váltogató, hajtógázas és hajtógázmentes, wc- és lakásillatosító – mindenféle illatban. Használatuk leginkább hitkérdés: valaki a természetes illatosítókra esküszik, valaki viszont gyors, hatékony és tartós eredményt szeretne.
A készülékek használata nincs túlbonyolítva, megjelenésük sokszor leleményes (kőnek vagy vázának álcázott szerkezetek), állandó minőséget garantálnak. Hálószobában és a nappaliban nincs helyük – ezekben a terekben inkább a szeretettel és gondoskodással megalkotott illatokat részesítsük előnyben.

Hol használjuk? Mellékhelyiségben, irodákban.
Előnye: Hatékony, tartós, olcsó, könnyen beszerezhető.
Hátránya: sokszor mesterséges, szintetikus illatok.

Fresh Matic automata légfrissítő készülék - időzíthető, a kívánt szintre állítható az illat erőssége.
Fresh Matic automata légfrissítő készülék –
időzíthető, a kívánt szintre állítható az illat erőssége.
Brise One Touch Dekor Mini Spray - légfrissítő dekor készülék, utántölthető.
Brise One Touch Dekor Mini Spray –
légfrissítő dekorkészülék, utántölthető.

Tipp: Bármilyen illatosító mellett is tegyük le a voksunkat, a napi, kiadós szellőztetést semmi sem pótolja.

8+3 tipp lakásillatosításraMilyen növény illik a lakásodba? Ötletek 9 stílushoz
Hosszúkás vagy kerek, fényes vagy matt, lándzsaszerű vagy dús levelű, leveles vagy virágzó… A növényeknek éppúgy megvannak a stílusjegyeik, mint a lakásunk berendezését alkotó bútoroknak. És nagyon nem mindegy, hogy hangoljuk össze őket! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.